Skip to content

Urenregistratie Belastingdienst – Hoe doe je dat?

John Visser

Wil je als ondernemer gebruik maken van verschillende aftrekposten? Dan dien je bij de verschillende aftrekposten aan bepaalde voorwaarden voldoen. Zo is het voor elke (kleine) ondernemer interessant om gebruik te maken van de startersaftrek én van de zelfstandigenaftrek.

Als je van deze aftrekposten gebruik wenst te maken, dien je echter wel aan het urencriterium te voldoen. Dit urencriterium is opgesteld door de Belastingdienst en heeft een duidelijk doel voor ogen: voorkomen dat iedereen lukraak gebruik kan maken van deze aftrekposten.

Door dit urencriterium zit je – als ondernemer zijnde – echter wel met een verplichting: het bijhouden van jouw uren. Alleen op die manier kun je aantonen of je wel of niet aan het urencriterium voldoet. Is het voor elke ondernemer verplicht om een urencriterium bij te houden? Ja. Ben je echter fulltime met jouw eigen onderneming bezig? Dan lijkt het wellicht onzinnig, aangezien je dan toch wel aan de 1225 uren voldoet.

Desalniettemin kun je altijd nog een controle krijgen. Mocht de Belastingdienst ook maar enige aanleiding hebben om aan het urencriterium te twijfelen, kunnen zij een opvraag van uren bij jou gaan doen. Op dat moment dien je eigenlijk direct alle gewerkte uren op te kunnen leveren.

Hoeveel uren moet je per jaar aan jouw onderneming besteden?

Als je gebruik van verschillende aftrekposten dient te maken, moet je voldoen aan het urencriterium van 1225 uren. Als we deze hoeveelheid uren door 52 weken delen, komen we uit op ongeveer 24 uur per week.

Je werkt echter niet elke week van het jaar. Ga er vanuit dat je 4 weken per jaar niet werkt. Die weken tellen dan ook niet mee voor jouw urencriterium, aangezien je tijdens die weken géén tijd aan jouw onderneming besteedt. Een betere rekensom is daarom 1225 / 48 weken = 25 uur.

Om gebruik van de aftrekposten te kunnen maken, dien je dus pakweg 25 uur per week aan jouw onderneming te besteden. Is het zo dat je elke week minstens 25 uur aan jouw onderneming moet besteden? Nee, dat is zeker niet zo. Je kunt bijvoorbeeld de ene week 40 uur aan jouw onderneming besteden en de week erop slechts 15 uur. Als je dat consequent over het gehele jaar vol weet te houden, kom je alsnog (ruim) boven de gestelde norm uit.

Wat zijn de eisen van de Belastingdienst?

De Belastingdienst heeft één duidelijk doel voor ogen: het urencriterium zo duidelijk mogelijk maken. Dat heeft de Belastingdienst prima voor elkaar gekregen. In principe zijn er namelijk maar twee eisen waar je aan moet voldoen:

• Als je gebruik van de aftrekposten wenst te maken, dien je minimaal 1225 uur aan jouw onderneming te besteden.
• Als je gebruik van de aftrekposten wenst te maken, dien je méér tijd aan jouw onderneming te besteden dan aan jouw werk in loondienst. (Deze eis telt echter niet als je in 1 van de 5 voorgaande jaren géén ondernemer was).•

Voldoe je aan deze twee eisen? Dan heb je recht op de aftrekposten. Om daar 100% zeker recht op te hebben, is het wel zaak om een urenregistratie bij te houden. Dat kan je doen door gebruik te maken door urenregistratie app, maar daar vind je verderop in dit artikel meer informatie over.

Let op: arbeidsongeschiktheid

Wat gebeurt er nou als je arbeidsongeschikt raakt gedurende het jaar? Moet je dan alsnog aan dit urencriterium voldoen? Nee, in dat geval gelden andere regels. Als je arbeidsongeschikt bent geraakt, geldt eigenlijk een ondergrens van 800 uur. Voldoe je aan die 800 uur op jaarbasis? Dan kun je alsnog gebruik maken van de startersaftrek.

Let op: zwanger

Heb je een eigen onderneming en ben je zwanger? Dan is het goed voor te stellen dat je jouw werk gaat onderbreken. In dat geval geniet je van een voordeel: gedurende 16 weken mag je de niet-gewerkte uren namelijk als gewerkte uren meetellen.

Let op: niet het gehele jaar ondernemer

Start jij op 1 juli met jouw onderneming? Dan dien je je netjes in te schrijven bij de Kamer van Koophandel en word je ook aangemeld bij de Belastingdienst. De Belastingdienst houdt die inschrijfdatum dan ook aan als norm voor het urencriterium. Dit betekent dat je van 1 juli tot en met 31 december alsnog aan de 1225 uren moet voldoen.

Voldoe je niet aan dat urencriterium? Dan heb je in dat jaar géén recht op de aftrekposten. Mocht je zo optimaal mogelijk van deze aftrekposten willen genieten, is het advies om je per 1 januari in te schrijven. 

Welke uren tellen mee?

Kun je alleen de declarabele uren meetellen voor het urencriterium? Nee, de Belastingdienst zegt hier het volgende over: alle uren die je aan jouw onderneming besteedt, tellen mee voor het urencriterium. 

Dit zijn dus uren die je voor jouw klanten maakt, maar ook de uren die je kwijt bent aan jouw boekhouding/administratie. Ook als je bijvoorbeeld zelf jouw website gaat maken, tellen deze uren mee voor het urencriterium.

Jouw uren registreren

Het mag duidelijk zijn; het is financieel zeer aantrekkelijk om aan het urencriterium te voldoen. Hoe weet je nou zeker of je wel of niet aan dit criterium voldoet? Dat weet je maar op één manier zeker: door jouw uren te registreren.

Je kunt jouw uren simpelweg in een Excel bestand bijhouden. Dit is echter niet handig, is niet veilig en brengt de nodige risico’s met zich mee. Mede daarom is het advies om te allen tijde gebruik te maken van urenregistratie software. Dankzij deze software kun je per dag jouw uren bijhouden; je kunt deze uren ook nog per project verdelen.

Bijkomend voordeel; je maakt het factureren hiermee ook een stuk makkelijker. Je krijgt immers precies per project/per klant een duidelijk overzicht van de gewerkte uren. 

De beste urenregistratie software

Om jouw uren te kunnen registreren, maak je bij voorkeur gebruik van urenregistratie software. Wat is de beste urenregistratie software? Wij zetten enkele van de beste softwaresystemen voor je op een rijtje:

  • e-Boekhouden: met de urenregistratie module kun je in dit boekhoudpakket moeiteloos jouw uren bijhouden. Je kunt deze uren bovendien direct factureren.
  • Exact: naar eigen zeggen is Exact de nummer 1 urenregistratie software voor MKB-bedrijven. Deze software werkt in ieder geval makkelijk en helpt je ook op het gebied van inkoop, facturatie en boekhouding.
  • Monday: tot slot kun je ook nog kiezen voor de software van Monday. Met deze software registreer je jouw uren super makkelijk, waarbij je ook perfect jouw (lopende) projecten kunt monitoren en beheren.

Bericht delen

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email