Skip to content

BTW op vliegtickets – Zit daar wel of geen BTW op?

John Visser
BTW op vliegtickets

Moet jij voor zakelijke doeleinden regelmatig naar het buitenland? En vind je het dan prettig/makkelijk om het vliegtuig te pakken? Dan kun je de kosten voor deze tickets van jouw fiscale winst aftrekken. Maar, hoe zit met het BTW op vliegtickets? Zit hier überhaupt BTW op? En zo ja; kun je deze BTW ook van jouw omzetbelasting aftrekken? Je leest het in dit artikel!

Zit er BTW op vliegtickets?

De overheid heeft bepaald dat er op vliegtickets geen BTW geheven wordt. Dus er wordt 0% BTW op vliegtickets geheven. Als je vliegtickets voor zakelijke doeleinden aanschaft, hoef je dus geen rekening te houden met deze BTW. 

Zijn vliegtickets zakelijk aftrekbaar?

Zijn vliegtickets zakelijk aftrekbaar?

Het antwoord op deze vraag is zowel ja als nee. Laten we eerst beginnen met het ‘nee-antwoord’: een vliegticket bevat geen BTW, dus je kunt óók geen BTW van jouw omzetbelasting aftrekken. Iets wat niet bestaat, kun je ook niet gebruiken voor het omlaag brengen van de omzetbelasting.

Tegelijkertijd kun je de kosten voor het vliegticket zelf wel zakelijk aftrekken. De kosten die je voor dit vliegticket moet betalen, kun je gewoon van jouw fiscale winst aftrekken. Het enige aandachtspunt hierbij is dat het ticket wel echt een zakelijk karakter moet hebben. Als je met jouw gezin op vakantie gaat, kun je niet voor jullie allemaal een ticket kopen en deze tickets op de zaak zetten. 

Al met al is het dus mogelijk om de vliegtickets als kosten op te voeren. Wil je dit graag zo makkelijk mogelijk voor jezelf maken? Dan is het aan te raden om van een goed boekhoudprogramma gebruik te maken. Met een goed online boekhoudprogramma kun je de factuur voor de vliegtickets moeiteloos laten verwerken. Je weet hierbij zeker dat direct de bijbehorende kosten op de juiste manier verwerkt worden. Bekende programma’s zijn die van e-Boekhouden.nl, Ficsus, Rompslomp, Snelstart en Visma.

In de toekomst op BTW op vliegtickets?

Hedendaags wordt zo ongeveer alles belast. Met name de zaken die schadelijk voor het milieu zijn, worden door de overheid zwaar belast. Het is dan ook behoorlijk opvallend te noemen dat er op vliegtickets geen BTW zit. Hier bestaat overigens ook wel eens enige discussie over, aangezien je op jouw ticket wel ‘luchthavenbelasting’ kunt zien staan. De luchthavenbelasting en BTW zijn echter twee verschillende soorten belastingen.

Door de jaren heen is er wel een flinke discussie ontstaan over de vliegtickets. Dit heeft puur te maken met de vervuiling van vliegtuigen. Het meest recente kabinet heeft dan ook aangekondigd dat zij gaan kijken naar een aanvullend belastingstelsel. Een aanvullend belastingstelsel voor de vliegtickets welteverstaan.

Gaat het hierbij dan om BTW? Nee, dat is niet per sé de verwachting. Het is vooral de verwachting dat de vliegtickets in prijs omhoog gaan, waardoor het minder interessant is om overal maar het vliegtuig voor te pakken. Bovendien wil het kabinet iets doen aan het feit dat kerosine belastingvrij aangekocht kan worden. Juist doordat een vliegtuigmaatschappij hier géén belasting over hoeft te betalen, zijn zij in staat om goedkope vliegtickets aan te bieden.

Overigens is het de verwachting dat er op korte termijn een Europese vliegtaks ontstaat. Een vliegtaks die voor alle landen van de Europese Unie gaat gelden. Hiermee wordt getracht om het aantal vliegbewegingen fors omlaag te krijgen; dat zou onze aardbol alleen maar ten goede komen.

Bericht delen

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email