Skip to content

Wat is accountmanagement?

Peter Jansen

Accountmanagement is een strategische benadering van het beheren en onderhouden van zakelijke relaties met klanten. Het is een cruciaal aspect van bedrijfsvoering dat gericht is op het opbouwen van sterke en duurzame relaties met klanten om hun tevredenheid te vergroten, de omzet te verhogen en de groei van het bedrijf te stimuleren. Effectief accountmanagement gaat verder dan alleen verkopen; het draait om het begrijpen van de behoeften en verwachtingen van klanten, het bieden van waarde en het actief anticiperen op hun wensen.

Belang van een goede klantrelatie

Een goede klantrelatie is van vitaal belang voor het succes van een organisatie. Hier zijn enkele redenen waarom het belangrijk is:

 1. Klantbehoud: Het is vaak kosteneffectiever om bestaande klanten te behouden dan nieuwe klanten aan te trekken. Een sterke klantrelatie vergroot de kans dat klanten terugkeren en herhaalde aankopen doen.
 2. Mond-tot-mondreclame: Tevreden klanten zijn geneigd positief te praten over uw bedrijf en kunnen nieuwe klanten aanbevelen, wat leidt tot organische groei.
 3. Cross-selling en upselling: Een goede relatie stelt accountmanagers in staat om aanvullende producten of diensten voor te stellen die waardevol kunnen zijn voor de klant, wat de omzet per klant verhoogt.
 4. Feedback en verbetering: Klanten met wie u een goede relatie heeft, zijn vaak bereid om waardevolle feedback te geven, wat u kan helpen uw producten of diensten te verbeteren en aan te passen aan hun behoeften.

Voorbeeld:
Stel je voor dat je een accountmanager bent bij een softwarebedrijf dat een boekhoudsoftwarepakket verkoopt. Je hebt een sterke relatie opgebouwd met een klant, een middelgroot bedrijf dat al enkele jaren je software gebruikt. Door regelmatig contact te onderhouden, heb je ontdekt dat de klant problemen heeft met het genereren van aangepaste financiële rapporten.

In plaats van gewoon af te wachten, heb je proactief naar hun behoeften geluisterd. Je hebt de ontwikkelingsafdeling van je bedrijf ingeschakeld om een aangepaste rapportagemodule te ontwikkelen die aan de specifieke eisen van de klant voldoet. Dit resulteert niet alleen in een tevreden klant, maar ook in een grotere omzet, aangezien het bedrijf bereid is meer licenties van je software aan te schaffen en het partnerschap voort te zetten.

Taken van een accountmanager

De taken van een accountmanager variëren afhankelijk van de branche en het type bedrijf, maar over het algemeen omvatten ze:

 1. Relatiebeheer: Accountmanagers bouwen en onderhouden sterke relaties met klanten door regelmatig contact te onderhouden, hun behoeften te begrijpen en eventuele problemen op te lossen.
 2. Klantanalyse: Ze analyseren de behoeften, doelstellingen en koopgedrag van klanten om gepersonaliseerde oplossingen te bieden.
 3. Verkoop en upselling: Accountmanagers identificeren kansen voor cross-selling en upselling om de omzet te verhogen.
 4. Probleemoplossing: Ze fungeren als een brug tussen de klant en interne teams om eventuele problemen snel op te lossen.
 5. Rapportage: Accountmanagers houden vaak gedetailleerde rapporten bij van klantinteracties en -prestaties om trends te identificeren en strategische beslissingen te ondersteunen.

Accountmanagement systemen & software

Om accountmanagers te helpen hun taken effectief uit te voeren, worden accountmanagement systemen en software gebruikt. Deze tools bieden functionaliteit zoals:

 1. Klantgegevensbeheer: Het opslaan en beheren van klantinformatie, inclusief contactgegevens, aankoopgeschiedenis en interactiegeschiedenis.
 2. Taakplanning: Het plannen en beheren van taken en afspraken met klanten om follow-ups en opvolging te garanderen.
 3. Rapportage en analyses: Het genereren van rapporten en analyses om de prestaties van accounts en de effectiviteit van accountmanagers te meten.
 4. Communicatie en samenwerking: Het vergemakkelijken van communicatie en samenwerking tussen accountmanagers en andere interne teams, zoals verkoop, marketing en klantenservice.
 5. Automatisering: Het automatiseren van routinetaken, zoals het versturen van gepersonaliseerde e-mails of herinneringen voor vervolgacties.

In een notendop is accountmanagement essentieel voor het opbouwen van sterke klantrelaties en het stimuleren van bedrijfsgroei. Door goed begrip van de behoeften van klanten, effectieve communicatie en het gebruik van geschikte tools kunnen accountmanagers waarde toevoegen aan zowel hun klanten als hun organisaties.

Bericht delen

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email