Skip to content

Alle soorten planningen | Waarvoor zijn ze bedoeld?

John Visser

Wanneer wil je bepaalde successen gaan vieren? Wanneer had je ook alweer met je vriendengroep afgesproken? Wanneer moet jij jouw kinderen van school halen? En wanneer is ook alweer die belangrijke wedstrijd van jouw favoriete voetbalclub? Zonder dat je het door hebt, ben je eigenlijk de gehele dag door aan het plannen.

Dit doe je niet alleen in het dagelijks leven, maar óók op de werkvloer. Juist op de werkvloer is een goede planning van cruciaal belang; met een goede planning kun je elke dag weer het onderste uit de kan halen. Dat merk je uiteindelijk op de lange termijn aan de resultaten terug!

Maar, welke soorten planningen bestaan er nou? En welke doelen dienen deze planningen? In dit artikel vind je het antwoord op onder meer deze twee vragen. Daarnaast laten wij je ook kennis maken met interessante planning software. Sterker nog; per soort planning bespreken we direct wat de beste planning software is!

Welke soorten planning bestaan er?

De huidige maatschappij is vrij hectisch. Deze hectiek ontstaat onder meer door de veranderde wensen van de klanten, maar óók door de technologische ontwikkelingen. Deze technologische ontwikkelingen brengen enerzijds veel mogelijkheden, maar zorgen anderzijds ook voor een flinke uitdaging.

Wil je zaken op de juiste manier aanpakken? Wil je daarbij perfect inspelen op de hectiek? Dan is het aan te raden om een goed onderscheid te maken tussen de verschillende soorten planningen. Hedendaags kunnen in ieder geval de volgende soorten planningen onderscheiden worden:

  • Portfolio Planning: in een portfolio planning neem je alle programma’s en projecten op, waar je ook de complete bedrijfsvoering bij betrekt. 
  • Programmaplanning: een programmaplanning is prettig in een situatie waarin meerdere projecten afhankelijk van elkaar zijn. Het is in dat geval lonend om al die projecten in één grote planning software systeem op te nemen.
  • Projectplanning: met een projectplanning maak je eigenlijk een planning per project. Vaak wordt er voor projecten projectmanagement software gebruikt. Je focust je daarbij dus op slechts één planning.
  • Aanbieding Planning: deze planning gebruik je tijdens het opstellen van een aanbieding of tender. In deze planning zet je eigenlijk jouw gehele voorstel uiteen.
  • Engineer Planning: in een engineer planning bespreek je uitgebreid de ontwerpfase, de designfase en de engineeringsfase. Deze planning komt dus prima tot zijn recht bij het ontwikkelen van nieuwe producten.
  • Inkoopplanning: de inkoop planning is één van de belangrijkste onderdelen van een projectplanning. In deze planning bespreek je hoe én wanneer je bepaalde grondstoffen en benodigdheden in gaat kopen. Voor inkoopplanning kan een logistieke planning erg handig zijn.
  • Productieplanning: een productieplanning vormt de basis bij het produceren van bepaalde producten. In deze planning bespreek je onder meer wie wanneer welke hoeveelheden van de producten moet fabriceren.
  • Test-/verificatie planning: bij deze planning werk je toe naar het gewenste resultaat. Oftewel: je werkt toe naar het behalen van een bepaalde kwaliteit die aan de hand van een norm getoetst kan worden. Uitgangspunt is hierbij in de meeste gevallen norm ISO9001.
  • Werkplanning: in een werkplanning bespreek je wie wanneer moet werken. Je kent een dergelijke planning mogelijk ook als een bedrijfsrooster.
  • Strategische planning: in een strategische planning werk je de komende jaren voor jouw onderneming uit. Daarin benoem je onder meer wát je wilt gaan bereiken en op welke manier je de gestelde doelen wilt gaan behalen.

Bovengenoemde lijst omvat slechts een klein gedeelte van alle bestaande planningen. Wat voor jou de beste soort planning is? Dat hangt echt volledig af van jouw wensen en de exacte situatie. Om uiteindelijk de beste keuze te kunnen maken, is het ook zaak om goed naar de bedoeling van een planning te kijken.

Wat is de bedoeling van een planning?

Is het voor jou de hoogste tijd om een planning te gaan maken? Logisch! In veel gevallen is een planning namelijk onmisbaar. Met een realistische en uitgewerkte planning kun je projecten op de juiste manier afronden, je kunt je perfect op bepaalde zaken voorbereiden en je kunt de uiteindelijke winst verhogen.

Van welke planning je daarvoor gebruik gaat maken, is per situatie verschillend. We willen je graag adviseren om onderstaand stappenplan op te volgen. Met onderstaande stappenplan kun je namelijk razendsnel de beste planning voor jezelf gaan opstellen:

  • Waarom wil je een planning gaan maken?
  • Voor welk onderwerp wil je een planning maken?
  • Wat moet de tijdspanne voor de planning worden?
  • Hoeveel mensen moeten zich met de planning bezig gaan houden?

Geef een passend antwoord op bovengenoemde vragen en je bent al een heel eind. Maar, dan moet je vervolgens ook nog een keuze gaan maken tussen enkele geschikte planningen. Ook daar helpen we jou graag een handje bij. Wij hebben hieronder drie verschillende situaties geschetst, waarin we per situatie bespreken wat de best mogelijke planning is:

Voorbeeld 1:  

Je bent de eigenaar van een startup en je wilt nieuwe investeerders aantrekken. Om deze investeerders aan te kunnen trekken, moet je met een uitgewerkt plan komen. In dit uitgewerkte plan is het advies om ook een strategische planning op te nemen.

In deze strategische planning bespreek je de gewenste doelen, de middelen die je (nodig) hebt om deze doelen te behalen én hoe je deze doelen wilt gaan behalen. In de komende jaren gaat die strategische planning vervolgens als leidraad binnen jouw bedrijfsvoering gelden.

Een planning voor de komende jaren maken = een strategische planning.

Voorbeeld 2:

Heb jij een flinke marketingafdeling? Wil je graag dat de marketingafdeling gericht met bepaalde projecten aan de slag gaat? Dan kun je het beste kiezen voor een volledig uitgewerkte project planning. In deze projectplanning bespreek je wie wat wanneer moet gaan doen.

Voor het opstellen van een projectplanning kun je overigens het beste de planning software van Monday.com gebruiken. Dit systeem is uitermate geschikt voor grotere marketing planningen.

Voorbeeld 3:

Als baas van een koeriersbedrijf wil je dat jouw auto’s én chauffeurs zo efficiënt mogelijk benut worden. Dat kun je voor elkaar krijgen door een sluitende personeelsplanning op te stellen. In deze personeelsplanning kunnen jouw personeelsleden direct zien wanneer ze moeten werken.

Wil je graag op de best mogelijke manier een personeelsplanning maken? Dan kun je het beste kiezen voor de planning software van Bedrijfsrooster. Die software is speciaal voor een personeelsplanning ontwikkeld; pluk daar dus direct de vruchten van!

Heb je je niet een voorbeeld gevonden waar je jezelf in kon vinden? Bekijk hier alle soorten planning software geheel gratis.

Voorkomen fouten in je planning

Het is belangrijk om fouten te voorkomen in de planning, omdat dit kan leiden tot vertragingen en extra kosten. Een manier om fouten te voorkomen is door het opstellen van duidelijke procedures en richtlijnen. Daarnaast is het belangrijk om regelmatig de planning te evalueren en bij te stellen, zodat eventuele fouten snel opgemerkt kunnen worden.

Goede communicatie

Een ander belangrijk aspect van een goede planning is goede communicatie. Dit betekent dat duidelijkheid en transparantie essentieel zijn. Zorg ervoor dat alle betrokkenen op de hoogte zijn van de planning en dat er regelmatig overleg is. Hierdoor kunnen eventuele knelpunten snel opgelost worden en kan de planning efficiënt uitgevoerd worden.

Bericht delen

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email