Ben jij de eigenaar meerdere bedrijven? Gaat het hierbij om een moederbedrijf met daaronder meerdere dochterbedrijven? Dan is het aan te raden om met consolidatie aan de slag te gaan. Dankzij consolidatie weet je namelijk het overzicht te behouden en heb je ook beter zicht in de financiële resultaten van jouw ondernemingen.
Wat is consolidatie precies? In welke gevallen is consolidatie aan te raden? En hoe kun je jouw jaarrekening gaan consolideren? Op deze vragen vind je in dit artikel een passend antwoord terug. Daarnaast vind je in dit artikel ook enkele handige tips, waarmee je jouw jaarrekening direct kunt consolideren!
Wat is consolidatie?
Consolidatie is het bij elkaar voegen van de resultaten van een moederbedrijf en de onderliggende dochterbedrijven. Door deze resultaten bij elkaar te voegen, krijg je een volledig overzicht over de resultaten van jouw onderneming. Eigenlijk is het simpelweg een optelsom van alle resultatenrekeningen van alle bedrijven bij elkaar.
Is het voor elk bedrijf mogelijk om met consolidatie aan de slag te gaan? Nee, zeker niet. Als je een losstaande vof of bv hebt, heb je niks aan consolidatie. Dit is namelijk alleen mogelijk als er meerdere bedrijven zijn die onder één holding vallen. Door de jaarrekeningen van deze bedrijven samen te voegen, krijg je een volledig overzicht over de financiële status van de holding. Ook kun je hierdoor dus de financiële resultaten van de gehele holding over een bepaald tijdvak inzien.
Wanneer vindt een consolidatie plaats?
Is het zo dat je verplicht bent om jaarrekeningen te consolideren? Nee, je bent het niet verplicht, maar het is wel onwijs handig. Dat is zeker het geval als je het overzicht wilt hebben. Dit is bijvoorbeeld handig aan het einde van een kwartaal, aan het einde van het jaar of als je belangrijke knopen door moet hakken. Indien je precies weet wat de financiële status van jouw onderneming is, kun je op basis van de consolidatie de juiste keuzes gaan maken.
Daarnaast is het ook zo dat je hiermee de gezondheid van jouw bedrijven in de gaten kunt houden. Mogelijk rendeert één bedrijf dramatisch, waardoor heftige beslissingen mogelijk noodzakelijk zijn. Voordat je die beslissingen kunt nemen, moet je hier echter wel inzicht in krijgen. Dat is alleen mogelijk middels consolidatie; je ziet dan de inbreng van dit betreffende bedrijf in de gehele holding.
Moet je een begroting gaan maken? Ook dan is consolidatie absoluut aan te raden. Wel is het goed om te weten dat hierbij altijd gaat om bedrijven die onder één holding vallen. Je kunt dus niet de jaarrekeningen van jouw bedrijf en het bedrijf van jouw vriend consolideren. Nee, je kunt alleen de jaarrekeningen consolideren van bedrijven die onder één holding vallen.
Al met al zijn er dus meerdere situaties waarin een consolidatie plaatsvindt. Om daar nog iets aan toe te voegen: soms ben je wettelijk verplicht om jaarrekeningen te consolideren. Dit is bijvoorbeeld het geval als de Belastingdienst jouw gehele boekhouding komt controleren. In dat geval kan de Belastingdienst jou verplicht stellen om alle jaarrekeningen te consolideren.
Hoe consolideer je de jaarrekening?
Sta je aan het hoofd van een holding met meerdere dochterbedrijven? Zoals je hierboven hebt kunnen lezen, is het in sommige situaties wenselijk dat je alle jaarrekeningen gaat consolideren. Hoe je dit kunt doen? Daarvoor kun je het beste onderstaand stappenplan volgen:
Stap 1: alle jaarrekeningen per bedrijf opstellen
Allereerst is het zaak dat je alle jaarrekeningen per bedrijf op gaat stellen. In een jaarrekening moet onder meer een balans én een winst- en verliesrekening naar voren komen. Hoe je deze financiële rapportages kunt maken? Daarvoor kun je het beste gebruik maken van een goed boekhoudprogramma.
Een goed programma maakt deze financiële rapportages namelijk automatisch voor je aan. Het enige wat jij hoeft te doen, is alle facturen te verwerken in het eenvoudige boekhoudprogramma. Nadat je dat gedaan hebt, is het opstellen van een jaarrekening een fluitje van een cent.
Stap 2: de winst- en verliesrekeningen bij elkaar optellen
Je hebt nu van alle ondernemingen de winst- en verliesrekening opgesteld. Het is nu zaak om alle winst- en verliesrekeningen bij elkaar op te tellen. Heeft één van de dochterbedrijven verlies gedraaid? Dan is het uiteraard noodzakelijk dat je dit verlies van het totaal aftrekt.
Al met al is het consolideren van jaarrekeningen niet al te lastig. Cruciaal in dit proces is dat je de beschikking over een boekhoudprogramma hebt. Maak daarom voor jezelf direct een vergelijk tussen de verschillende programma’s. Let hierbij goed op jouw wensen, op de functies én op het prijskaartje van de boekhoudprogramma’s.
Met het beste boekhoudprogramma is het vervolgens een fluitje van een cent om de jaarrekeningen te consolideren. Dankzij deze consolidatie behoud je in ieder geval het financiële overzicht over het moederbedrijf én alle dochterbedrijven!