Skip to content

Duurzaam ondernemen – Hoe doe je dat? Voorbeelden | Tips

John Visser
Duurzaam ondernemen

Duurzaamheid; het is in de afgelopen jaren één van de belangrijkste thema’s geworden. Meer en meer particulieren kiezen voor duurzaamheid, terwijl ook veel bedrijven voor duurzaam ondernemen kiezen. Door duurzaam te ondernemen, weet een bedrijf bijvoorbeeld naar de buitenwereld toe het ‘juiste’ uit te stralen.

Maar, wat is duurzaam ondernemen nou precies? Op welke manier kun je duurzaam ondernemen? En welke bedrijven weten op dit moment al succesvol duurzaam te ondernemen? Op ál die vragen ga je in dit artikel een passend antwoord vinden, inclusief duurzaam ondernemen voorbeelden.

Wat is duurzaam ondernemen precies?

Als een bedrijf duurzaam onderneemt, betekent dit dat vervuiling zoveel mogelijk geminimaliseerd wordt. Hierbij worden bijvoorbeeld alle auto’s van de zaak vervangen door elektrische auto’s. Dit is slechts één van de vele voorbeelden waarop een bedrijf duurzaam kan ondernemen.

Daarnaast heeft duurzaam ondernemen door de jaren heen nóg een betekenis gekregen: het aanwenden van compleet nieuwe duurzame markten. Als een bedrijf duurzame producten of diensten op de markt brengt, is dat ook een teken van duurzaam ondernemen.

Duurzaam ondernemingen voorbeelden

Klinkt het duurzaam ondernemerschap nu al bij jou als muziek in de oren? Dat is goed voor te stellen. In de afgelopen jaren hebben bovendien veel ondernemers deze stap al gezet; een goed voorbeeld doet volgen.

Welke bedrijven dan écht bekend staan als duurzame ondernemingen? Nou, wij hebben vier bedrijven jou geselecteerd. Neem onderstaande korte toelichtingen door en je begrijpt direct waarom het een duurzame onderneming betreft.

Patagonia

Patagonia

Het Amerikaanse kledingmerk Patagonia fabriceert niet zomaar kleding. Nee, alle kleding die gefabriceerd wordt, wordt gemaakt van milieuvriendelijke materialen. Deze materialen zorgen voor prachtige kleding, terwijl het milieu niet belast wordt. Patagonia had ook voor andere materialen kunnen kiezen, maar heeft dat vanwege haar missie expliciet niet gedaan. Om haar missie kracht bij te zetten, stort Patagonia ook jaarlijks een deel van de winst aan milieuorganisaties.

picnic

Picnic

Ken je de Nederlandse supermarkt Picnic? Deze supermarkt weet zich vooral te onderscheiden op het gebied van levering aan huis. Alle boodschappen kunnen aan huis worden bezorgd, waarbij het bedrijf gebruik maakt van elektrische voertuigen. Door meer en meer elektrische voertuigen in het wagenpark op te nemen, weet Picnic een volledig duurzaam wagenpark te creëren. Ook dit is een typerend voorbeeld van duurzaam ondernemen.

fairphone

Fairphone

Luister je wel eens naar de radio? Als je in de afgelopen periode naar de radio geluisterd hebt, is de kans groot dat je de naam Fairphone voorbij hebt zien komen. Dit Nederlandse bedrijf maakt veel reclame via de radio en richt zich volledig op het fabriceren van mobiele telefoons met de juiste materialen. Het merk kiest hierbij voor louter materialen die bijdragen aan de plaatselijke economie. Zo zorgt Fairphone ervoor dat ondernemers uit Peru en Congo ook profiteren van de verkoop van deze telefoons.

Tevens heeft Fairphone gezorgd voor een telefoon die je zelf volledig uit elkaar kunt halen. Elk onderdeel kun je vervolgens vervangen, waardoor je niet om de 2 á 3 jaar een nieuwe telefoon hoeft te kopen. Ook dit is een uniek voorbeeld van duurzaam ondernemerschap; Fairphone heeft het volledig door!

qnoop

Qnoop

Als je deze bedrijfsnaam ziet staan, zou je wellicht niet direct aan sokken denken. Nou, dat is wel precies het product dat door dit merk vervaardigd wordt. De sokken, maar ook de volledige verpakking, worden volledig van duurzame producten vervaardigd. Het merk is enige tijd geleden gestart, maar heeft reeds een flinke groeispurt door weten te maken. Met alle dank aan het duurzame ondernemerschap.

Maar, waar komt de naam Qnoop dan vandaan? Nou, je kunt de sokken aan elkaar vastmaken met een knoop. Hierdoor hoef je nooit meer één van de twee sokken kwijt te raken; dit betekent dat je dus ook minder vaak nieuwe sokken hoeft te kopen. Uiteindelijk komt dat ook het milieu weer ten goede!

4 tips om jouw onderneming duurzamer te maken

Klinken bovengenoemde voorbeelden bij jou als muziek in de oren? Wil jij deze duurzaam ondernemen voorbeelden graag na gaan doen? Dan is het goed om te weten dat de wereld aan jouw voeten ligt. Dankzij verschillende (technologische) ontwikkelingen is namelijk élk bedrijf in staat om duurzaam te ondernemen.

Op welke manier jij het beste duurzaam kunt ondernemen? Om je een handje op weg te helpen, hebben wij vier tips voor je op een rijtje gezet. Als je deze tips opvolgt, is de kans héél groot dat je jouw onderneming succesvol duurzamer maakt. 

Tip 1: kies voor een boekhoudprogramma

Allereerst is het advies om voor een goed boekhoudprogramma te kiezen. Waarom? Je zou op het eerste oog wellicht niet verwachten dat dit met duurzaamheid te maken heeft, maar dat is wél het geval. Als je voor een boekhoudprogramma kiest, hoef je namelijk geen papier meer te gebruiken.

Je hoeft niet meer de facturen uit te printen, in een envelop te stoppen en te versturen per post. Nee, je maakt digitaal de factuur aan, verstuurt deze per mail naar de klant en wacht de digitale betaling af. Op deze manier verspil je geen papier meer; dat komt absoluut het milieu ten goede.

Bedrijfsmatig heeft een goed boekhoudprogramma uiteraard ook zo zijn voordelen. Je bent bijvoorbeeld verzekerd van veel gemak, van een flinke kostenbesparing en van een flinke tijdsbesparing. Alle tijd die je dankzij het boekhoudprogramma bespaart, kun je ook weer besteden aan het verduurzamen van jouw onderneming.

Tip 2: kies voor goede projectmanagement software

Wil je duurzaam ondernemen? Dan is het zeer wenselijk dat je jouw hele interne organisatie hierop af gaat stemmen. Dit kun je doen door de juiste mensen aan te nemen, maar dit doe je ook door voor de juiste software te kiezen. Je hebt hierboven al kunnen lezen dat een boekhoudprogramma aan te raden is, maar ook goede projectmanagement software is aan te raden.

Waarom dergelijke software aan te raden is? Puur omdat je hiermee het overzicht kunt behouden. Dit geldt echter niet alleen voor jou, maar ook voor al jouw werknemers. Met dank aan deze software is het voor jouw werknemers opeens niet meer nodig om elke dag naar kantoor te gaan. Nee, vanuit huis kunnen jouw werknemers ook prima werken aan de verschillende projecten.

Belangrijk voordeel: jouw werknemers hoeven niet meer dagelijks de auto te pakken. Je stimuleert met dergelijke software eigenlijk alleen maar het thuiswerken. Dát is absoluut één van de beste vormen van verduurzaming van een onderneming.

Tip 3: kies voor goede planning software

Heb je de nodige auto’s, vrachtwagens of bestelbusjes op de zaak staan? Dan is het zéér wenselijk dat deze voertuigen zo min mogelijk kilometers afleggen. Dát kun je voor elkaar krijgen met behulp van de juiste planning software. Met dank aan deze software kun je alle routes zo efficiënt mogelijk inplannen.

De beste planning software is echter niet alleen voor transportbedrijven van belang. Nee, elk bedrijf is gebaat bij een goede planning. Door een goede planning voorkom je dat jouw werknemers het gehele land door moeten rijden, terwijl dit ook een stuk efficiënter had gekund. Tevens kun je dankzij de planning software mogelijk ook veel efficiënter en beter jouw grondstoffen in gaan slaan.

Met andere woorden: voor een duurzame onderneming is goede planning software onmisbaar. Deze software heeft niet alleen baat met het oog op duurzaamheid, maar ook met het oog op de winstgevendheid van jouw bedrijf!

Tip 4: implementeer zoveel mogelijk software in jouw onderneming

Software is eigenlijk het sleutelwoord om jouw onderneming te verduurzamen. Wij willen je dan ook graag aanraden om voor nóg meer softwaresystemen in jouw onderneming te kiezen. Als je hier inspiratie voor op wilt doen, ben je op onze website aan het juiste adres. Op onze website kun je met wel 20 verschillende softwaresystemen kennis maken.

Het belangrijkste voordeel van softwaresystemen? Gemak, besparing en efficiëntie. Met name dankzij die efficiëntie ben je in staat om duurzaam te ondernemen. Net zoals de hierboven genoemde duurzaam ondernemen voorbeelden hebben gedaan; ga jij het volgende succesvolle duurzame bedrijf worden? Met dank aan de softwaresystemen behoort dit op korte termijn al tot de mogelijkheden!

Bericht delen

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email