Skip to content

Relatiegeschenken: aftrekbaar of niet?

John Visser
relatiegeschenken aftrekbaar

Wil jij af en toe jouw relaties met een leuk cadeau verrassen? Wil je hen bijvoorbeeld een leuk kerstcadeau geven? Of wil je hen bijvoorbeeld op een creatieve en leuke manier verrassen met hun verjaardag? Door relatiegeschenken op de juiste momenten te geven, weet je absoluut een sterkere band met jouw relaties op te bouwen. Maar, zijn Relatiegeschenken aftrekbaar?

Zo ja, hoe zit dit nou belastingtechnisch? Mag je lukraak allerlei relatiegeschenken van jouw winst aftrekken? Of zijn niet alle relatiegeschenken volledig aftrekbaar? Op die vragen geven wij in dit artikel graag een passend antwoord. Daarbij informeren wij je ook over het terugvragen van de BTW van je relatiegeschenken!

Wat is een relatiegeschenk?

Een relatiegeschenk is een leuk cadeautje dat je aan jouw relatie kunt geven. Door dit cadeautje te geven, kun je hen bijvoorbeeld met een belangrijke mijlpaal feliciteren. Ook is een relatiegeschenk een ideale mogelijkheid om jouw klanten te bedanken voor een aangename samenwerking.

Wat het doel van een relatiegeschenk precies is, is afhankelijk van de situatie. Over het algemeen kan echter gesteld worden dat je met relatiegeschenken een duurzame band met jouw relaties op weet te bouwen. Je spreekt immers op deze manier jouw waardering, jouw dankbaarheid of jouw medeleven uit. 

Om je een duidelijk beeld van relatiegeschenken te kunnen geven, hebben wij enkele voorbeelden voor je op een rijtje gezet. De onderstaande relatiegeschenken zijn leuk om aan jouw relaties te geven:

  • Een wijnpakket
  • Een powerbank
  • Een klein bluetooth speakertje
  • Een opvouwbare paraplu
  • Een VR bril
  • Een notitieboekje
  • Een leuke set handdoeken
  • Een anti-stress bal
  • Een toffe zonnebril

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van de vele mogelijkheden. Enkele van de bovengenoemde mogelijkheden kun je ook nog eens met bijvoorbeeld jouw logo laten bedrukken. Op die manier is het niet alleen een relatiegeschenk, maar het is eigenlijk ook nog pure marketing!

zijn relatiegeschenken aftrekbaar?

Zijn relatiegeschenken aftrekbaar?

Wanneer de relatiegeschenken aftrekbaar zijn, zal dat afhangen van een paar voorwaardes. Het is sowieso goed om te weten dat relatiegeschenken gezien worden als gemengde kosten. Dit betekent dat ze deels als zakelijke kosten gezien worden, maar dat ze deels ook een persoonlijk karakter hebben.

Je kunt daarom ook de volgende regel aanhouden:

• Elk relatiegeschenk is voor 80% aftrekbaar. De overige 20% dien je aan het einde van het boekjaar bij jouw fiscale winst op te tellen. Over die 20% betaal je dus gewoon belasting.

Geef je bijvoorbeeld een geschenk van 100 euro aan 3 zakenrelaties? Dan kun je dus van deze 300 euro 80% aftrekken. Over de overige 20% dien je belasting te betalen.

Hoe het dan precies met de BTW zit? Daarvoor bestaat geen hele duidelijke richtlijn. Het volgende is echter wel door de Belastingdienst vastgesteld: als je voor een persoon voor minder dan 227 euro exclusief per jaar aan relatiegeschenken koopt, kun je de btw verrekenen. Komt het totale bedrag per persoon boven de 227 euro uit? Dan is het niet meer mogelijk om de btw te allen tijde te verrekenen.

Wanneer je een cadeau aan een (zakelijke)relatie geeft, is het aan te raden om jezelf de volgende vraag te stellen: zou de ontvanger zelf recht hebben op aftrek als hij dit geschenk zelf gekocht hebben? Als het antwoord op deze vraag ‘ja’ is, kun je de btw verrekenen. Is het antwoord ‘nee’? Dan is het niet mogelijk om de btw te berekenen. Dat kan bijvoorbeeld komen omdat de ontvanger geen ondernemer is maar een particulier.

Kortom: het aftrekken van de kosten voor relatiegeschenken kent de nodige aandachtspunten. Blijf onder de grens van 227 euro per persoon per jaar. 

En, als je meer dan 22.500 euro aan gemengde kosten per jaar hebt, dan is het aan te raden om een vast bedrag van 4.500 hiervoor te corrigeren. Om dit boekhoudkundig op de juiste manier te verwerken, is het aan te raden om hier een aparte grootboekrekening voor te maken. 

Hoe vraag je BTW terug van je relatiegeschenk(en)?

Wil jij graag de BTW over de relatiegeschenken terug gaan vragen? Dan is het eerst zaak om na te gaan of je überhaupt recht hebt op deze verrekening van de BTW. Je hebt hierboven al kunnen lezen hoe je dit voor jezelf kunt bepalen.

Als je de BTW kunt verrekenen, is het aan te raden om de factuur voor het geschenk in jouw boekhoudprogramma te plaatsen. Het programma rekent dan direct de hoeveelheid BTW uit én verrekent deze BTW in het betreffende kwartaal. Op die manier heb je eigenlijk geen omkijken naar je btw-aangifte en dus naar het terugvragen van de btw van je relatiegeschenken. Het enige wat wij hier nog aan toe kunnen voegen, is dat je deze factuur het beste onder een grootboekrekening ‘relatiegeschenken’ kunt plaatsen. 

Al met al: voor het verwerken van de facturen van relatiegeschenken heb je een goed eenvoudig boekhoudprogramma nodig. Dit programma berekent en verwerkt direct de BTW, terwijl ook de aftrekbaarheid van de relatiegeschenken direct verwerkt wordt. De beste boekhoudprogramma’s werken automatisch met de 80%/20% regel, zoals hierboven uitgelegd.

Ben je nieuw met administratie? Of weet jet niet hoe precies kunt boekhouden? Bekijk dan onze boekhouden voor beginners gids!

Bericht delen

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email