Skip to content

Wat is een nihil aangifte?

Peter Jansen
Wat is een nihil aangifte bij de belastingdienst?

Een nihil aangifte is een aangifte die je moet doen wanneer je geen omzetbelasting hoeft te betalen of terug te vragen. Dit geldt voor ondernemers die in een bepaalde periode geen omzet hebben behaald of die geen btw-plichtig zijn. In dit blogpost bespreken we wat een nihil aangifte precies is en wanneer je deze moet indienen.

Wat betekent een nihil aangifte?

Een nihil aangifte is een aangifte waarbij je aangeeft dat je geen btw hoeft te betalen of te verrekenen. Dit komt vaak voor bij ondernemers die net zijn begonnen of die tijdelijk geen omzet hebben. Wanneer je een nihil aangifte doet, geef je aan dat je geen btw hoeft te betalen of terug te vragen.

Wanneer moet je een nihil aangifte doen?

Er zijn een aantal situaties waarin je een nihil aangifte moet doen:

  • Wanneer je net bent begonnen met jouw onderneming en nog geen omzet hebt behaald.
  • Wanneer je tijdelijk geen omzet heeft en geen btw hoeft te betalen of te verrekenen.
  • Wanneer je niet btw-plichtig bent, bijvoorbeeld omdat je omzet onder de btw-drempel ligt.

Hoe dien je een nihil aangifte in?

Een nihil aangifte kan je online indienen via de website van de Belastingdienst. Je moet hiervoor wel beschikken over een DigiD of E-Herkenning.

Het is belangrijk om te weten dat je een nihil aangifte altijd moet indienen, ook als je geen omzet hebt behaald. Als je geen nihil aangifte indient, kan de Belastingdienst je een boete opleggen.

Conclusie

Een nihil aangifte is een aangifte waarbij je aangeeft dat je geen btw hoeft te betalen of te verrekenen. Dit komt vaak voor bij ondernemers die net zijn begonnen of die tijdelijk geen omzet hebben. Wanneer je een nihil aangifte doet, geef je aan dat je geen btw hoeft te betalen of terug te vragen

Bericht delen

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email