Voor elke ondernemer zijn bepaalde boekhoudkundige termen onwijs belangrijk. Dat is ook het geval bij de term ‘omzetsnelheid’. Deze term speelt in elke onderneming een belangrijke rol en mag absoluut niet onderschat worden.
Maar, wat is nou precies de omzetsnelheid binnen een bedrijf? Hoe kun je dat berekenen? En welke software kun je gebruiken voor het berekenen van de omzetsnelheid binnen jouw onderneming? Op al deze vragen vind je op deze pagina een passend antwoord!
Pagina-inhoud
ToggleWat is omzetsnelheid?
De omzetsnelheid is het aantal keer dat de gemiddelde voorraad in een bepaalde periode verkocht wordt. Bij het bepalen van deze snelheid spelen twee verschillende componenten de hoofdrol:
1. De gemiddelde voorraad
2. Een specifieke periode
Voorbeeld van omzetsnelheid
Graag duiden de term ´omzetsnelheid´ met een voorbeeld aan. Daarvoor gaan we uit van de volgende gegevens:
- We berekenen de omzetsnelheid van één specifiek product
- We hanteren hierbij een gemiddelde voorraad van 100 stuks, waarbij de verkoopwaarde per stuk 10 euro bedraagt
- We hanteren hierbij een omzet periode van 30 dagen
- In dit voorbeeld zijn 80 van de 100 stuks verkocht
Voor het berekenen van een omzetsnelheid kun je de volgende formule hanteren: omzet per maand/ verkoopprijs van de voorraad. In bovengenoemd voorbeeld komen we daarbij uit op de volgende rekensom:
800/ 1000 = 0,8
Dit betekent dat je met deze omzetsnelheid binnen iets meer dan 30 dagen door jouw voorraad van 100 stuks heen bent. Op basis van die gegevens kun je jouw inkopen gaan optimaliseren of andere interne veranderingen doorvoeren.
Waarom is omzetsnelheid belangrijk?
Wanneer je wilt groeien als bedrijf is het essentieel om te weten wat je omzetsnelheid is. Dat komt omdat dat duidelijk aangeeft hoe jouw vermogen wordt gebruikt.
Maar, ook als je niet de ambitie hebt om te groeien als bedrijf heeft het zin om te weten wat je omzetsnelheid is.
Wanneer je je omzetsnelheid weet ben je in staat om:
1. Continu de juiste hoeveelheden in te kopen. Je weet hiermee niet alleen jouw inkoopproces te optimaliseren, maar ook jouw gehele financiële bedrijfsvoering.
2. Sneller te kunnen gaan investeren. Des te hoger de omzet(snelheid) binnen jouw onderneming is, des te sneller je met jouw bedrijf kunt groeien. Ook voor investeerders en stakeholders is een hoge omzetsnelheid overigens een goed signaal. Dit betekent dat je de zaakjes goed op orde hebt en dat je een blijvende stroom van inkomsten hebt.
3. Snel intern belangrijke beslissingen nemen. Denk dan aan: bepaalde producten uit jouw assortiment te halen of juist om extra te investeren in bepaalde producten.
Hoe bereken je omzetsnelheid in 2 seconde?
Je kan drie formules gebruiken om je omzetsnelheid te kunnen bereken. Zo kun je het:
– Delen van de omzet in verkoopprijzen door de gemiddelde voorraad in verkoopprijzen (zoals bovengenoemde voorbeeld)
– Delen van de omzet in inkoopprijzen door de gemiddelde voorraad in inkoopprijzen (je richt je hierbij dus puur op de inkoop)
– Delen van de omzet in stuks tegen de gemiddelde voorraad in stuks (hierbij draait het om de aantallen en niet om de bedragen)
Voor welke formule je nou het beste kunt kiezen? Dat is echt volledig afhankelijk van je eigen voorkeuren. Wij raden je aan om sowieso met alle drie de formules aan de slag te gaan. Je krijgt dan een betere feeling voor deze formules, waarna je continu de omzetsnelheid kunt blijven berekenen.
Deze formules kan op meerdere manieren toepassen. Dat kan op papier, in Excel of in een boekhoudprogramma. Hieronder vindt je hoe je in Excel en in een boekhoudprogramma je omzetsnelheid kunt berekenen:
Manier 1: Excel
Maar, hoe maak je het nou zo makkelijk mogelijk voor jezelf? Je kunt ervoor kiezen om de omzetsnelheid met behulp van Excel te gaan berekenen. In Excel kun je de hierboven genoemde formules moeiteloos opstellen en invullen, waarna Excel direct de uitkomst geeft.
Is dit aan te raden? Nee, dit is allerminst aan te raden. De kans op een fout bij deze manier is simpelweg veel te groot. Je hoeft maar één typefout te maken, waardoor de uitkomst van de omzetsnelheid opeens significant anders wordt. Lees hier meer over waarom je niet in excel moet boekhouden.
Manier 2: Boekhoudprogramma (aanbevolen)
Wanneer je gebruik maakt van een eenvoudig boekhoudprogramma, wordt direct de omzetsnelheid voor je berekend. Daarom is het ook de snelste en effectiefste manier. Mocht je nog geen boekhoudprogramma gebruiken, dan zijn E-boekhouden.nl, Exact, Snelstart, Rompslomp het kijken waard.
In het programma kun je kiezen voor per product, per productgroep of zelfs voor de omzetsnelheid van jouw gehele onderneming. Via jouw boekhoudprogramma hoef je hier eigenlijk niks speciaals voor te doen. Het enige waar je zorg voor moet dragen, is dat je in het boekhoudprogramma alle inkomende- en uitgaande facturen verwerkt.
Hoe het boekhoudprogramma vervolgens automatisch de omzetsnelheid kan berekenen? Nou, dat duiden we graag aan met een voorbeeld. In dit voorbeeld gaan we uit van de volgende formule: Delen van de omzet in verkoopprijzen door de gemiddelde voorraad in verkoopprijzen.
Als je met deze formule wilt gaan rekenen, heb je twee gegevens nodig:
- De voorraad die je op dit moment hebt
- De verkopen die je in een specifieke periode hebt behaald
Beide gegevens zijn in het boekhoudprogramma direct voor handen. In het boekhoudprogramma verwerk je immers alle inkopen die je doet én verwerk je ook alle uitgaande orders. Zonder dat jezelf enige moeite hoeft te doen, is het boekhoudprogramma dus in staat om de bovengenoemde formule zelf in te vullen.
Het enige waar jij zorg voor moet dragen, is dat je alle inkomende- en uitgaande facturen in de boekhouding verwerkt. Als je al deze facturen ook nog de juiste grootboekrekening meegeeft, is het boekhoudprogramma automatisch in staat om de omzetsnelheid te berekenen.
De conclusie is dat er meerdere redenen zijn om gebruik van een boekhoudprogramma te maken:
- Een boekhoudprogramma berekent alles geheel automatisch.
- Binnen het boekhoudprogramma kun je ook nog uit meerdere mogelijkheden kiezen.
- De kans op een fout is 0,0%. Een boekhoudprogramma werkt immers feilloos en baseert zich puur op de bestaande gegevens.
- Binnen het boekhoudprogramma kun je gebruik maken van alle drie de formules (zie hierboven)