Wachtwoordmanagers

Hierbij zie je alle wachtwoordmanagers op een rijtje. Wil je weten welk password manager bij jou past? Bekijk ze hier!

Wat is een wachtwoordmanager?

Een wachtwoordmanager (password manager) is een digitale ‘kluis’ waarin je al je wachtwoorden en gebruikersnamen kunt opslaan. Je hoeft dan alleen het wachtwoord van je wachtwoordmanager te onthouden. En bezoek je een website, dan vult de wachtwoordmanager automatisch je gebruikersnaam en wachtwoord in. 

Hoe werkt een wachtwoordmanager?

Wanneer u een account aanmaakt bij een wachtwoordmanager, maakt u een “hoofdwachtwoord” aan. Dit is het enige wachtwoord dat u hoeft te onthouden. Wanneer u vervolgens een website bezoekt waarvoor u moet inloggen, vult de wachtwoordmanager uw gebruikersnaam en wachtwoord voor u in.
 
Het beste aan het gebruik van een wachtwoordmanager is dat het kan helpen uw wachtwoorden veilig te houden. Als een van uw accounts wordt gehackt, kan de hacker geen toegang krijgen tot uw andere accounts omdat ze niet de hoofdwachtwoord.
 
Er zijn veel verschillende wachtwoordmanagers om uit te kiezen. Enkele van de populairste zijn 1Password, LastPass en Dashlane.

Mogelijke password managers

Hier zijn enkele van de meest populaire en goed beoordeelde wachtwoordmanagers:
  • 1Password
  • LastPass
  • Dashlane
  • NordPass
  • Keepass
  • Passwarden
Elk wachtwoordmanager heeft zijn voor- en nadelen. Kies daarom een goede oplossing welke je de komende jaren kan gebruiken, hiermee verlies je zo min mogelijk kostbare tijd en voorkom je frustraties.

Is een password manager veilig?

Ja, een wachtwoordmanager is veel veiliger dan hetzelfde wachtwoord gebruiken voor al uw accounts. Als een van uw accounts wordt gehackt, heeft de hacker alleen toegang tot die account. Ze zullen niet in staat zijn om in te loggen op uw andere accounts, omdat ze niet beschikken over het hoofdwachtwoord.
 
Het is echter belangrijk om een gerenommeerde en vertrouwde wachtwoordmanager te kiezen. Zoek naar een wachtwoordmanager die goede beoordelingen heeft en wordt aanbevolen door beveiligingsexperts.

Waarom zakelijk een wachtwoordmanager gebruiken

Als u een wachtwoordmanager voor zakelijke doeleinden gebruikt, is het belangrijk om er een te kiezen die beveiliging op ondernemingsniveau biedt. LastPass Enterprise is een optie die bedrijven de beveiliging biedt die ze nodig hebben om hun gegevens veilig te houden.

Audit log

Een ander belangrijk kenmerk van een wachtwoordbeheerder is een auditlogboek. Met deze functie kunt u zien wanneer en hoe uw wachtwoorden worden gebruikt. Dit is nuttig voor bedrijven omdat het u kan helpen bij te houden wie toegang heeft tot uw accounts en wanneer ze toegang hebben.

Verificatie op basis van twee factoren

Twee-factor authenticatie (2FA) is een extra beveiligingslaag die aan uw account kan worden toegevoegd. Met 2FA moet u een code invoeren op uw telefoon of een ander apparaat in aanvulling op uw wachtwoord. Deze code wordt gegenereerd door een app of dienst en is uniek voor uw account.
Door 2FA aan uw account toe te voegen, kunt u het beschermen tegen ongeoorloofde toegang, zelfs als iemand uw wachtwoord kent.

Gedeelde mappen

Als u wachtwoorden deelt met anderen in uw organisatie, kunt u een functie voor gedeelde mappen gebruiken. Met deze functie kunt u mensen aan een map toevoegen en hen toegang geven tot de wachtwoorden erin. U kunt ook permissies instellen zodat mensen alleen kunnen bekijken of bewerken de wachtwoorden.
Gedeelde mappen zijn een goede manier om je team georganiseerd te houden en ervoor te zorgen dat iedereen de laatste versie van je wachtwoorden heeft.

Wachtwoord Generator

Een wachtwoordgenerator is een hulpmiddel dat sterke, willekeurige wachtwoorden voor u kan maken. Dit is handig als u een nieuw wachtwoord voor een account wilt maken, maar niet een van uw bestaande wachtwoorden wilt gebruiken.
Bij veel wachtwoordgeneratoren kunt u de lengte en sterkte van het wachtwoord opgeven, en ook of u al dan niet Gebruik speciale tekens.