Skip to content

ICP opgave: wat is het en hoe voer je het uit?

Peter Jansen

Als ondernemer krijg je vaak te maken met verschillende administratieve taken, waaronder de ICP opgave. Deze opgave heeft betrekking op de btw en is belangrijk om correct te verwerken in je boekhouding. In dit artikel leggen we uit wat de ICP opgave precies inhoudt en hoe je deze in administratieve termen kunt uitvoeren.

Wat is ICP opgave?

ICP staat voor Intra-Communautaire Prestaties en heeft betrekking op goederen en diensten die geleverd worden aan afnemers binnen de Europese Unie (EU). Als ondernemer dien je deze prestaties op te geven bij de Belastingdienst via de ICP opgave. Het doel hiervan is om te controleren of de btw correct is afgedragen en om fraude tegen te gaan.

Wanneer ICP opgave doen?

Je dient de ICP opgave te doen als je als ondernemer goederen en/of diensten levert aan afnemers binnen de EU, die zelf ook ondernemer zijn en beschikken over een btw-identificatienummer. Dit geldt dus niet voor particulieren. Ook dien je de opgave te doen als je als ondernemer goederen verstuurt naar een ander EU-land of als je diensten afneemt van een ondernemer uit een ander EU-land.

De ICP opgave doe je normaliter per kwartaal. Dit betekent dat je vier keer per jaar de opgave dient in te dienen, namelijk voor 31 januari, 30 april, 31 juli en 31 oktober. Het is belangrijk om deze deadlines goed in de gaten te houden, omdat je anders een boete kunt krijgen van de Belastingdienst.

Hoe ICP opgave doen?

Het indienen van de ICP opgave verloopt via de portal van de Belastingdienst. Hiervoor dien je te beschikken over een geldig btw-identificatienummer en een gebruikersnaam en wachtwoord voor de portal. Als je nog geen account hebt, dien je deze eerst aan te maken.

Vervolgens dien je in de portal de ICP opgave in te vullen en te versturen. In deze opgave geef je de leveringen en diensten aan die je hebt verricht aan afnemers binnen de EU. Per levering/dienst dien je het btw-identificatienummer van de afnemer te vermelden, evenals het land waar de levering/dienst heeft plaatsgevonden en het bedrag exclusief btw.

Tot slot dien je ook de totale omzet op te geven die je hebt behaald met leveringen/diensten binnen de EU en het totale bedrag aan btw dat je hierover hebt afgedragen. Dit kun je berekenen aan de hand van de btw-tarieven die gelden in de betreffende landen.

ICP opgave via boekhoudprogramma

Naast het indienen van de ICP opgave via de portal van de Belastingdienst, is het ook mogelijk om dit te doen via een boekhoudprogramma. Veel boekhoudprogramma’s bieden namelijk de mogelijkheid om de ICP opgave rechtstreeks naar de Belastingdienst te versturen.

Als je hiervan gebruik wilt maken, dien je allereerst te controleren of je boekhoudprogramma deze functionaliteit ondersteunt. Vervolgens dien je het programma te koppelen aan je account bij de Belastingdienst. Dit gebeurt meestal door middel van het invoeren van je gebruikersnaam en wachtwoord of een eenmalige verificatie.

Een voordeel van het indienen van de ICP opgave via een boekhoudprogramma is dat dit vaak sneller en efficiënter verloopt dan via de portal van de Belastingdienst. Bovendien is de kans op fouten kleiner, omdat het programma automatisch de benodigde gegevens invult op basis van je boekhouding.

Het is echter wel belangrijk om te controleren of het programma de ICP opgave correct invult en verstuurt. Controleer daarom altijd de gegevens voordat je de opgave definitief indient.

Bericht delen

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email