Skip to content

Administratiekantoor beginnen? Hier het stappenplan van 2024

John Visser

Administratie kantoor beginnen? Dan ben jij goed vast goed met cijfers. Vind jij het leuk om daarnaast klanten te helpen? En streef je continu naar perfectie? Als je op deze twee vragen ‘ja’ geantwoord hebt, dan is dit stappenplan perfect voor jouw. Daarbij heb je wel een administratiekantoor boekhoudprogramma voor nodig. Je hebt dus hier geen specifieke diploma’s of certificaten voor nodig, waardoor je eigenlijk per direct al met jouw eigen administratiekantoor kunt beginnen.

Maar, hoe doe je dat nou? Waar moet je rekening mee houden? En welke software systemen kun je hier het beste voor gaan gebruiken? Op die drie vragen geven wij in dit artikel een passend antwoord. Neem dit artikel dus op je gemakje door en verschaf jezelf van alle benodigde informatie.

Ben je na het lezen van dit artikel nog steeds enthousiast om met jouw eigen administratiekantoor te beginnen? Dan is dat iets wat wij je ook absoluut aan kunnen raden: alleen door af en toe een risico te nemen, kun je een succesvolle ondernemer worden. Aangezien in ons land veel ondernemers en bedrijven behoefte aan een goed administratiekantoor hebben, liggen hier bovendien vrij veel kansen. Kom dus direct in actie!

Hoe kun je jouw eigen administratiekantoor beginnen?

Als je met jouw eigen administratiekantoor wilt beginnen, is het wenselijk dat je enige ervaring hebt. Zo is het bijvoorbeeld super als je zelf al enkele jaren bij een ander administratiekantoor gewerkt hebt óf als je een gerichte opleiding gevolgd hebt. Zoals hierboven al gesteld, is het niet verplicht om over bepaalde certificaten of diploma’s te beschikken. Wél kun je hiermee aan potentiële klanten aantonen dat je zeer vakkundig bent en dat je dus de aangewezen partij bent om voor hen de administratie uit handen te nemen.

Het is dus zeer wenselijk dat je een geschikte opleiding gevolgd hebt. Je kunt hiervoor bijvoorbeeld een mbo- of een hbo studie volgen, maar je kunt via het internet ook meerdere opleidingen volgen. Via instituten zoals NHA en LOI kun je meerdere geschikte opleidingen hiervoor vinden. 

Beschik je over een dergelijke opleiding? Wil je daarom graag direct met jouw eigen administratiekantoor beginnen? Dan is het aan te raden om onderstaand stappenplan op te volgen:

Stap 1: schrijf jouw administratiekantoor in bij de Kamer van Koophandel

Als je met een bedrijf wilt beginnen, is het verplicht om dit bedrijf in te schrijven bij de Kamer van Koophandel. Mocht je je gelijk willen inschrijven, dan kan je dat hier doen. Vergelijk goed de verschillende rechtsvormen met elkaar, verzin een pakkende naam voor jouw administratiekantoor, maak een afspraak bij de Kamer van Koophandel en vul de formulieren allemaal waarheidsgetrouw in.

Stap 2: maak jouw eigen website

Een administratiekantoor zonder een eigen website? Nee, dat is tegenwoordig niet meer denkbaar. Ons advies is dan ook om direct jouw eigen website te gaan maken, waardoor je direct potentiële klanten kunt gaan bereiken. Dit kan je doen door een WordPress website op te zetten met een mooi thema van themeforest. Zo kan je voor nog geen €100 een ontzettende mooie website opzetten. Voor je website te hosten kan je het beste gaan naar Liquid Web of naar Neostrada. Daar kan je een domein aanschaffen met daarbij een gratis WordPress installatie. Hieronder kan je een video vinden hoe dat in zijn werking gaat:

Stap 3: regel alle randzaken

Als je een bedrijf op gaat starten, krijg je direct met de nodige belangrijke randzaken te maken. Zo moet je een zakelijke rekening afsluiten, moet je verzekeringen afsluiten, moet je een interne administratie op gaan zetten, moet je een mailadres gaan regelen en moet je ook jouw (thuis)kantoor in gaan richten. 

Stap 4: zorg voor de juiste software

Indien je jouw administratiekantoor hebt, kun je simpelweg niet zonder bijpassende software. Je moet dan ook de beste software uit zien te zoeken en je moet de beste software in jouw onderneming gaan integreren. 

Zo is het aan te raden om het beste boekhoudprogramma te gebruiken. Met het beste boekhoudprogramma kun je aan de boekhouding van jouw klanten werken, terwijl jouw klanten ook realtime inzicht in hun boekhouding hebben. Met het beste boekhoudprogramma weet je het dus voor jezelf én voor jouw klanten ideaal te maken. Je hebt meerdere boekhoudprogramma’s zoals; e-Boekhouden.nl, Ficsus, Exact, Rompslomp, Twinfield, AFAS Software.

Daarnaast is het ook aan te raden om te kiezen voor de beste urenregistratie software. Met dergelijke software kun je alle gewerkte uren per project/klant bijhouden, waardoor je het factureren voor jezelf een stuk makkelijker maakt!

Tot slot willen wij je ook nog aanraden om te kiezen voor de beste CRM software. Dankzij dit softwaresysteem kun je het overzicht over jouw klanten behouden, kun je perfect het contact met jouw klanten in stand houden en kun je ook specifieke afspraken vastleggen. Dankzij het beste CRM software systeem weet je jouw complete dienstverlening in ieder geval voor jezelf onwijs overzichtelijk te houden! 

Stap 5: ga klanten aanschrijven

Elke ondernemer heeft klanten nodig; dat geldt dus ook voor jou. Als jij jouw complete interne organisatie keurig hebt geregeld, is het dus zaak om klanten aan te gaan schrijven. Bij het aanschrijven van klanten is het onwijs belangrijk dat je duidelijk laat blijken welke voordelen jij kunt bieden.

Richt je hierbij bijvoorbeeld op een bepaald serviceniveau, op een bepaalde prijsstelling of op een bepaalde ontzorging. Juist door jouw voordelen nadrukkelijk te benadrukken, ben je in staat om nieuwe klanten aan te trekken. Uiteraard is het hierbij ook mogelijk om binnen jouw netwerk en connecties op zoek te gaan naar nieuwe klanten.

Stap 6: ontzorg jouw klanten

Heb je eenmaal klanten aangetrokken? Dan is het zaak om jouw klanten te gaan ontzorgen. Dit doe je door de best mogelijke dienstverlening aan te bieden, door nét dat beetje extra te doen en door processen zoveel mogelijk te automatiseren.

Als je voor jouw klanten de complete administratie weet te automatiseren, weet je hen onwijs blij te maken. Dit scheelt voor hen namelijk een hoop tijd. Ondertussen zijn zij ook bereid om jou hier fors voor te betalen, waardoor je al snel een leuke omzet kunt gaan draaien!

Tips om een eigen administratiekantoor te beginnen

Is het jouw grote droom om jouw eigen administratiekantoor te beginnen? Dan hebben wij nog enkele tips voor jou op een rijtje gezet:

  • Zorg voor een goede voorbereiding. Bij het beginnen van een onderneming gaat het gezegde ‘een goede voorbereiding is het halve werk’.
  • Richt je op de huidige technieken en automatiseringsmogelijkheden. Alle bedrijven en ondernemers zijn op zoek naar technologische ontwikkelingen voor het verbeteren en automatiseren van bedrijfsprocessen. Als jij dit aan kunt bieden, weet je dus een daadwerkelijke meerwaarde te bieden!

Ga niet voor de laagste tarieven werken. Als jij een daadwerkelijke meerwaarde weet te bieden, zijn bedrijven bereid om voor jou te betalen. Richt je daarom puur op jouw kwaliteit en niet zozeer op jouw tarieven!

Bericht delen

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email