Als ondernemer zijnde kun je geld verdienen door goed werk af te leveren. Is dat de enige manier waarop je geld kunt verdienen? Nee, zeker niet. Je kunt namelijk ook geld verdienen met jouw urenadministratie. Dat klinkt wellicht ietwat ongeloofwaardig, maar het is écht de waarheid.
In dit artikel lees je hoe je geld kunt verdienen met jouw urenadministratie. Zo bespreken we onder meer wat je hiervoor nodig hebt, welke stappen je hiervoor kunt zetten en waar je rekening mee moet houden. Na het lezen van dit artikel kun je eigenlijk direct gaan beginnen. Direct beginnen met geld verdienen met jouw urenadministratie!
Pagina-inhoud
ToggleWat is een urenadministratie precies?
Een urenadministratie is eigenlijk jouw complete administratie met betrekking tot de uren die je gewerkt hebt. Deze uren kun je bijvoorbeeld aan een project of een klant koppelen, waardoor je aan het einde van de maand de juiste facturen kunt gaan versturen.
Daarnaast zie je dankzij de urenadministratie ook waar je precies tijd aan hebt besteedt. In deze administratie kun je namelijk ook de uren bijhouden die je kwijt bent aan de boekhouding of de uren die je kwijt bent aan het voeren van marketing.
Al met al is de urenadministratie dus een compleet overzicht. Een overzicht van alle uren die je gewerkt hebt, inclusief benoeming waar je tijdens deze uren aan gewerkt hebt. De urenadministratie heeft echter nog een belangrijke functie, waarover je hieronder meer kunt lezen.
Waarom een urenadministratie bijhouden?
Als je keurig een urenadministratie bij weet te houden, geniet je al snel van de nodige voordelen. Zo is het een absoluut voordeel dat je op basis van de urenadministratie direct de facturen op kunt stellen. Bovendien kun je deze facturen ‘verantwoorden’ richting jouw klanten/opdrachtgevers; in de urenadministratie ziet jouw klant immers ook precies hoeveel uur je waaraan besteedt hebt.
Verder biedt de urenadministratie ook nog veel waardevolle informatie voor jezelf. Zo kun je op basis van deze administratie beter jouw kostprijs/uurtarief gaan bepalen. Je ziet immers precies in de urenadministratie naar voren komen hoeveel tijd je ergens aan kwijt bent geweest. Die informatie kun je naast de uiteindelijke factuur leggen en bepalen of het voor jou winstgevend geweest is.
Ook kun je dankzij een urenadministratie geld gaan verdienen. Ja, zeker! De Belastingdienst heeft namelijk een urencriterium ingesteld; indien je méér dan 1225 uren werkt, heb je recht op bepaalde fiscale aftrekposten. Daarover lees je hieronder het een en ander!
Bij de meeste apps kun je de volgende gegevens registreren:
- De datum (gaat vaak automatisch)
- De klant/opdrachtgever of het project
- Omschrijving van de activiteit
- De uren die je gewerkt hebt
- Het uurloon
De app rekent vervolgens direct uit hoeveel uur je gewerkt hebt. Ook zie je in de app direct terugkomen wat de totale omzet per klant of per project is. In de app geef je immers precies aan hoeveel uur je tegen welk uurloon gewerkt hebt.
Urencriterium Belastingdienst
Als je je ingeschreven hebt bij de Kamer van Koophandel, word je gezien als een ondernemer. De Belastingdienst ziet jouw echter niet direct als een ondernemer. Nee, je bent eigenlijk pas ondernemer als je voldoet aan het urencriterium. Of beter gezegd: als je aan het urencriterium voldoet, kun je genieten van fiscale voordelen.
Indien je meer dan 1225 uren aan jouw onderneming per jaar besteedt, geniet je van deze fiscale voordelen. Dit betekent eigenlijk dat je bij jouw inkomstenbelasting enkele aftrekposten toe kunt passen, waardoor de belastbare winst een stuk lager uitvalt. Je gaat hierdoor minder belasting betalen, waardoor je onderaan de streep dus netto meer overhoudt. Lees meer over urenregistratie belastingdienst hier.
Welke uren mag je meetellen?
In jouw urenadministratie kun je alle gewerkte uren bijhouden. Alle gewerkte uren tellen namelijk mee voor het urencriterium. Dat geldt dus niet alleen voor de uren die je voor jouw klanten werkt, maar ook de uren die je aan bijvoorbeeld de boekhouding, de marketing en het opmaken van offertes besteedt.
Eigenlijk kun je alle werkbare uren dus noteren in jouw urenadministratie. Zolang je maar aan kunt tonen dat je tijdens de betreffende uren écht iets voor jouw onderneming hebt gedaan. Hoe je dat kunt bijhouden? Dat kun je doen met bijvoorbeeld een urenregistratie app of een urenregistratie software.
Gestart tijdens het boekjaar
Let wel op: dit urencriterium geldt normaliter voor de periode van 1 januari (01-01) tot en met 31 december (31-12). Indien je op bijvoorbeeld 1 mei (01-05) met jouw onderneming start, moet je alsnog aan het urencriterium van 1225 uren voldoen. Althans; dat moet je als je geld met jouw urenadministratie wilt gaan verdienen.
Met andere woorden: in dit voorbeeld zou je van 01-05 tot en met 31-12 dus 1225 uren moeten werken. Maandelijks komt dit op flink wat meer uur uit in verhouding met ondernemers die op 01-01 met hun onderneming zijn begonnen.
Hoe kun je een urenadministratie bijhouden?
Wil je graag aanspraak maken op de aftrekposten? Wil je op die manier jouw belastbare winst (flink) gaan verlagen? Dan is het aan te raden om jouw urenadministratie heel strikt bij te gaan houden. Je verschaft niet alleen jezelf daarmee duidelijkheid, maar je weet het ook direct allemaal kloppend te maken voor de Belastingdienst.
Als je de uren correct bij wilt houden, is het aan te raden om gebruik te maken van een urenregistratie app. Een dergelijke app installeer je op jouw smartphone/tablet/pc, waarna je overal en altijd jouw gewerkte uren kunt gaan administreren.
Wat zijn de beste urenregistratie apps?
Het mag duidelijk zijn: met een urenregistratie app kun je écht veel geld gaan verdienen. Dit geld verdien je dus niet direct, maar indirect via jouw inkomstenbelasting. Desalniettemin is het zeer interessant om van de fiscale aftrekposten te gaan maken, waarvoor je gebruik kunt maken van één van onderstaande urenregistratie apps:
Paymo: de app van Paymo is bijzonder uitgebreid, is overzichtelijk en heeft enkele handige functies. Ook vallen de kosten van deze urenregistratie app reuze mee! Maak direct gebruik van de gratis proefperiode van 15 dagen.
Monday.com: ook de app van Monday.com is veelbelovend te noemen. Ook deze app is uitgebreid, is simpel naar eigen wens in te richten en is ook volledig in het Nederlands beschikbaar. Bovendien kun je gebruik maken van een gratis proefperiode van 14 dagen!
e-Boekhouden.nl: wil je het graag direct helemaal goed aanpakken? Dan kun je ook kiezen voor de app van e-Boekhouden. Met deze app kun je niet alleen de urenadministratie bijhouden, maar je kunt ook direct factureren!