Skip to content

Lean management – Wat is dat? Manage vanaf nu succesvol

John Visser

Hedendaags kunnen allerlei verschillende vormen van management onderscheiden worden. Zo kan je je bezig gaan houden met Operations Management, met één van de vele projectmanagement methodieken of met Lean management. In dit artikel staat Lean management volledig online; deze vorm van management kan namelijk onwijs belangrijke voordelen met zich mee gaan brengen.

In dit artikel bespreken we onder meer wat Lean management is. Dit doen we aan de hand van vijf basisprincipes, maar óók aan de hand van onze vergelijker. Met onze vergelijker ben je namelijk direct in staat om het juiste software systeem te vinden met betrekking tot Lean management. Met dit artikel ben je in staat om je te verdiepen in Lean management én om vervolgens de juiste keuze te gaan maken. 

Wat is Lean management precies?

Lean Management

Heb jij op dit moment al enig idee waar Lean management om draait? Wij kunnen je alvast verklappen dat Lean management een behoorlijk moderne vorm van management is. Bij Lean management draait het namelijk om het optimaliseren van bedrijfsprocessen. Het doel is hierbij om overbodige stappen binnen een proces te verwijderen, waardoor je van meerdere voordelen kunt genieten:

1. Jouw klant ervaart meer toegevoegde waarde
2. Jouw medewerkers kunnen sneller en efficiënter te werken
3. Je weet veel geld te besparen; alle overbodige zaken worden immers geëlimineerd

Veel bedrijven zijn zich in de afgelopen jaren bezig gaan houden met Lean management. Dit komt enerzijds doordat veel werknemers stress ervaren, maar anderzijds ook doordat veel consumenten onwijs kritisch zijn geworden. Door alle overbodige zaken weg te snijden binnen de processen, hoeven jouw werknemers minder overbodige taken uit te voeren. Daardoor daalt de werkdruk flink.

Dat brengt direct een ander voordeel met zich mee: jouw werknemers hebben meer tijd om zich bezig te gaan houden met de klanten. Jullie kunnen daardoor nét dat stapje extra voor je klanten zetten, waardoor je jouw klanten extreem tevreden weet te houden.

Om Lean management zo goed mogelijk in te zetten, is het advies om gebruik te maken van de vijf basisprincipes. Deze vijf basisprincipes vormen eigenlijk de volledige fundering van deze vorm van management. Mocht je deze vijf basisprincipes strikt opvolgen, ben je al snel in staat om van bovengenoemde voordelen te genieten.

Onder aan de streep brengt Lean Management sowieso één heel belangrijk voordeel met zich mee: je weet echt veel geld te besparen. Bedrijfsprocessen worden geoptimaliseerd, je hebt minder last van ziekteverzuim en je kunt jouw aandacht vestigen op zaken waar jouw klant écht blij van wordt. Dat resulteert uiteindelijk in meer klanten én in klanten die tevreden blijven. Met het oog op de continuïteit van jouw onderneming is het dus zeer wenselijk om met Lean management aan de slag te gaan.

Wat zijn de basisprincipes van Lean management?

Lean management basis principes

Toen deze management methodiek voor het eerst geïntroduceerd werd, werd daarbij direct gemaakt van vijf basisprincipes. Zoals hierboven al aangehaald, vormen deze basisprincipes de volledige fundering van Lean management. Het gaat daarbij om de onderstaande basisprincipes: 

1. Specificeer de toegevoegde waarde voor jouw klant
2. Definieer vervolgens alle activiteiten in het huidige proces
3. Plaats alle activiteiten achter elkaar die waarde toevoegen
4. Zet de klant vervolgens aan het stuur
5. Streef naar perfectie en blijf continue verbeteren

Deze vijf basisprincipes vormen samen het volledige geheel van Lean management. Het is daarbij dus zo dat je Lean management niet toe kunt passen zonder één van deze vijf basisprincipes. Pas als je deze vijf basisprincipes op bovengenoemde volgorde toepast, ben je in staat om de beste prestaties te gaan behalen. 

Graag leggen we bovenstaande vijf basisprincipes nader aan je uit. Aan de hand van deze extra uitleg ben je direct in staat om Lean management op de juiste wijze in jouw onderneming toe te gaan passen. Voordat je dat kunt gaan doen, moet je ook nog de juiste keuze met betrekking tot een softwaresysteem gaan maken. Daarover informeren wij je ook nog aan het einde van dit artikel!

1: Specifieer de toegevoegde waarde voor jouw klant

Bij de eerste stap is het zaak om je te gaan verplaatsen in jouw klant. Probeer vanuit het perspectief van jouw klant de toegevoegde waarde te gaan specifiëren. Deze toegevoegde waarde kan bijvoorbeeld zijn dat jij een bestelling binnen een bepaalde termijn kunt bevestigen. Dit is een mogelijke wens van een klant, waar jij vervolgens perfect op in kunt gaan spelen. 

Let op: het hoeft hierbij niet per sé om externe klanten te gaan. Je kunt Lean management ook perfect toepassen voor interne bedrijfsprocessen.

2: Definieer vervolgens alle activiteiten in het huidige proces

In de eerste stap heb je bepaald wat de toegevoegde waarde voor jouw klanten is. Probeer deze toegevoegde waarde vervolgens te gaan vertalen in het huidige proces. Op welke manier heb jij het proces hedendaags ingericht, zodat de toegevoegde waarde geleverd kan worden? Zet dit proces voor jezelf volledig op een rijtje.

3: Plaats alle activiteiten achter elkaar die waarde toevoegen

In de tweede stap heb je een duidelijke lijst gemaakt met activiteiten die uitgevoerd moeten worden. Ga nu kritisch naar deze activiteiten kijken. Probeer te bepalen welke activiteiten een waarde toevoegen en welke activiteiten dat niet doen. 

De activiteiten die géén waarde toevoegen, kan je vervolgens gaan schrappen. Juist dát is immers de essentie van Lean management.

4: Zet de klant vervolgens aan het stuur

Je kunt nu jouw klant aan het stuur gaan zetten. Voer in eerste instantie alleen de taken uit waar de klant echt iets van merkt. De overige taken – die je niet meer uitvoert – worden niet eens opgemerkt door de klant. Dat is althans het geval als je de processen op de juiste wijze in gang weet te zetten. Het is daarbij aan te raden om jouw klant aan het stuur te zetten en vervolgens alles te gaan analyseren vanuit jouw eigen perspectief.

5: Streef naar perfectie en blijf continue verbeteren

De stappen 1 tot en met 4 zijn nu in gang gezet. Het is nu zaak om continue te blijven analyseren en om continue veranderingen door te blijven voeren. Lean management stopt eigenlijk nooit. Je moet continue kritisch blijven kijken naar overbodige processen en deze processen zo snel mogelijk gaan schrappen. Alleen op die manier kan je de best mogelijke bedrijfsresultaten gaan behalen.

Wat heb je nodig voor Lean management?

Als je met Lean management aan de slag wilt gaan, heb je sowieso vaardige werknemers nodig. Je kunt deze vorm van management namelijk nooit in jouw eentje uitvoeren; onderaan de streep draait het eigenlijk om teamwork. Daarnaast heb je ook de juiste software nodig. Heb je enig idee voor welk soort softwaresysteem je het beste kunt kiezen?

Wij kunnen je specifiek projectmanagement software aanraden. Met behulp van deze software ben je in staat om Lean management op de juiste wijze toe te gaan passen. Dat is zowel het geval op de korte termijn als op de lange termijn!

Wat volgens ons de beste projectmanagement software systemen zijn? Zo heb je projectmanagement software voor de bouw of een andere branche.  Onder meer de volgende systemen blinken uit op het gebied van gebruiksvriendelijkheid en functionaliteiten:

 • Monday: dit is zonder twijfel één van de meest uitgebreide systemen. Dankzij Monday ben je in staat om Lean management perfect toe te passen.
 • Exact: het software systeem Exact is grotendeels vergelijkbaar met Monday. Beide softwaresystemen zijn in ieder geval de moeite waard!
 • Wrike: ook met het softwaresysteem Wrike kan je prima uit de voeten. Dit systeem is bij uitstek geschikt voor grote(re) bedrijven en/of uitgebreide projecten.
 • Backlog: Ook met dit systeem, kan je goed kijken wat er precies allemaal gaande is. Vandaar ook de naam Backlog.
 • Paymo: Paymo is een alles-in-1 software waarbij je werk kan inplannen, taken kan beheren, je team kan managen, tijden registreren en klanten factureren. Dat allemaal in een gebruiksvriendelijke en clean interface.
 • Asana: Wil je tijd besparen? Dan is Asana perfect voor jou, beheer al je werk van jouzelf en het team op een één plek. Bekijk wie wat doet en werkt makkelijk voor iedereen.

Hoe kan je de beste projectmanagement software vinden?

Wil je graag met Lean management aan de slag gaan? Dan dien je daar – bij voorkeur – dus één van bovengenoemde softwaresystemen voor te gaan gebruiken. Maak gebruik van onze vergelijker om razendsnel het beste softwaresysteem voor jouw onderneming te vinden:

 1. Filter op jouw bedrijfsvorm (ZZP/MKB/Vereniging etc), branche en functie.
 2. Maak jouw persoonlijke top 3 op basis van functies, bedrag en reviews.
 3. Vergelijk en kies welk programma voldoet aan jouw wensen en bedrag.
 4. Klik op “Ga naar website” om vervolgens het programma gratis uit te proberen.
 5. Probeer de projectmanagement software uit en bekijk of het je bevalt.
 6. Bevalt de software niet, dan kan je hier altijd opnieuw vergelijken.

Bericht delen

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email