Skip to content

Desinvestering en Desinvesteringsbijtelling – Wat is het?

John Visser
desinvestering

Als ondernemer ben je hoofdzakelijk aan het investeren. Je investeert bijvoorbeeld in goede apparatuur, je investeert in een voorraad, je investeert in personeel, je investeert in de juiste software en je investeert in onderzoek & research. Het doel van deze investering is uiteraard om uiteindelijk een financieel voordeel te behalen. Maar wat als je je investering wilt terugtrekken? Dan krijg je te maken met een desinvestering.

Op deze pagina laten wij je graag kennis maken met het begrip ‘desinvesteren’. Daarbij richten wij onze pijlen ook op desinvesteringsbijtelling, laten wij je kennis maken met duidelijke voorbeelden en leggen we uit hoe je desinvesteringen in een boekhoudprogramma kunt boeken.

Wat is desinvestering?

Desinvestering is het afstand doen van onroerend goed, aandelen of obligaties. Juist door van dergelijke afstand te nemen, kun je geld vrij maken voor andere zaken. Door bijvoorbeeld afstand van onroerend goed te nemen, kun je bijvoorbeeld investeren in nieuwe voorraad of in een nieuwe machine. Als je hiervoor kiest, kies je dus voor een desinvestering.

Is een desinvestering dan het tegenovergestelde van een investering? Nee, dat is niet perse het geval. Een desinvestering en een investering gaan echter vaak wel hand in hand met elkaar. Juist door een desinvestering door te voeren, kun je een toekomstige investering mogelijk maken!

desinvestering voorbeeld

Desinvestering voorbeeld

Is het jou na het lezen van bovengenoemde uitleg al een stuk duidelijk wat desinvestering is? Wij kunnen het ons goed voorstellen dat je het graag aan de hand van een voorbeeld uitgewerkt wenst te hebben. Wij hebben daarom onderstaand voorbeeld opgesteld, waarmee we duidelijk kunnen laten zien wat desinvestering precies is.

Stel dat je 5 jaar geleden voor 40.000 euro een nieuwe bedrijfsauto hebt gekocht. Deze bedrijfsauto heb je in 5 jaar afgeschreven waarbij je uit gegaan bent van een restwaarde van 10.000 euro. Deze afschrijvingen heb je netjes in jouw boekhouding bijgehouden; het is nu de hoogste tijd om de auto te verkopen.

Je krijgt het voor elkaar om de bedrijfsauto voor 12.000 euro exclusief BTW te verkopen. Dit betekent dat je ten opzichte van de restwaarde van winst van 2000 euro hebt weten te bemachtigen.   

Als je deze boekwinst in jouw boekhouding verwerkt, kun je de bedrijfsauto ook direct van jouw balans schrappen. Op die manier blijft jouw balans kloppend én heb je direct de geboekte winst van 2000 euro op de juiste manier weten te verwerken! 

Waarom desinvestering?

Als je een afgeschreven activa gaat verkopen, is het pure noodzaak om deze als een desinvestering te boeken. Dat is namelijk de enige manier waarop je de verschillende groot rekeningen weer op de juiste manier in balans met elkaar kunt brengen.

Vanuit financieel oogpunt is het overigens ook interessant om met desinvestering aan de slag te gaan. Je kunt hiermee jouw financiële posities namelijk beïnvloeden, terwijl je dus ook nog een boekwinst kunt bewerkstelligen. 

In sommige situaties is een desinvestering ook de juiste keuze. Dat is het geval als je bijvoorbeeld niet meer achter jouw eerdere investering staat. In dat geval kun je voor een desinvestering kiezen, waardoor je de initiële investering min of meer terug kunt verdienen. 

Wat is desinvesteringsbijtelling?

Zo, je weet nu precies wat het begrip ‘desinvestering’ inhoudt. Maar, wat betekent dan het begrip ‘desinvesteringsbijtelling’ precies? Dit is bijtelling die de Belastingdienst rekent over de verkoopwaarde van de activa. De Belastingdienst hanteert hierbij twee voorwaarden:

– De waarde van de activa is gezamenlijk hoger dan 2400 euro
– De activa is binnen 5 jaar na het begin van het kalenderjaar waarin je de investering deed verkocht

Voldoet de desinvestering in jouw geval aan deze twee voorwaarden? Dan moet je een bepaald bedrag als aftrek aan de Belastingdienst gaan betalen. Deze desinvesteringsbijtelling geldt overigens ook als je jouw onderneming (deels) staakt. 

waarom desinvesteringbijtelling

Waarom desinvesteringsbijtelling?

Is het een keuze om de desinvesteringsbijtelling aan de Belastingdienst af te dragen? Nee, zeker niet. Dit is een pure verplichting. Indien je aan de twee hierboven genoemde voorwaarden voldoet, moet je een bepaald bedrag aan de Belastingdienst terugbetalen. Op deze pagina van de Belastingdienst vind je hier meer informatie over! 

Hoe krijg je dit automatisch goed in een overzicht?

Krijg jij binnenkort met desinvestering te maken? Dan is het goed om te weten dat je deze boekingen niet geheel handmatig door hoeft te voeren. Nee, als je voor een goed eenvoudig boekhoudprogramma kiest, is het programma in staat om deze boekingen automatisch te verwerken.

Dankzij een boekhoudprogramma weet je de desinvestering direct op de juiste manier te verwerken. Dit geldt niet alleen voor de desinvestering zelf, maar ook voor alle aanverwante boek posten op de balans

Met een goed boekhoudprogramma geniet je van veel gemak, van minder omkijken naar jouw boekhouding en van altijd kloppende financiële cijfers. Dat is zeker het geval als je kiest voor één van de onderstaande boekhoudprogramma’s:

  • Exact – dit is zonder twijfel één van de meest populaire boekhoudprogramma’s. Blinkt uit op het gebied van functies en handige koppelingen.
  • Unit4 – ook de software van Unit4 is zeer geschikt voor desinvesteringen. Dankzij deze software heb je nagenoeg geen omkijken naar jouw boekhouding.
  • Fiscus.nl – ook het boekhoudprogramma van Fiscus.nl is aan te raden. Betaalbaar, makkelijk in gebruik en vrij uitgebreid! 

Bericht delen

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email