Skip to content

Integraal ProjectManagement – Wat is dat? Alles over IPM

John Visser
integraal projectmanagement

Heb jij ooit een onderneming gezien zonder projecten? Hoogstwaarschijnlijk niet; elke onderneming heeft immers projecten (werk) nodig om het hoofd overeind te kunnen houden. Dat heeft betrekking op projecten voor externe partijen, maar óók de interne projecten zijn onwijs belangrijk. Projectmanagement is dus essentieel voor elk bedrijf.

Als je de interne projecten in jouw onderneming goed vorm wilt geven, kan je kiezen voor Integraal Projectmanagement, ook wel IPM genoemd. Dit is één van de methodieken waarmee het mogelijk is om een project van A tot Z in goede banen te leiden. 

Op basis van Integraal Projectmanagement kan eigenlijk een compleet project uitgedacht worden. Deze methodiek werd door Rijkswaterstaat in 2006 ontwikkeld, omdat Rijkswaterstaat merkte dat het vastliep met de huidige methodieken. De contractvormen werden bijvoorbeeld steeds complexer, terwijl ook steeds meer partijen een rol gingen spelen in belangrijke projecten. Om dit allemaal in goede banen te kunnen leiden, heeft Rijkswaterstaat zelf het IPM model/methodiek bedacht.

Wat is Integraal Projectmanagement precies?

Integraal Projectmanagement is een unieke methodiek waarmee projecten op een perfecte wijze aangestuurd kunnen worden. Tijdens het project zelf zijn de projectmanager in staat om alles strikt in de gaten te houden én om tijdig bij te sturen. Mede dankzij deze methodiek weten bovendien alle partijen binnen het project waar zij aan toe zijn.

Met behulp van het IPM model is het namelijk mogelijk om alle taken aan bepaalde partijen toe te wijzen. Elke partij weet hierdoor wat zijn/haar taak is, wat zijn/haar verantwoordelijk is en wat de bijbehorende planning is. Binnen een organisatie, in eerste instantie dus Rijkswaterstaat, konden door het IPM model bovendien alle projecten op dezelfde wijze ingericht en aangestuurd worden.

Bij het ontwikkelen van deze methodiek lag de focus met name op standaardisatie. Alle projecten verschillen van elkaar, maar zijn in de basis ook weer gelijk aan elkaar. Bij elk project draait het immers om het behalen van de doelstellingen, om de planning strikt op te volgen en om binnen de financiële kaders te blijven. Rijkswaterstaat ervaarde daar zelf enige moeite mee, waarna in 2006 dus het Integraal Projectmanagement model ontwikkeld werd.

Deze methodiek is door de jaren heen eigenlijk uitgegroeid tot een marktconforme methodiek. Een methodiek die door veel bedrijven en partijen met veel plezier toegepast wordt, waardoor alle projecten nóg beter ingericht en aangestuurd kunnen worden. Bovendien is het IPM model een stuk meer van deze tijd; dat geldt niet voor oude methodieken uit bijvoorbeeld de jaren 80 en jaren 90.

Wat zijn de voordelen van Integraal Projectmanagement?

Spreekt het Integraal Projectmanagement jou vooralsnog aan? Dat kunnen wij ons goed voorstellen; je bent namelijk niet de enige die dit model graag zou toe willen passen. Door de jaren heen is deze methodiek, zoals hierboven al gesteld, onwijs populair geworden. Dat is onder meer te danken aan de volgende voordelen:

• Dankzij het IPM model zijn organisaties een stuk transparanter
• Dankzij het IPM model kunnen medewerkers binnen een organisatie een stuk flexibeler ingezet worden
• Het IPM model is op kleine- én op grote schaal in te zetten; eigenlijk voor alle projecten komt dit model perfect van pas.
• Dankzij het IPM model is elke onderneming in staat om kosten te besparen, om extra waarde aan het project toe te voegen en om de gewenste doelstellingen te gaan bereiken.
• Dankzij het IPM model kan er bovendien intern in een organisatie veel beter samengewerkt worden. De taken voor elke afdeling of voor elk persoon zijn immers helder en kunnen dus stuk voor stuk afgerond gaan worden.

Al met al stelt het IPM model elke onderneming in staat om de projecten op de wijze in te gaan richten. Als het project eenmaal in volle vaart is, biedt dit model bovendien alle mogelijkheden om tijdig bij te sturen. Het belangrijkste voordeel van Integraal Projectmanagement is dan ook terug te vinden in de mogelijkheden van projectbeheersing. Je kunt simpelweg dankzij dit model alle invloed op een project uitoefenen, waardoor je een stuk minder afhankelijk bent van ‘randzaken’ en externe factoren.

Bovendien is het dus een belangrijk voordeel dat Integraal Projectmanagement op allerlei verschillende lagen ingezet kan worden. Eigenlijk voor elk project is deze methodiek bij uitstek geschikt, waardoor er binnen een organisatie ook veel meer uniformiteit ontstaat. Alle projecten worden immers op dezelfde manier ingericht en bestuurd, waardoor er al snel bijvoorbeeld automatismen gaan ontstaan. Dit komt alle projecten – en daarmee ook de onderneming – absoluut ten goede.

Brengt Integraal Projectmanagement ook nog nadelen met zich mee? Nou, je moet er wel goed rekening mee houden dat deze methodiek mogelijk veel weerstand op gaat roepen bij jouw werknemers. Alle werknemers moeten zich immers aan gaan passen aan deze methodiek, waarbij niet alle medewerkers dit even goed af gaat. Dat is althans de ervaring die Rijkswaterstaat opgedaan heeft én waar ook veel andere partijen over spreken.

Wat IPM voor systemen gebruiken zijn

Lijkt het jou wel wat om deze methodiek in jouw onderneming ook toe te gaan passen? Dan is het zaak om hier wel de juiste systemen en software voor te gaan gebruiken. Wat de beste systemen en software zijn? Daar kan je makkelijk achter komen door onderstaande vergelijker te gebruiken. Met behulp van deze vergelijker kom je razendsnel erachter wat voor jouw onderneming de beste systemen zijn om het Integraal Projectmanagement op de juiste wijze toe te passen:


 

  1. Vul de filters aan de linkerkant in op onze projectmanagement vergelijker pagina.
  2. Bekijk de verschillende systemen en maak een top 3 voor jezelf
  3. Meld je voor de nummer 1 aan voor de gratis proefperiode
  4. Probeer het systeem voor een xx dagen gratis uit. Bevalt het? Dan kan je direct een betaald abonnement af gaan sluiten
  5. Bevalt het systeem niet? Dan kan je ook voor nummer 2 & 3 van jouw top 3 gebruik gaan maken van de gratis proefperiode

Bericht delen

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email