Payment Service Provider

Maak het als ondernemer makkelijk met de juiste PSP. Vergelijk en test PSP oplossingen.

vergelijk software

Wat is een Payment Service Provider?

Een aanbieder van betalingsdiensten (Payment Service Provider – PSP) is een entiteit die onlinediensten aanbiedt voor de aanvaarding en verwerking van elektronische betalingen.

Enkele van de meest voorkomende PSP’s zijn banken, creditcardmaatschappijen, en online betalingsverwerkers zoals PayPal of Google Checkout. Deze aanbieders stellen handelaren in staat om creditcard- en andere vormen van elektronische betalingen van hun klanten te accepteren.

Persoon die online een betaling doet

De voordelen van het gebruik van een Payment Service Provider

Er zijn veel voordelen verbonden aan het gebruik van een Payment Service Provider. Een van de grootste voordelen is dat het bedrijven in staat stelt online betalingen te aanvaarden. Dit kan een groot voordeel zijn voor bedrijven die geen fysieke locatie hebben of die producten en diensten online verkopen.

Een ander voordeel van het gebruik van een PSP is dat het bedrijven kan helpen geld te besparen op de kosten voor de verwerking van creditcards. Creditcardbedrijven rekenen doorgaans hoge kosten voor het verwerken van transacties, maar veel PSP’s bieden lagere tarieven. Dit kan bedrijven helpen meer van hun winst te behouden aan de producten die zij verkopen.

De verschillende soorten Payment Service Providers

Er zijn veel verschillende soorten Payment Service Providers beschikbaar. Enkele van de meest populaire zijn Adyen, Stripe en Mollie. Elke PSP biedt verschillende functies en voordelen, dus het is belangrijk om er een te kiezen die het beste past bij de webshop die jij hebt.

Personen die online een betaling doen

Hoe een aanbieder van betalingsdiensten kiezen

Bij het kiezen van een Payment Service Provider moet met een aantal zaken rekening worden gehouden. Een van de belangrijkste overwegingen zijn de kosten die de PSP in rekening brengt. Zorg ervoor dat u de kosten van verschillende aanbieders vergelijkt voordat u een beslissing neemt.

Regio bepaling

Door te kijken naar de regio waarin je webshop actief is, zal je bepaalde online betaalmethodes wel of niet activeren. De meeste mensen kiezen toch liever voor een webshop welke lokale betaalmethodes aanbiedt. Zo is bijvoorbeeld in Nederland iDEAL het populairst, terwijl in Duitsland PayPal of KLARNA veel gebruikt wordt.

De juiste online betaalmethodes kiezen

Verschillende webwinkels zullen verschillende doelgroepen hebben. Dit betekent ook dat de gebruikte betaalmethoden per webshop zullen verschillen. Wilt u uw conversie verhogen, dan is het belangrijk om de juiste betaalmethode voor uw doelgroep aan te bieden.
Persoon die online een betaling doet

Ondersteuning en integratie

Het is belangrijk dat de PSP goede support biedt en makkelijk te integreren is in uw webshop platform. Als er iets misgaat met een transactie, wilt u kunnen vertrouwen op uw Payment Service Provider. Hier zijn enkele overwegingen die je kan maken tijdens het kiezen van een PSP:

Kosten

Natuurlijk zijn ook de kosten van een PSP belangrijk. U wilt niet geconfronteerd worden met hogere rekeningen achteraf. Elke betaalmethode rekent kosten voor het gebruik van de dienst. Hiermee zorgen zij ervoor dat de betaalmethode werkt en veilig blijft. Om dit te realiseren vragen sommige betaaldiensten een hogere vergoeding per transactie, of vereisen zelfs een maandelijks contract.

Onder toezicht van DNB

Een betaaldienstverlener staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB). Dit betekent dat de betalingsdienstaanbieder aan bepaalde voorwaarden moet voldoen. Zo moet de PSP het geld van zijn klanten zorgvuldig en veilig beheren. Ook beoordeelt DNB of de informatie op een website duidelijk en begrijpelijk is voor consumenten.
 
Wil je meer weten over de plichten van een betaaldienstverlener? Bekijk dan de website van DNB.

Toegankelijkheid

Tegenwoordig is een online bestelling niet meer weg te denken. Jong en oud gebruiken online betaalmethodes om veilig en snel online een bestelling te plaatsen. Daarom is het belangrijk om gebruik te maken van een payment service provider welke mee gaat met de nieuwste ontwikkelingen. Hierbij moet je denken aan beschikbaarheid en integraties met de banken-apps, toegankelijkheid van de afrekenpagina voor slechtziende gebruikers (denk aan leesbaarheid met gebruik van screen readers middels “ARIA”-regels) en een goede conversie op de afrekenpagina (Conversion Rate Optimization, ook wel CRO genoemd).
Personen die online een betaling doen

Conclusie

Een Payment Service Provider is een waardevolle toevoeging aan elke online winkel. Ze bieden een breed scala aan betaalmogelijkheden en zijn gemakkelijk te integreren.