Als ondernemer streef je ongetwijfeld naar de hoogst mogelijke winst. Deze hoogst mogelijke winst kun je verkrijgen door je kosten zo laag mogelijk te houden, terwijl je zoveel mogelijk inkomsten vergaard. Als je eenmaal veel inkomsten hebt, wil je uiteraard niet alles aan de belasting kwijtraken.
Gelukkig biedt de Belastingdienst/overheid daar speciale aftrekposten voor aan. Dankzij deze aftrekposten kun je jouw belastbare winst verlagen, waardoor je ook minder belasting hoeft te betalen. Het is daarbij wel goed om te weten dat je niet zomaar recht op deze aftrekposten hebt. Je moet echt voldoen aan specifieke voorwaarden.
In dit artikel bespreken we graag wat deze voorwaarden zijn. Ook bespreken we hoe je het beste jouw uren bij kunt houden en welke uitzonderingen er gelden. Houd in ieder geval altijd jouw uren goed bij. Mocht blijken dat je boven de gestelde urengrens komt, heb je namelijk recht op de aftrekposten. Daarmee weet je een hoop geld te besparen!
Pagina-inhoud
ToggleHoeveel uren moet je maken per jaar?
Per jaar kijkt de Belastingdienst c.q. overheid kritisch naar de gestelde eisen. Zijn die eisen nog van deze tijd of moet er iets aangepast worden? Dat vraagt de Belastingdienst c.q. overheid zichzelf eigenlijk elk jaar af, waardoor zij het urencriterium door de jaren heen meerdere keren hebben aangepast.
In 2021 geldt echter de urengrens van 1225 uren. Werk je meer dan 1225 uren in het jaar 2021 aan jouw onderneming? Dan heb je recht op verschillende aftrekposten. Voldoe je niet aan de gestelde grens van 1225 uren? Dan heb je géén recht op verschillende aftrekposten. Je betaalt hierdoor verhoudingsgewijs meer belasting; erg zonde.
Let wel op: de grens van 1225 is één van de twee eisen die gesteld wordt. De andere eis is namelijk dat je meer tijd in 2021 aan jouw onderneming besteedt dan aan andere werkzaamheden. Dit betekent dat je in 2021 meer tijd aan jouw onderneming moet besteden in verhouding tot de tijd die je bijvoorbeeld in loondienst werkt. Ben je echter in 1 van de 5 voorgaande jaren geen ondernemer geweest? Dan geldt deze eis niet meer.
Welke uren tellen mee?
Volgens de Belastingdienst tellen ‘alle uren mee die je aan jouw onderneming besteedt’. Het gaat hierbij om uren die je voor jouw klant(en) maakt (declarabele uren), maar ook zeker om niet-declarabele uren. Je kunt daarbij denken aan uren die je kwijt bent aan de administratie, uren die je kwijt bent aan het maken van jouw website of uren die je kwijt bent aan het opmaken van offertes.
Eigenlijk kun je alle uren noteren die je aan jouw onderneming besteedt. Hoe je deze uren exact invult, is aan jou om te bepalen. Hier mag en kan de Belastingdienst niet over oordelen, zolang het maar enigszins geloofwaardig blijft.
Mocht je onverhoopt een controle kijken, gaat de Belastingdienst wel kritisch naar jouw urenregistratie kijken. Heb je vervolgens opeens in één week 90 uur gewerkt? Dan krijg je hier absoluut vragen over van de Belastingdienst. Het advies is daarom om altijd 100% eerlijk jouw uren bij te houden. Probeer je hier op een creatieve manier mee om te gaan? De Belastingdienst kent ondertussen wel alle trucjes. Door gebruik te maken van een urenregistratie systeem, dan maak je het voor jezelf en voor de belastingdienst alles veel overzichtelijker.
Zolang je netjes al jouw uren bijhoudt, hoef je je echter geen zorgen te maken. Sterker nog; als je voldoende uren weet te maken, geniet je dus van interessante aftrekposten. Fiscaal gezien is dat zéér aantrekkelijk.
Welke uitzonderingen gelden er?
De Belastingdienst maakt eigenlijk maar in twee situaties uitzonderingen. Dat is het geval als je zwanger bent en als je arbeidsongeschikt geraakt bent. Voor de arbeidsongeschikte ondernemers hanteert de Belastingdienst een minimale grens van 800 uur. Dit is een vrij specifiek onderwerp; als je hier vragen over hebt, kun je dit het beste rechtstreeks met de Belastingdienst bespreken
Ben je in 2021 zwanger (geweest)? Dan heb je waarschijnlijk een periode niet aan jouw onderneming kunnen werken. In een totale periode van 16 weken mag je alle niet-gewerkte uren alsnog als gewerkte uren meetellen. Dit is dus eigenlijk een meevallertje voor alle zwangere ondernemers.
Inschrijvingsdatum als ondernemer is leidend
Heb je jouw onderneming op 2 januari 2021 ingeschreven? Dan voldoe je aan het urencriterium in 2021 als je meer dan 1225 uren in dat jaar gemaakt hebt. Ben je op 1 juli 2021 met jouw onderneming begonnen? Ook dan geldt de grens van 1225 uren. Het is dus niet zo dat deze uren naar verhouding/ratio aangepast worden.
Ongeacht wat jouw inschrijvingsdatum is, dien je 1225 uren te maken. Althans; je dient deze uren te maken om te voldoen aan het urencriterium als ondernemer in 2021.
Hoe kun je het beste de uren registreren?
Fiscaal gezien is het zeer wenselijk om gebruik te maken van de aftrekposten. Dat kun je maar op één manier voor elkaar zien te krijgen: door te voldoen aan de gestelde eisen van de Belastingdienst c.q. overheid. Maar, hoe weet je nou hoeveel uur je per dag, per week, per maand en per jaar maakt? Daar kun je eigenlijk maar op één achter komen: door gebruik te maken van urenregistratie apps.
In dergelijke software kun je perfect jouw gewerkte uren bijhouden. Je weet hierdoor precies hoeveel uur je dat jaar gemaakt hebt en hoeveel uur je dus nog moet maken. Bovendien weet je hiermee een sluitende urenregistratie te creëren; dat is wenselijk als je een controle van de Belastingdienst krijgt.
Qua registratie kun je er ook voor kiezen om dit in Excel te doen. Dat is echter af te raden, aangezien dit de nodige risico’s met zich mee brengt. Urenregistratie software brengt daarentegen nagenoeg géén risico’s met zich mee. Dat is zeker het geval als je voor één van onderstaande softwaresystemen kiest:
- Exact: dit Nederlandse bedrijf heeft niet alleen een geweldig boekhoudprogramma gelanceerd, maar ook geweldige urenregistratie software. Je kunt bovendien van beide functies tegelijkertijd gebruik maken; dat scheelt je weer een hoop tijd.
- Monday: ook het bedrijf Monday heeft een geweldig urenregistratiesysteem op de markt gebracht. Deze software werkt makkelijk en stelt je ook direct in staat om facturen te sturen.
- e-Boekhouden: in de software van e-Boekhouden is een handige urenregistratie module te vinden. Dankzij deze module hou je perfect al jouw gewerkte uren bij.
Bekijk de site van de Belastingdienst voor de overige informatie omtrent het urencriterium.