Skip to content

Management Team – Is dat essentieel? Manage alles succesvol

John Visser
management team

Het samenstellen van een managementteam is één van de belangrijkste zaken voor elke grote onderneming. Alle leden van het management team moeten samen door één deur kunnen en moeten perfect met elkaar samenwerken. Lukt dat niet? Dan ben je als baas al snel bezig met het blussen van brandjes, met het in toom houden van de leden en met andere ‘onnodige’ zaken.

Van dergelijke bijkomstigheden krijg je absoluut géén energie. Het kost je alleen maar energie, terwijl het ook niet in het belang van het bedrijf is. Mede daarom is het logisch om jezelf af te vragen of een managementteam wel essentieel is. Heeft een managementteam daadwerkelijk een bijdrage? Of is een managementteam eigenlijk iets uit het verleden?

Wat zijn de voordelen van een Management Team?

In de basis brengt een Management Team absoluut meerdere voordelen met zich mee. Zo is het een voordeel dat er vanuit verschillende invalshoeken naar bijvoorbeeld een probleem of een uitdaging gekeken kan worden. Bovendien hebben de verschillende leden van het Management Team verschillende belangen, waardoor je bij elke keuze direct rekening houdt met al deze belangen.

Bovendien is het een feit dat je met een Management Team een breder draagvlak weet te creëren. Je hebt daardoor meer ‘macht’ om keuzes te maken en weet deze keuzes daardoor ook beter over te brengen op de werkvloer.

Daarnaast is het ook een feit dat je de leden van het Management Team weet te motiveren. Als zij eenmaal tot dit exclusieve team toegetreden zijn, willen zij ongetwijfeld het onderste uit de kan halen. Daar kan vervolgens de gehele onderneming van profiteren.

Tot slot is het ook handig om op deze manier te profiteren van de deskundigheid van de leden van het Management Team. Dit maakt het maken van belangrijke keuzes makkelijker, waarbij je dus ook direct meer draagvlak weet te creëren. Mocht je zelf geen keuze kunnen maken, is het uiteraard ook mogelijk om het Management Team te laten stemmen. Op die manier weet je – voor de gehele onderneming – altijd de beste keuze te maken.

Wat zijn de nadelen van een Management Team?

Het is een voordeel dat in een Management Team verschillende leden met verschillende belangen zitten. Deze belangen kunnen echter ook behoorlijk hard botsen, waardoor het gehele team stroef samen gaat werken. De verschillende belangen staan in dat geval eigenlijk boven het algehele belang. 

Daarnaast is het ook goed mogelijk dat er behoorlijk veel frictie ontstaat. De leden van het Management Team kunnen niet meer samen door één deur, waardoor de gehele onderneming er eigenlijk op achteruitgaat. Dat had voorkomen kunnen worden, indien je besloten had om alle keuzes zelf te gaan maken. 

Management Team: pure noodzaak of overbodig?

In onze ogen is het lastig om op bovenstaande vraag een antwoord te geven. Enerzijds is een Management Team onwijs nuttig, terwijl het anderzijds ook onwijs veel zorgen op kan leveren. Je moet voor jezelf dus de gulden middenweg zien te vinden.

Ook het soort bedrijf speelt hier overigens een cruciale rol bij. Des te groter het bedrijf is, des te groter het belang van een Management Team begint te worden. Daarbij moet je dus wel rekening houden met de hierboven genoemde nadelen. 

Hoe kan je het beste binnen een onderneming managen?

Het mag duidelijk zijn; over een Management Team bestaan de nodige discussies. Die discussies leven ook altijd op het vlak van management; niet alle medewerkers zijn het bijvoorbeeld eens met jouw beslissingen. Als manager kan je het eigenlijk nooit goed doen, aangezien je altijd met verschillende belangen te maken hebt.

Maar, hoe kan je nou het beste binnen een onderneming managen? Hoe weet je zoveel mogelijk mensen tevreden te stellen én te houden? In onze ogen doe je dat door gebruik te maken van project management software. Met behulp van een dergelijk project management softwaresysteem creëer je het gewenste overzicht en zorg je voor onwijs veel duidelijkheid. Je kan daarvoor onder andere projectmethodiek: Agile gebruiken.

Bovendien weten al jouw werknemers waar zij aan toe zijn. In het softwaresysteem staan immers alle projecten duidelijk vermeld, inclusief de voortgang per project. Met dank aan project management software kan je dus niet alleen alle projecten perfect managen, maar ook absoluut jouw eigen werknemers!

Wat is de beste project management software?

Je hebt tegenwoordig de keus uit behoorlijk veel verschillende softwaresystemen. Via onze vergelijker kan je direct het beste systeem voor jouw onderneming vinden, waarbij wij sowieso de volgende drie systemen aan kunnen raden:

  • Exact: dit systeem is volledig Nederlandstalig, is onwijs uitgebreid te noemen en biedt een prima support aan.
  • Wrike: is niet super bekend bij het grote publiek, maar levert wel onwijs veel mogelijkheden op. Dit systeem is met name geschikt voor drukke bedrijven/drukke teams/drukke managers.
  • Monday: dit is misschien wel het beste project management software systeem. Werkt onwijs prettig, is betaalbaar en biedt tal van functies.

Bericht delen

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email