Skip to content

Management Drives – Wat is dat? Krijg beter inzicht dan ooit

John Visser
Management Drives

Ben je in een onderneming actief als manager of als leidinggevende? Dan heb je ongetwijfeld al mogen ervaren dat het managen van mensen niet altijd makkelijk is. Je hebt te maken met allerlei belangen, met verschillende karakters en te maken met verschillende (externe) factoren.

Wil je graag de volgende stappen met jouw team/afdeling gaan zetten? Ben je daarbij echter wel afhankelijk van jouw eigen personeel? Dan is het interessant om eens met de Management Drives methodiek aan de slag te gaan. In dit artikel bespreken we graag wat de Management Drives methodiek precies is, hoe je deze methodiek toe kunt passen en welke software je daarvoor kunt gebruiken.

Voor elke manager is het gebruik maken van passende project management software absoluut aan te raden. Je maakt het met door middel van project management voor jezelf een stuk makkelijker, je weet het overzicht beter te behouden en je geniet op den duur ook van betere resultaten.

Wat is Management Drives precies?

Management Drives gaat door het leven als een projectmanagement methodiek, maar ook als een ‘model’. Met dit model ben je in staat om een bepaalde kleur aan al jouw personeelsleden te koppelen. Deze kleur zegt alles over het karakter van de betreffende werknemer, over het gedrag van de betreffende werknemer en over de juiste manier om deze werknemer te behandelen.

Door inzicht in de ‘kleur’ van werknemers te krijgen, kan je uiteindelijk een team van werknemers perfect op elkaar af gaat stemmen. Je kunt de juiste mensen met elkaar samen laten werken en je kunt de juiste mensen aan bepaalde taken/projecten gaan koppelen.

Maar, over welke kleuren hebben we het dan precies bij het Management Drives model? Nou, het gaat daarbij om zes verschillende kleuren: geel, blauw, groen, rood, oranje en paars. Per kleur kan er een bepaald soort drijfveer aan gekoppeld worden:

 • Paars: de Nestor
 • Oranje: de Ondernemer
 • Groen: de People manager
 • Rood: de Autoriteit
 • Geel: de Visionair
 • Blauw: de Bestuurder

Als je jouw werknemers de Management Drives test uit laat voeren, krijgen zij uiteindelijk één van bovenstaande kleuren te zien. Dit geeft hen direct duidelijke informatie, maar het biedt jou ook de juiste handvatten. Je kunt – op basis van dit model – namelijk jouw team aan gaan passen en projecten op de juiste wijze af gaan ronden.

Alle kleuren tezamen zorgen uiteindelijk voor een zogeheten teamprofiel. In een teamprofiel worden alle kenmerken van alle teamleden op een rijtje gezet, waarna direct de zwakke- en sterke punten geanalyseerd kunnen worden. Vervolgens is het zaak om de sterke punten te gaan versterken en de zwakke punten te gaan verhelpen.

Dat komt uiteindelijk op het bordje van de manager/leidinggevende. Met de Management Drives methodiek kan je in ieder geval de eerste stappen zetten naar een perfect-samenwerkend-team.

Hoe kan je Management Drives toepassen?

Lijkt het jou wel wat om op deze manier met jouw team aan de slag te gaan? Dan kan je eigenlijk maar één eerste juiste stap gaan zetten: jouw teamleden de Management Drives test uit laten voeren. Op basis van deze test krijg jij inzicht in de kleuren van elk individu, waardoor je uiteindelijk het juiste team samen kunt gaan stellen.

In de basis was het Management Drives model geschikt voor individuen. Door de jaren heen is er echter een extra kijk op dit model ontstaan. Door alle individuen aan elkaar te koppelen, dient dit model namelijk ook voor volledige groepen, voor volledige teams en voor volledige afdelingen. Uiteindelijk is het zaak voor de manager dat hij/zij de juiste mensen aan elkaar weet te koppelen en daarmee de juiste dynamiek binnen een team/afdeling weet te creëren.

Op basis van de uitkomst van de Management Drives model kan er een hoop aangepast gaan worden. Je kunt jouw afdeling overhoop gooien, je kunt andere mensen aan elkaar gaan koppelen en je kunt werkzaamheden bij andere werknemers onder gaan brengen. Onder aan de streep doe je dit met twee doelen:

 • Je wilt het zo aangenaam mogelijk voor jouw werknemers maken. Zij moeten immers met plezier naar werk komen, aangezien ze in dat geval gemotiveerd en enthousiast zijn. Daardoor leveren ze ook beter werk af.
 • Je wilt het zo aangenaam mogelijk voor jezelf maken. Als manager wil je immers continue naar winst streven en niet continue met het blussen van brandjes bezig zijn. Dat is mogelijk als je – dankzij het Management Drives model – inzicht krijgt in al jouw werknemers.

Welke software kan je hierbij helpen?

Wil je met de dynamiek en samenstelling van jouw team/afdeling aan de slag? Je kunt dit volledig handmatig gaan doen, maar het is nóg beter om hier speciale software voor te gebruiken. Over wat voor software we het dan hebben? We hebben het daarbij over Project management software. Dankzij dergelijke software weet je elk project perfect te managen. Onder meer de volgende software systemen zijn daarbij aan te raden:

 • Monday: met Monday kan je projecten inplannen, doelen stellen en vooruitgang tracken. Dit systeem is beschikbaar in het Nederland, biedt een 14 dagen gratis proefperiode en werkt onwijs prettig.
 • Exact: ook het Nederlandse bedrijf Exact heeft een geweldig project management software systeem op de markt gebracht. Met dit systeem voer je niet alleen projectmanagement uit, maar ook direct de boekhouding, de planning en de facturatie.
 • Wrike: tot slot kunnen wij ook het systeem Wrike nog van harte aanraden. Dit systeem is ideaal voor drukke teams en voor overvolle planningen. Dankzij dit systeem weet je het overzicht te behouden en de best mogelijke prestaties te leveren.

Hoe vind je de beste software?

Ben je op dit moment op zoek naar de beste project management software? Volg onderstaand stappenplan op en maak daarmee op de juiste wijze gebruik van onze vergelijker:

 1. Filter op jouw bedrijfsvorm (ZZP/MKB/Vereniging etc), branche en functie.
 2. Maak jouw persoonlijke top 3 op basis van functies, bedrag en reviews.
 3. Vergelijk en kies welk programma voldoet aan jouw wensen en bedrag.
 4. Klik op “Ga naar website” om vervolgens de project management software gratis uit te proberen.
 5. Probeer de project management software uit en bekijk of het je bevalt.
 6. Bevalt de project management software niet? Dan kan je altijd hier opnieuw vergelijken.

Bericht delen

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email