Skip to content

Ownership – Wat is dat? Tips om zelfverzekerder te zijn

John Visser
Ownership

Als ondernemer zijnde heb je met de nodige onzekerheid te maken. Je bent volledig op jezelf aangewezen, je krijgt met tegenslagen te maken en je hebt geen zekerheden. Heb je echter wel de droom om jouw bedrijf tot een succes uit te laten groeien? Dan moet je ownership gaan tonen.

Wat ownership precies is? Over deze term vind je in dit artikel alle relevante informatie. Zo bespreken we hoe je ownership kunt tonen, hoe je zelfverzekerd kunt werken en hoe je dus de gewenste successen kunt gaan behalen. Is dit artikel alleen voor ondernemers geschikt? Nee, ook als je in loondienst bent, heb je er baat bij om ownership te tonen. In dat geval sta je namelijk sterker in je schoenen, neem je meer initiatief en val je dus ook sneller op ten behoeve van bijvoorbeeld een promotie.

Wat is ownership?

De Engelse term ‘ownership’ staat in het Nederlands voor de term ‘eigendom’. Als je ownership gaat tonen, ga je meer en meer handelen alsof jezelf de eigenaar van een onderneming bent. Indien je ondernemer bent, is dat zeer wenselijk. Als je in loondienst bent, is dit ook wenselijk. 

Al met al kunnen we ownership als volgt omschrijven: ownership staat voor de situatie waarin mensen denken én handelen als eigenaren. Indien jouw werknemers meer en meer ownership tonen, kun je dus meer en meer op hen vertrouwen.

Daarnaast is het zelf ook wenselijk dat je veel ownership gaat tonen. Je wordt daarmee namelijk zelfverzekerder, je gaat meer voor jouw bedrijf staan en je weet dus ook overtuigender over te komen. Handig als je potentiële klanten wilt overtuigen!

5 tips om zelfverzekerder te zijn in je werk

Wil je graag zelfverzekerder te werk gaan? Dan is het wenselijk dat je ownership gaat tonen. Maar, hoe kun je nou ownership tonen? Wij hebben enkele handige tips voor je op een rijtje gezet. Tips waarmee je direct uit de voeten kunt, zodat je een stuk zelfverzekerder te werk kunt gaan.

maak een doel

Tip 1: maak een doel

Allereerst raden wij je aan om een concreet doel op te stellen. Dit doel kun je het beste SMART formuleren: Specifiek, Meetbaar, Ambitieus, Realistisch en Tijdsgebonden. Bij het stellen van dit doel moet je een bepaald resultaat uitspreken én een bepaalde periode aanhouden.

Vervolgens is het zaak om dit doel goed te monitoren. Dit kun je doen met behulp van de beste planning software. Met dank aan dergelijke planning software kun je jouw vorderingen in de gaten houden. Bovendien kun je dankzij deze software jouw doel veel meer ‘vorm’ geven. 

Dit doel gaat vervolgens het uitgangspunt voor jouw werkzaamheden vormen. Elke ochtend dat je opstaat, moet je dit doel eigenlijk centraal stellen. Als je dat langere tijd vol weet te houden, is de kans groot dat je dit doel uiteindelijk gaat behalen.

Tip 2: het gaat nooit in 1 keer goed

Durf fouten te maken. Dat is één van de belangrijkste tips die wij op het gebied van ownership en zelfverzekerdheid kunnen geven. Je hebt niet in één keer kunnen autorijden, je hebt niet in één keer kunnen fietsen en je hebt ook niet in één keer perfect werk af kunnen leveren.

Als je zelfverzekerder over wilt komen, is het advies om fouten te durven maken. Wees niet bang voor de fouten, maar leer juist van jouw fouten. Als je 10 keer gevallen bent, kun je ook weer 10 keer opstaan. Na die tiende keer opstaan weet je zeker dat je voorlopig niet meer gaat vallen.

Tip 3: doe, reflecteer, probeer en verbeter

Ken je het liedje ‘zing vecht huil bid lach werk en bewonder’? Wij hebben onze eigen variant op dit liedje gemaakt: doe, reflecteer, probeer en verbeter. Als je deze principes op weet te volgen, kun je uiteindelijk de gewenste resultaten behalen.

Wil je graag met dit principe aan de slag gaan? Dan is het ook aan te raden om te kiezen voor goede planning software. Met deze software kun je bijvoorbeeld kleine doelen instellen aan de hand van tickets. In deze tickets kun je bepaalde checklist invullen en deze vervolgens afvinken. Des te meer checklists jij af weet te vinken, des beter je op weg bent. Des te beter je op weg bent om jezelf, jouw zelfverzekerdheid en jouw kwaliteiten te verbeteren!

Tip 4: daag jezelf uit

In jouw werkzame leven kun je in de sleur raken. Je voert elke dag dezelfde werkzaamheden uit, waardoor je op de automatische piloot gaat werken. Wist je dat je dit helemaal niet verkeerd gaat helpen? Nee, onze tip is om jezelf uit te dagen. Je weet hiermee niet alleen veel meer plezier te maken, maar je weet ook aan jouw zelfverzekerdheid te werken.

Wij willen je graag aanraden om de strijd met jezelf aan te gaan. Doe ook dingen die je eng vindt. Doe ook dingen die je nog nooit gedaan hebt. En doe ook dingen die je verder gaan helpen. Door jezelf continu uit te dagen, weet je continu de beste resultaten voor jezelf te behalen. Dat komt jouw zelfverzekerdheid ook weer ten goede!

Tip 5: beloon jezelf

Heb je een bepaald doel gehaald? Dan is het aan te raden om jezelf te belonen. Je weet dan weer waar je zo hard voor aan het werk bent. Geef jezelf bijvoorbeeld die ene leuke tas, die toffe sneakers of dat mooie horloge.

Door jezelf te belonen, weet je jezelf ook weer te motiveren. Te motiveren om óók jouw volgende doelen te gaan behalen. Hierbij is het maken van checklists in een planning software systeem of projectmanagement software systeem ook aan te raden; het afvinken van de checklists geeft immers ook een boost voor jouw motivatie. Zodra je alle checklists aangevinkt hebt, kun je jezelf uiteindelijk belonen met een leuk cadeau!

Bericht delen

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email