Skip to content

Operations Management – Wat is dat? De Krachtige Methode

John Visser

Binnen een onderneming heb je altijd te maken met meerdere processen. Al deze processen tezamen moeten zo efficiënt mogelijk ingericht worden. Om dat voor elkaar te kunnen krijgen, is het onder meer van belang om alle processen op de juiste manier te managen. Eén van de mogelijkheden die je daarvoor hebt, is om Operations Management toe te passen.

Wat is Operations Management?

Operations Management staat te boek als een vorm van management waarbij de focus ligt op de productie van goederen en diensten. Tegelijkertijd is dit management ook verantwoordelijk voor de toevoer van grondstoffen en aanverwante logistieke acties.

Mocht je de eigenaar van een productioneel bedrijf zijn, kan je dus niet om Operations Management heen. Dat is uiteraard ook het geval als je als een Operation Manager aan de slag bent gegaan bij een (groot) bedrijf.

Het leuke van Operations Management is dat deze vorm van management nooit stil staat. Operations management komt daarom ook redelijk overeen met Lean Management. Je bent namelijk continue bezig met het analyseren van bedrijfsprocessen, het optimaliseren van deze bedrijfsprocessen en het streven naar het best mogelijke resultaat.  

Het uiteindelijke doel van Operations Management is om zo efficiënt mogelijk te werken. Zodra processen snel en/of geautomatiseerd uitgevoerd worden, weet je als bedrijf zijnde een hoop geld te verdienen. Dat is ook het geval als je alle interne processen op elkaar af weet te stemmen en op elkaar aan weet te laten sluiten.

Wat zijn de belangrijkste functies binnen Operations Management?

Je hebt hierboven reeds kunnen lezen dat Operations Management een vrij uitgebreid begrip is. Binnen dit begrip staan enkele functies centraal:

Analyseren & verbeteren: alle bedrijfsprocessen worden continue geanalyseerd. Aan de hand van deze (langdurige) analyses kunnen de processen geoptimaliseerd worden. Uiteindelijk is het door de analyse dus mogelijk om verbeteringen door te voeren. 
Planning: ook is het bij Operations Management van belang om haalbare planningen op te stellen. Deze planningen hebben betrekking op de verschillende processen, maar ook op bepaalde periodes in het jaar.
• Organiseren: door Operations Management ben je in staat om alles continue optimaal te organiseren. Je weet hierdoor altijd het overzicht te behouden, je weet snel de knelpunten te herkennen en je weet uiteindelijk het beste resultaat te behalen.

De drie hierboven genoemde functies zijn ook allesomvattende functies. Het is mede daardoor nooit mogelijk om Operations Management in je eentje uit te voeren. Je hebt daar vaak een geheel team en/of meerdere afdelingen voor nodig. Als je de juiste mensen om je heen weet te verzamelen, ben je al snel in staat om het beste resultaat te gaan behalen.

Daarbij is het ook van belang dat je de juiste software gaat gebruiken. Door van softwaresystemen gebruik te maken, weet je jouw gehele onderneming eigenlijk naar een hoger niveau te tillen. Mocht je op een serieuze wijze met Operations Management aan de slag gaan, is het dus óók aan te raden om voor het juist softwaresysteem te kiezen. 

Welke software gebruiken voor Operations Management?

Wil je met Operations Management aan de slag gaan? Dan kan je niet om projectmanagement systemen heen. Met behulp van een dergelijk systeem weet je de beste prestaties te behalen. Deze systemen stellen je bovendien in staat om allerlei projecten in goede banen te leiden én om het gewenste resultaat te behalen. Ondertussen behoud je het gewenste overzicht, zodat je uiteindelijk de gewenste groei door weet te gaan.

Ben je op zoek naar de beste projectmanagement software voor jouw onderneming? Maak gebruik van onze vergelijker en vindt daarmee razendsnel het beste projectmanagement systeem voor jouw onderneming. De vergelijker kan je het beste gebruiken volgens onderstaand stappenplan:

  1. Filter op je bedrijfsvorm (ZZP/MKB/Vereniging etc), branche en functies.
  2. Maak een top 3 op basis van functies, bedrag en reviews.
  3. Vergelijk en kies welk programma voldoet aan jouw wensen en bedrag.
  4. Klik op “Ga naar website” om vervolgens het programma gratis uit te proberen.
  5. Probeer de projectmanagement software uit en bekijk of het je bevalt.
  6. Bevalt de software niet, dan kan je altijd hier opnieuw vergelijken.

Als je gebruik van onze vergelijker maakt, vind je al snel het beste systeem. Met dat systeem ben je vervolgens in staat om op de juiste wijze aan jouw projecten en processen te gaan werken. Juist daar draait het bij Operations Management immers om!

Bericht delen

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email