Skip to content

Wat is eigen vermogen? En hoe bereken je het? Voorbeelden, tips & meer

John Visser
eigen vermogen

Elk bedrijf is verplicht om zijn administratie op orde te hebben. Anders kan jezelf als ondernemer en je bedrijf in de problemen brengen. Om je administratie goed op orde te houden komt er veel bij kijken. Denk dan aan het verwerken facturen, offertes, bonnetjes en ga zo maar door. Daarbij heb je ongetwijfeld wel eens van het eigen vermogen gehoord. Dat is een belangrijk onderdeel van de balans en dus ook de administratie. In dit artikel gaan we daar verder op in. Allereerst zullen we uitleggen wat het vermogen van jezelf precies is en daarna geven we andere relevante informatie over het eigen vermogen.

Wat is het eigen vermogen?

Eigen vermogen: wordt ook gezien als een schuld aan de eigenaar van het bedrijf, omdat het geld door de ondernemer zelf in het bedrijf is ingebracht. Hij steekt zijn eigen vermogen in de onderneming.

Op internet worden er veel verschillende definities voor het eigen vermogen gegeven, maar sommige zijn veel te ingewikkeld terwijl het eigenlijk heel eenvoudig uit te leggen is. Het eigen vermogen is het verschil tussen alle bezittingen en schulden die je op de balans hebt staan. Het is dus iets anders dan het vreemde vermogen. Men praat over het vreemde vermogen wanneer je bijvoorbeeld ergens krediet hebt geleend. Ook dit is een schuld, maar dit is een schuld aan een ander. Bij het vermogen van jezelf is er sprake van een schuld aan jezelf, dus dat is een groot verschil.

Wat valt er onder mijn vermogen?

Nu je weet wat het eigen vermogen is. Vraag je je misschien nu jezelf af, waar valt het eigen vermogen onder? Je eigen vermogen kan je zien op je eigen balans. Om het makkelijker uit te leggen, schetsen we even een voorbeeld. Stel bijvoorbeeld dat jij €5000 op de bank hebt staan. Daarvan is €3000 geleend en €2000 is van jezelf. Dan heb jij aan de debetzijde een €5000 staan, maar hoe ziet dit er dan aan de creditzijde uit? Aan de creditzijde heb je dan €3000 vreemd vermogen en €2000 vermogen van jezelf. Het is dus een schuld aan jezelf, maar zo staat het dus weer gelijk.

Toename en afname van het Eigen Vermogen

Er zijn verschillende journaalposten die ervoor zorgen dat je eigen vermogen op gaat lopen, of juist gaat afnemen. Wanneer je als onderneming verlies lijdt, dan zal het vermogen van jezelf afnemen. Maar niet alleen bij het lijden van verlies, maar ook bijvoorbeeld bij het uitkeren van winst. Dus er hoeven niet enkel negatieve aspecten ten grondslag te liggen aan een afname van het vermogen van jezelf. Afschrijvingen op goederen kan ook een reden zijn waardoor het vermogen van jezelf afneemt.

Dan zijn er natuurlijk ook enkele aspecten die ervoor zorgen dat het eigen vermogen van je onderneming gaat toenemen. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer je als onderneming winst hebt gemaakt en dit niet naar jezelf hebt uitgekeerd. Dat is namelijk het moment dat het vermogen van jezelf omhoog gaat. Ook als je privé-geld overmaakt naar je onderneming, dan zal dit voor een toename van het eigen vermogen zorgen.

Hoe bereken je je eigen vermogen?

Je kan op veel manieren je eigen vermogen berekenen. De twee meest voorkomende manieren zijn Excel en Boekhoudsoftware. Beide hebben voordelen en nadelen maar het komt altijd op hetzelfde neer namelijk: je administratie op orde houden.

Excel

Wanneer je Excel gebruikt moet je volgende formule gebruiken:

Eigen vermogen = eigen vermogen begin van het boekjaar + behaalde winst gedurende de periode -/- privéopnamen + privéstortingen

Mocht je nu Excel om je administratie bij te houden gebruiken moet je wel bewust zijn van de risico’s. Je maakt namelijk sneller fouten in Excel, je moet veel kennis hebben van excel en boekhouden. En zo zijn er nog 10 andere nadelen om je boekhouding te doen in Excel. Lees hier alle 10 nadelen over boekhouden in Excel.

Boekhoudsoftware

Wanneer je boekhoudsoftware gebruikt, hoef je geen rekening te houden met formules. Deze software is namelijk zo ontworpen dat jij eigenlijk alleen je facturen, offertes en bonnetjes hoef erin te verwerken. Op basis van al deze informatie calculeert de software alles naar een balans waarbij je je eigen vermogen te zien krijgt.

Welke boekhoudsoftware past bij mij?

Fouten in de balans komen namelijk vaak voor. Dat komt omdat men nog graag in Excel werken. Ondernemers realiseren niet dat je er veel tijd kwijt aan bent. Daarnaast vereist werken in Excel veel boekhoudkennis en zijn de handelingen zeer omslachtig. In die gevallen is het dus ook aan te raden om een boekhoudsoftware pakket aan te schaffen. Nu je weet dat je je vermogen van jezelf berekenen zeer gemakkelijk is via de boekhoudsoftware, is het ook belangrijke om de juiste software aan te schaffen. Bij de tientallen boekhoudsoftware aanbieders kunnen wij best begrijpen dat je niet weet welke je moet kiezen. Door onze boekhoudsoftware vergelijker kan je op basis van jouw wensen filteren op alle boekhoudsoftware pakketten. Zo kom je heel snel achter welke software bij jou en je bedrijf past. Aarzel niet en vergelijk alle boekhoudsoftware pakketten op een rijtje.

Bericht delen

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email