In de afgelopen jaren hebben veel nieuwe beroepen het levenslicht gezien. Dit is te danken aan de opkomst van het internet, maar ook zeker aan de bedrijfsvoering. Meer en meer bedrijven houden zich bijvoorbeeld met de scrum methodiek bezig. Als een bedrijf een scrum project op touw wil zetten, is een scrum master onmisbaar.
Maar, wat is een scrum master precies? Welke taken voert een scrum master uit, hoe kun je zelf één worden, wat kun je gaan verdienen? Op die vragen ga je in dit artikel een passend antwoord vinden.
Pagina-inhoud
ToggleWat is een scrum master?
Een scrum master is eigenlijk de persoon die tijdens een scrum project de leiding neemt. Hij of zij zorgt ervoor dat het project in goede banen geleden wordt, dat het project succesvol afgerond wordt en dat de gewenste doelstellingen behaald worden.
Een scrum project is een project waarin meerdere sprints centraal staan. Deze sprints worden achtereenvolgens afgerond, waardoor uiteindelijk het gestelde doel behaald kan worden.
Is een scrum master dan ook verantwoordelijk voor de uitvoering of de inhoud van het scrum project? Nee, dat is niet het geval. Die ‘eer’ is toegelegd voor de product owner. De scheidingslijn tussen de taken van een product owner en een scrum master is echter vrij dun. Het komt dan ook meermaals voor dat de product owner en scrum master – ongemerkt – taken van elkaar overnemen. Het is hoe dan ook van belang dat deze personen goed met elkaar samen kunnen werken.
Wat doet een scrum master?
Zoals we hierboven al aangeven, is de scheidingslijn tussen een scrum master en de product owner niet heel groot. Toch zijn er bepaalde taken die duidelijk op het conto van een scrum master komen:
- Het creëren van support. Een scrum master moet ervoor zorgen dat de belanghebbenden enthousiast worden, zijn en blijven over het scrum project. Dit kan soms een flinke uitdaging zijn, aangezien het scrum project voor interne verschillen kan zorgen.
- Het opstellen van rapportages. Ook moet een scrum master zorgdragen voor de rapportage richting de product owner en eventueel de programmamanager.
- Fungeren als aanspreekpunt. Binnen het scrumteam is de scrum master eigenlijk het aanspreekpunt. Hierbij moet hij of zij dan ook alle vragen kunnen beantwoorden en moet mensen ook inspireren. Dit geldt niet alleen voor mensen uit het projectteam, maar ook voor alle andere belanghebbenden.
- Ondersteunen van het team. Tevens heeft de scrum master een belangrijke ondersteunende rol. Deze rol vervult hij of zij voor het scrum team, maar ook voor de product owner.
- Zorgdragen voor het doorlopen van alle fases. Bij de scrum methodiek wordt een uitgebreid project opgedeeld in kleinere fases. De scrum master moet zorgdragen voor het doorlopen van alle fases; eerst de ene fase, daarna de volgende fase enzovoort. Een bekende scrum methodiek is Agile.
- Organiseren van scrum meetings. Tijdens een scrum project spelen de scrum meetings een belangrijke rol. De scrum master moet deze meetings organiseren, invullen en begeleiden.
- Vastleggen van afspraken. De scrum master is ook verantwoordelijk voor het vastleggen van afspraken. Worden de afspraken niet nagekomen? Dan is het ook aan de scrum master om dit te herkennen en op te lossen.
- De planning strikt volgen. Tot slot is het aan de scrum master om de opgestelde planning netjes op te volgen. Eventuele achterstanden moeten tijdig gesignaleerd worden en ingelopen worden.
Al met al kan het volgende gesteld worden: binnen elk scrum project is de scrum master echt de spin in het web. De scrum master moet veel taken uitvoeren, moet vele zaken in de gaten houden en moet ook tijdig bijsturen. Ondertussen is het ook nog van belang dat de scrum master alle belanghebbenden tevreden weet te stellen. Van de directie tot aan de medewerkers en van de product owner tot aan de opdrachtgever.
Wat verdient een scrum master?
Ben jij een liefhebber van de scrum methodiek? Lijkt het je daarom leuk om scrum master te worden? Dan is het goed om te weten dat deze baan gepaard gaat met de nodige druk, verantwoordelijkheid en kennis. Alleen als je over veel kennis beschikt, kun je succesvol actief zijn binnen een bedrijf.
Ben je benieuwd wat je als scrum master gaat verdienen? Nou, daar is uitgebreid onderzoek naar verricht. Het gemiddelde brutosalaris per maand ligt het op 3.800 euro. Daarbij is het wel opvallend dat de bedragen behoorlijk uiteenlopen. Sommige verdienen ‘slechts’ 2600 euro bruto per maand, terwijl andere scrum masters ongeveer 5.000 euro bruto per maand verdienen.
Hoe deze verschillen ontstaan? Dit komt onder meer door de ervaring en kennis. Als je echt een ervaren scrum master bent, is dat terug te zien in jouw salaris. Dat is overigens ook het geval als je een prima track record achter je naam hebt en als je over alle benodigde diploma’s beschikt.
Bovengenoemd salaris is overigens op basis van een fulltime werkweek (40 uur). Hierbij is ook uitgegaan van een dienstverband in loondienst. Meer en meer mensen kiezen ervoor om hun eigen bedrijf te starten. Zij verhuren zich als scrum master als bedrijven, waarvoor zij een flink uurtarief kunnen rekenen. Wat je precies kunt rekenen, is volledig afhankelijk van jezelf. Vaak verdien je als zzp’er meer, maar je loopt dan ook meer risico. Zo kun je niet altijd terugvallen op het sociale vangnet in ons land.
Hoe word je scrum master?
Voordat je scrum master kunt worden , moet je wel enkele stappen zien te zetten. Hoe je precies tot scrum master uit kunt groeien? Dat lees je in onderstaand stappenplan.
Stap 1: benodigde kennis opdoen
Als je als scrum master wilt fungeren, is het van cruciaal belang dat je over alle benodigde kennis beschikt. Je kunt deze kennis op meerdere manieren op doen:
- Je kunt een speciale opleiding tot scrum master volgen. Dergelijke opleidingen zijn vrij pittig, maar je weet hiermee wel echt alle benodigde kennis op te doen.
- Je kunt stage lopen. Heb je al enige ervaring op het gebied van scrum? Dan is het ook mogelijk om stage te gaan lopen, waarbij je veel ervaring en kennis op kunt doen.
- Je kunt jezelf omhoog werken. Ook kun je als ‘normale’ werknemer aan een scrum project deelnemen, waarna je jezelf kunt gaan verdiepen in deze rol. Je hoeft hiervoor niet per sé een opleiding te volgen, maar het is wel aan te raden om echt veel ervaring op te doen.
Stap 2: solliciteren op een baan
Heb je de benodigde kennis op weten te doen? Dan is het zaak om te gaan solliciteren op een vacature die je voorbij ziet komen. Het is ideaal als dit bij jouw huidige werkgever kan, maar het maken van een overstap is ook nooit verkeerd. Sterker nog; tijdens deze overstap kun je ook nog (succesvol) onderhandelen over jouw salaris.
Durf je een beetje onzekerheid wel aan? Dan kun je ook jouw eigen onderneming starten en jezelf verhuren als zzp’er. Op die manier kun je bij veel bedrijven de rol van scrum master gaan vervullen.
Stap 3: blijven specialiseren & optimaliseren
Heb je eenmaal een baan als scrum master bemachtigd? Dan is het zaak om je te blijven specialiseren. Blijf bepaalde trainingen volgen, blijf bepaalde cursussen volgen en houd daarmee al jouw kennis op peil.
Ondertussen wil je uiteraard ook nog de best mogelijke prestaties leveren met jouw scrum team. Dat is mogelijk door alle processen continu te blijven optimaliseren. Iets wat je daar absoluut bij kunt gebruiken, is de beste projectmanagement software. Dankzij dergelijke software kun je alle projecten inzichtelijk krijgen, kun je de vorderingen in de gaten te houden en kun je ook tijdig bijsturen. Juist dankzij de beste software kun je de best mogelijke prestaties met jouw scrum team gaan behalen!
Stap 4: veel projecten succesvol afronden
Ben je gebruik gaan maken van de beste software? Ben je bezig gebleven met het uitbreiden van jouw kennis? En heb je ook veel ervaring opgedaan bij verschillende scrum projecten? Dan is het zaak om nóg meer projecten af te gaan ronden. Elk project is weer anders, elk project brengt weer bepaalde aandachtspunten met zich mee en elk project is daardoor ontzettend leuk. Als je eenmaal een scrum master bent, kun je hier jarenlang de vruchten van blijven plukken!