Skip to content

Verandermanagement modellen – Welke is de beste in 2023?

John Visser
Verandermanagement modellen

Ontwikkelingen volgen elkaar in hoog tempo op. Als bedrijf zijnde moet je je daarom continu aanpassen. Om dat mogelijk te maken, is het interessant om gebruik te maken van verandermanagement modellen. Sterker nog: in sommige situaties is het zelfs noodzakelijk om van deze modellen gebruik te maken.

Maar, hoe werken deze verandermanagement modellen precies? Welke verandermanagement modellen kun je toepassen? En wat is het beste model van dit jaar? In dit artikel geven wij je graag de antwoorden op deze vragen. Neem het artikel op je gemakje door en zet daarmee de eerste stap naar succesvolle veranderingen binnen jouw onderneming.

Wat voor verandermanagement modellen zijn er?

Wil je met een verandermanagement model aan de slag gaan? Dan heb je in ieder geval meer dan genoeg keuze. In de afgelopen jaren hebben echt tientallen modellen het levenslicht gezien. Hieronder laten wij je graag kennismaken met de meest toegepaste modellen van dit moment:

  • Situationele kenmerken: bij dit model ga je uit van de organisatie zelf, de veranderdoelen en de bijbehorende strategie. Aan de hand van deze kenmerken kun je een volledige omvorming en ontwikkeling in gang zetten.
  • Acht veranderstappen van Kotter: bij dit model spelen 8 stappen de hoofdrol. Het begint hierbij bij het verhogen van het urgentiebesef en eindigt bij het verankeren van het nieuwe systeem. Met dank aan de tussenstappen weet je de veranderingen op de gewenste manier door te voeren.
  • XY theorie van McGregor: bij dit model ga je uit van twee compleet andere mensen. Theorie X richt zich op mensen die lui zijn, terwijl theorie Y zich richt op gemotiveerde mensen. Aan de hand van deze theorie kun je jouw medewerkers ‘indelen’ en op basis daarvan veranderingen doorvoeren.
  • Vijf krachten verandering Mars: bij dit model spelen de termen Urgentie, Ambitie, Planning, Interactie en Leiderschap een cruciale rol. Deze termen moet je – conform het model – invullen, waardoor je veranderingen op de juiste manier door weet te voeren.
  • Zevenkrachtenmodel: bij dit model ga je uit van zeven verschillende krachten: noodzaak, visie, succes, spirit, structuren, capaciteiten en systemen. Deze krachten staan stuk voor stuk voor een bepaald doel, waarmee je uiteindelijk de gewenste verandering door kunt voeren.

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van de vele management modellen. Alle hierboven genoemde modellen zijn in ieder geval in de afgelopen jaren (erg) populair gebleken. Mocht je zelf een verandermanagement model toe willen passen, is het dus raadzaam om (onder meer) naar deze modellen te kijken.

Welk verandermanagement model is het beste?

Welk verandermanagement model is het beste?

Wil je veranderingen in jouw organisatie door gaan voeren? Dan is het absolute advies om hier een verandermanagement model voor te gebruiken. Het doorvoeren van een verandering klinkt op papier gemakkelijk, maar in de praktijk blijkt vaak het tegenovergestelde. 

Is er dan op voorhand een bepaald model waar je het beste voor kunt kiezen? Nee, allerminst. Je moet het verandermanagement model volledig op jouw eigen situatie, bedrijf, doelen en voorkeuren afstemmen. Het verandermanagement model dat voor jou perfect kan werken, werkt mogelijk voor jouw concurrent helemaal niet goed.

Met andere woorden: je moet voortdurend een vergelijking tussen de verandermanagement modellen maken. Als je voor één van bovengenoemde modellen kiest, neem je in veel gevallen al de juiste beslissing. Deze modellen hebben immers bewezen dat zij prima werken en de gewenste resultaten opleveren. 

De basisregels van verandermanagement

Wil je met één van bovengenoemde vijf modellen aan de slag gaan? Dan is het advies om je aan de zeven basisregels van verandermanagement te houden. Welke regels dit precies zijn, vind je in onderstaande lijst terug:

  • Regel 1: veranderingen lukken alleen als het einddoel duidelijk is. Alleen als voor iedereen het einddoel volledig helder is, kun je de gewenste veranderingen doorvoeren.
  • Regel 2: iedereen moet aan de veranderingen meehelpen. Veranderingen die alleen door het management doorgevoerd worden, zijn gedoemd om te mislukken. Je moet echt de gehele organisatie achter elke verandering krijgen.
  • Regel 3: je moet jouw werknemers zelfvertrouwen geven. Bij het doorvoeren van veranderingen komen jouw werknemers voor nieuwe taken te staan. Taken waar ze mogelijk bang of angstig voor zijn. Door jouw werknemers veel (zelf)vertrouwen te geven, weet je de weerstand voor nieuwe taken zoveel mogelijk weg te nemen.
  • Regel 4: laat veranderingen nooit over aan jouw werknemers. Als baas zijnde moet je continu de veranderingen aansturen. Als je de veranderingen volledig op het bordje van jouw werknemers gelegd, staat dit garant voor chaos. Complete chaos zelfs.
  • Regel 5: stuur niet alles aan. Als baas zijnde is het ook niet verstandig om werkelijk waar alles aan te sturen. Bij het doorvoeren van veranderingen moet je ook vertrouwen op de vaardigheden van jouw werknemers. Eigenlijk is het een kwestie van het vinden van de juiste balans. 
  • Regel 6: zorg voor volledig inzicht. Wil je veranderen? Dan moet je voor een volledig inzicht zorgen in de systemen, de processen en de volledige organisatie. Schakel hiervoor de hulp in van jouw werknemers én niet van externe consultants. Zij hebben ongetwijfeld verstand van zaken, maar zij hebben géén verstand van jouw interne organisatie. Jouw werknemers hebben dat echter wel.
  • Regel 7: stel duidelijke doelstellingen vast. Alles wat je wilt bereiken, moet gepaard gaan met duidelijke doelstellingen. Jouw werknemers moeten echt precies weten waar ze mee bezig zijn én waarom ze dat doen. Zorg voor één groot hoofddoel en voor tal van subdoelen. Zodra de subdoelen behaald worden, kun je jouw werknemers ook direct belonen.

Weet je deze basisregels in de praktijk toe te passen? Dan is de kans groot dat je de gewenste veranderingen op de juiste manier door kunt voeren. Uiteraard is het advies daarbij om ook gebruik te maken van één van de verandermanagement modellen. Onthoud daarbij dat er geen ‘gouden model’ bestaat. Het is aan jou om te bepalen wat het beste verandermanagement model is.

Tip: gebruik projectmanagement om veranderingen te managen

Ga je de hierboven genoemde basisregels opvolgen? Dan ben je dus ook druk doende bezig met het bepalen van doelen. Als de veranderingen eenmaal doorgevoerd worden, moet je deze doelen uiteraard goed in de gaten houden. Iets wat je daarbij perfect kunt gebruiken, is projectmanagement software.

Met deze software van bijvoorbeeld; Monday.com, Teamleader en of Exact, kun je namelijk alle vorderingen in de gaten houden. Je ziet hiermee direct of je nog op koers zit, of er aanpassingen doorgevoerd moeten worden of dat je mogelijk direct in moet grijpen. Met andere woorden: dankzij projectmanagement software weet je alle veranderingen in goede banen te leiden.

Projectmanagement software zorgt ook nog voor veel duidelijkheid. Bij het managementteam, maar ook bij jouw werknemers. Iedereen ziet namelijk wat de vorderingen zijn, waardoor de motivatie ook nog naar een hoger niveau getild kan worden. Eigenlijk weet je met projectmanagement software de gehele verandering soepeltjes te laten verlopen.

Ondertussen kun je de software ook nog voor andere doeleinden gebruiken. Moet je nóg een verandering doorvoeren? Dan kun je van die verandering ook weer een apart project binnen het softwaresysteem maken. Met dank aan het softwaresysteem behoud je, al met al, het perfecte overzicht. Cruciaal tijdens het doorvoeren van veranderingen!

Bericht delen

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email