Skip to content

HR dashboard – Maak je data inzichtelijk met HR dashboard

John Visser
HR dashboard

In de afgelopen jaren is big data steeds belangrijker geworden. Ook in het zakenleven is de invloed van big data duidelijk zichtbaar. Zo zijn er bedrijven die volledig op basis van beschikbare data werken, zijn er bedrijven die hun keuzes af laten hangen van big data en zijn er uiteraard ook bedrijven die big data verzamelen. Dit doen ze door een HR dashboard te maken.

Het leuke van big data is dat je hier alle kanten mee op kunt. Zo kun je big data gaan verzamelen voor een nieuw product dat je in de markt wilt zetten, maar je kunt ook big data gebruiken voor jouw HR afdeling. Hoe dat precies werkt? Nou, je kunt alle interne data inzichtelijk en overzichtelijk gaan maken met behulp van een HR dashboard.

In dit artikel zoomen wij volledig in op het begrip ‘HR dashboard’. Zo bespreken we wat een HR dashboard precies is, wat je hier aan hebt, hoe je zelf een HR dashboard kunt gaan creëren en hoe een HR dashboard er in zijn algemeenheid uit ziet. Heb je na het lezen van dit artikel direct interesse om zelf een HR dashboard te maken? Dat kunnen wij ons maar al te goed voorstellen; om je hier een handje bij te helpen, geven wij je in dit artikel ook nog enkele handige tips voor de juiste software systemen.

Wat is een HR dashboard?

Een HR dashboard geeft je in één oogopslag alle belangrijke informatie over en van jouw werknemers. Zo zie je bijvoorbeeld direct wat het verlof is, wat het verzuim is, hoeveel werknemers ziek zijn en op welke afdelingen je mogelijk nieuwe medewerkers nodig gaat hebben.

Eigenlijk kun je een HR dashboard zien als een compleet overzicht met allerlei grafieken en tabellen. Ook vind je in een HR dashboard tal van rapporten en KPI’s terug. Je hoeft niet zelf te zoeken naar deze gegevens en je hoeft deze gegevens ook niet zelf in een overzicht te zetten. Nee, als je gebruik van een HR dashboard maakt, worden al deze gegevens automatisch gesynchroniseerd en getoond in het dashboard.

Hoe al deze gegevens getoond kunnen worden? Dat is te danken aan een directe koppeling met het HRM software systeem waar je gebruik van maakt. Een digitaal HRM dashboard staat ook wel bekend als e-HRM. Het dashboard haalt alle informatie (big data) uit dit systeem, verwerkt dat systeem automatisch in rapporten en toont deze rapporten direct in het HR dashboard. Je hebt dus geen omkijken meer naar het opstellen van rapporten. Het enige wat je moet doen, is de gegevens op het HR dashboard goed analyseren.

Al met al kunnen we stellen dat een HR dashboard gebruik maakt van big data. Dankzij dit dashboard weet je alle HR-gerelateerde data op een overzichtelijke manier te publiceren, waardoor je direct de juiste HR-gerelateerde keuzes kunt gaan maken.

waarom een hr dashboard?

Waarom een HR dashboard?

Wil jij graag gebruik maken van een HR dashboard? Dat kunnen wij ons maar al te goed voorstellen. Een HR dashboard biedt in de basis namelijk enkele zwaarwegende voordelen met zich mee:

1. Je weet altijd het overzicht over jouw werknemers te behouden
2. Je krijgt direct inzicht in de huidige én toekomstige situatie
3. Je hoeft niet meer zelf allerlei rapportages samen te stellen
4. Het HR dashboard werkt volledig automatisch

Deze voordelen staan wat ons betreft als een paal boven water. Met name het laatstgenoemde voordeel spreekt ons persoonlijk erg aan. In deze tijd van automatisering is het wenselijk dat je zoveel mogelijk arbeidsintensieve processen weet te optimaliseren.

Normaal gesproken was een HR medewerker lang bezig met het verzamelen en verwerken van gegevens. Dankzij het HR dashboard zijn al die uren niet meer nodig, aangezien het dashboard alle gegevens zelf verzameld en verwerkt. Je geniet hierdoor niet alleen van een tijdsbesparing, maar ook van een kostenbesparing.

Is een HR dashboard voor elk modern bedrijf onmisbaar? Ja, eigenlijk is dat wel het geval. Met dank aan een HR dashboard weet je jouw HR-afdeling te optimaliseren, te automatiseren en beter te laten functioneren. Aangezien deze afdeling de spil in het web is, weet je hiermee ook alle andere afdelingen naar een hoger niveau te tillen.

Hoe ziet een HR dashboard eruit?

Zo, je weet nu precies wat de voordelen van een HR dashboard zijn. Maar, hoe ziet een dergelijk dashboard er nou precies uit? Welke elementen kun je zoal zien op een HR dashboard? Laten we het volgende vooropstellen: je kunt een HR dashboard altijd volledig naar eigen wens samenstellen.

Je kunt dus zelf bepalen dat je rapportage A, gegevens X of KPI Y standaard in het HR dashboard getoond wilt hebben. Wil je na verloop van tijd het HR dashboard aanpassen? Ook dat is geen probleem, aangezien je via jouw HRM software razendsnel de opzet van het HR dashboard aan kunt passen. 

Maar, welke elementen kun je zoal op het HR dashboard laten tonen? Wij hebben enkele van de vele mogelijkheden voor je op een rijtje gezet:

1. Op een HR dashboard heb je inzicht in het verzuim
2. Op een HR dashboard heb je inzicht in het verlof
3. Op een HR dashboard heb je inzicht in het ziektepercentage
4. Op een HR dashboard heb je inzicht in de totale arbeidskosten
5. Op een HR dashboard heb je inzicht in de hoeveelheid FTE’s die werken
6. Op een HR dashboard heb je inzicht in de totale doorloop en het verloop van het werknemersbestand
7. Op een HR dashboard kun je de resultaten van interne enquêtes inzichtelijk maken
8. Op een HR dashboard zie je direct hoe afdelingen in jouw onderneming samengesteld zijn

Voorbeeld HR dashboard

Dashboard van het voorbeeld voor Human Resources
Bron: Microsoft

Veel van bovengenoemde mogelijkheden spreken waarschijnlijk direct tot de verbeelding. Wij kunnen het ons echt goed voorstellen dat je je afvraagt waarom je de samenstelling van jouw afdelingen inzichtelijk wilt hebben. Nou, op basis van die samenstelling kun je de juiste mensen aan gaan trekken.

Heb je bijvoorbeeld een afdeling waar meerdere 60+ werkzaam zijn? Dan is de kans aanwezig dat deze werknemers met vervroegd pensioen gaan, waardoor je mogelijk met onderbezetting te maken kan krijgen. Om dat te voorkomen, is het wenselijk dat je de samenstelling per afdeling duidelijk in beeld hebt. Je ziet dan direct bij welke afdelingen je het beste alvast kunt gaan verjongen.

Ook kun je op deze manier de balans in elk team of in elke afdeling perfectioneren. Mogelijk is het voor afdeling X beter om enkele vrouwen aan te trekken, terwijl je voor afdeling Y beter enkele mannen in dienst kunt gaan nemen. 

Hoe maak je een HR dashboard?

Heb jij interesse om een HR dashboard in jouw onderneming te integreren? Dan is het allereerst van belang om te bepalen waarom je dit wilt gaan doen. Wil je meer inzicht in bepaalde facetten krijgen? Wil je de tevredenheid van jouw werknemers verhogen? Of wil je de werkdruk bij jouw HR afdeling omlaag brengen? 

Als je het doel duidelijk in beeld hebt gebracht, kun je gericht gaan bepalen wat je precies op het HR dashboard wilt gaan tonen. Voordat je dit kunt tonen, moet je uiteraard wel over de benodigde data gaan beschikken. Om aan die data te komen, is het aan te raden om te kiezen voor een goed HRM software systeem

In dit systeem kun je jouw complete personeelsbestand bijhouden, kun je enquêtes opstellen en kun je tal van andere werkzaamheden uitvoeren. Op basis van al die werkzaamheden kan het HR dashboard vervolgens door jezelf ingericht worden.

Hoe je dat doet? Dat is echt volledig afhankelijk van het HRM software systeem waar je voor gekozen hebt. Over het algemeen kunnen we stellen dat het creëren van een HR dashboard vrij makkelijk gaat, indien je precies weet wat je op het dashboard wilt gaan tonen. Dankzij de HRM software kun je dit dashboard relatief makkelijk in elkaar zetten. 

Als je bijvoorbeeld van het systeem van AFAS Software gebruik maakt, hoef je alleen maar de instructies op te volgen. Zo valt te lezen dat je verschillende tabbladen correct in moet vullen, zodat het systeem over de juiste data beschikt. Op basis van die data wordt vervolgens automatisch het HR dashboard opgesteld en bijgewerkt.

Voordat je van een HR dashboard gebruik kunt maken, moet je jouw interne organisatie dus op orde brengen. Je hebt voor het dashboard namelijk een nulpunt nodig. Een punt waarop alle gegevens ingevoerd zijn; een HR dashboard werkt immers op basis van big data.

Wil je direct een HR dashboard gaan maken? Wij raden je dan aan om in de documentatie van jouw HRM software systeem te duiken. Je kunt daar direct vinden hoe je exact een HR dashboard moet maken. Lukt het dan alsnog niet? Neem dan contact op met de klantenservice van jouw HRM systeem!

Bericht delen

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email