Payment Service Provider

Maak het als ondernemer makkelijk met de juiste PSP. Vergelijk en test PSP oplossingen.

Vergelijk software pakketten voor jouw bedrijf

Wat is een Payment Service Provider?

Een aanbieder van betalingsdiensten (Payment Service Provider – PSP) is een entiteit die onlinediensten aanbiedt voor de aanvaarding en verwerking van elektronische betalingen.

Enkele van de meest voorkomende PSP’s zijn banken, creditcardmaatschappijen, en online betalingsverwerkers zoals PayPal of Google Checkout. Deze aanbieders stellen handelaren in staat om creditcard- en andere vormen van elektronische betalingen van hun klanten te accepteren.

Persoon die online een betaling doet

De voordelen van het gebruik van een Payment Service Provider

Er zijn veel voordelen verbonden aan het gebruik van een Payment Service Provider. Een van de grootste voordelen is dat het bedrijven in staat stelt online betalingen te aanvaarden. Dit kan een groot voordeel zijn voor bedrijven die geen fysieke locatie hebben of die producten en diensten online verkopen.

Een ander voordeel van het gebruik van een PSP is dat het bedrijven kan helpen geld te besparen op de kosten voor de verwerking van creditcards. Creditcardbedrijven rekenen doorgaans hoge kosten voor het verwerken van transacties, maar veel PSP’s bieden lagere tarieven. Dit kan bedrijven helpen meer van hun winst te behouden aan de producten die zij verkopen.

De verschillende soorten Payment Service Providers

Er zijn veel verschillende soorten Payment Service Providers beschikbaar. Enkele van de meest populaire zijn Adyen, Stripe en Mollie. Elke PSP biedt verschillende functies en voordelen, dus het is belangrijk om er een te kiezen die het beste past bij de webshop die jij hebt.

Personen die online een betaling doen

Hoe een aanbieder van betalingsdiensten kiezen

Bij het kiezen van een Payment Service Provider moet met een aantal zaken rekening worden gehouden. Een van de belangrijkste overwegingen zijn de kosten die de PSP in rekening brengt. Zorg ervoor dat u de kosten van verschillende aanbieders vergelijkt voordat u een beslissing neemt.

Regio bepaling

Door te kijken naar de regio waarin je webshop actief is, zal je bepaalde online betaalmethodes wel of niet activeren. De meeste mensen kiezen toch liever voor een webshop welke lokale betaalmethodes aanbiedt. Zo is bijvoorbeeld in Nederland iDEAL het populairst, terwijl in Duitsland PayPal of KLARNA veel gebruikt wordt.

De juiste online betaalmethodes kiezen

Verschillende webwinkels zullen verschillende doelgroepen hebben. Dit betekent ook dat de gebruikte betaalmethoden per webshop zullen verschillen. Wilt u uw conversie verhogen, dan is het belangrijk om de juiste betaalmethode voor uw doelgroep aan te bieden.
Persoon die online een betaling doet

Ondersteuning en integratie

Het is belangrijk dat de PSP goede support biedt en makkelijk te integreren is in uw webshop platform. Als er iets misgaat met een transactie, wilt u kunnen vertrouwen op uw Payment Service Provider. Hier zijn enkele overwegingen die je kan maken tijdens het kiezen van een PSP:

Kosten

Natuurlijk zijn ook de kosten van een PSP belangrijk. U wilt niet geconfronteerd worden met hogere rekeningen achteraf. Elke betaalmethode rekent kosten voor het gebruik van de dienst. Hiermee zorgen zij ervoor dat de betaalmethode werkt en veilig blijft. Om dit te realiseren vragen sommige betaaldiensten een hogere vergoeding per transactie, of vereisen zelfs een maandelijks contract.

Onder toezicht van DNB

Een betaaldienstverlener staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB). Dit betekent dat de betalingsdienstaanbieder aan bepaalde voorwaarden moet voldoen. Zo moet de PSP het geld van zijn klanten zorgvuldig en veilig beheren. Ook beoordeelt DNB of de informatie op een website duidelijk en begrijpelijk is voor consumenten.
 
Wil je meer weten over de plichten van een betaaldienstverlener? Bekijk dan de website van DNB.

Toegankelijkheid

Tegenwoordig is een online bestelling niet meer weg te denken. Jong en oud gebruiken online betaalmethodes om veilig en snel online een bestelling te plaatsen. Daarom is het belangrijk om gebruik te maken van een payment service provider welke mee gaat met de nieuwste ontwikkelingen. Hierbij moet je denken aan beschikbaarheid en integraties met de banken-apps, toegankelijkheid van de afrekenpagina voor slechtziende gebruikers (denk aan leesbaarheid met gebruik van screen readers middels “ARIA”-regels) en een goede conversie op de afrekenpagina (Conversion Rate Optimization, ook wel CRO genoemd).
Personen die online een betaling doen

Wanneer heb je een Payment Service Provider nodig?

Als je als ondernemer online wilt verkopen, dan moet je gebruik maken van online betaalmethoden zoals iDEAL, creditcards of PayPal.
 
Maar waarom heb je dan een payment service provider nodig, waarom kan je het niet zelf organiseren?
 
Het is bijna onmogelijk om zelfstandig individuele betaalmethoden in uw webshop in te stellen. Dit is lastig omdat je in zo’n geval voor elke betaalmethode een aparte overeenkomst en implementatie moet regelen met de aanbieder van de betaalmethode. Dit is veel werk, veel gedoe, dus duur en inefficiënt. Het is veel sneller, goedkoper en overzichtelijker voor u om 1 partij in te schakelen die dit allemaal regelt en die ervaring heeft met online betalingen en de technische implementatie in uw website.
 
Zelfs zeer grote partijen werken meestal met Payment Service Providers. Een goed voorbeeld is internetgigant Facebook, die voor online betalingen samenwerkt met Adyen. Ook luchtvaartmaatschappijen als KLM werken met payment providers. En sommige andere partijen ook.
 
Het aanbod in Nederland is groot en van hoge kwaliteit. De meeste partijen hebben jarenlange ervaring en kunnen u goed helpen met uw online betaalstrategie. Het is een goed idee om je vooraf goed te verdiepen in de mogelijkheden en behoeften van je bedrijf en na te gaan of deze passen bij de betaalprovider. Dit voorkomt dat u snel moet overstappen naar een ander bedrijf omdat een bepaalde betaalmethode niet beschikbaar is of de plugins met uw website toch niet goed werken. Onderstaand overzicht helpt je bij het maken van een eerste keuze.

Conclusie

Een Payment Service Provider is een waardevolle toevoeging aan elke online winkel. Ze bieden een breed scala aan betaalmogelijkheden en zijn gemakkelijk te integreren.