Als je jouw boekhouding perfect bij wilt houden, krijg je met meerdere boekingen te maken. Zo moet je inkomende facturen boeken, moet je uitgaande facturen boeken, allerlei afschrijvingen en dus ook een memoriaalboeking.
In bepaalde situaties is het ook aan te raden om gebruik te maken van een memoriaalboeking. Met een memoriaalboeking maak je jouw boekhouding niet alleen weer compleet en kloppend, maar je kunt hier ook bijvoorbeeld een volledig boekjaar mee afsluiten.
Voor elke ondernemer is het wat ons betreft van belang om goed op de hoogte te zijn van een memoriaalboeking. Gelukkig vind je op deze pagina alle informatie over memoriaalboekingen, inclusief over de manier waarop je de boeking in jouw boekhouding kunt verwerken.
Pagina-inhoud
ToggleWat is een memoriaalboeking?
Een memoriaalboeking is een apart onderdeel van je boekhouding namelijk het memoriaal. Hier worden boekingen gedaan die normaal gesproken niet zo snel voorkomt of ook wel incidenteel. Dit zorgt ervoor dat je een goed overzicht houdt in bijzondere boekingen, die eigenlijk niet in de gewone boekhouding thuishoren.
Voorbeelden van een memoriaalboeking:
Ben je jouw voorgaande boekjaar aan het afronden? Dan wil je dat je op 1 januari van het nieuwe boekjaar met een juist startkapitaal begint. Daarbij is het onder meer van belang dat je aangeeft wat het bedrag op jouw zakelijke rekening op 1 januari was.
Dit kun je maar op één manier bepalen: op basis van jouw voorgaande boekjaar. Aan de hand van alle inkomende- en uitgaande betalingen rekent jouw boekhoudprogramma direct uit wat jouw bedrag op de rekening op 1 januari is.
Wat je vervolgens met dit bedrag kunt doen? Nou, je kunt dit bedrag pas in jouw balans inzichtelijk krijgen als je het voorgaande boekjaar afsluit. Dát kun je doen met een memoriaalboeking.
Een memoriaalboeking is een boeking die niks te maken heeft met uitgaven, met verkoop of met de ontvangst van geld. Het gaat er om dat een boeking waar je in de praktijk niks van ziet. Je kunt hierbij denken aan de hierboven genoemde afsluiting van een jaar, maar je kunt ook denken aan afschrijvingen. Afschrijvingen zijn geen uitgaven en hoef je dus ook niet daadwerkelijk te betalen; je moet deze afschrijvingen echter wel in jouw financiële overzichten meenemen. Dat kun je voor elkaar krijgen door de afschrijvingen als een memoriaalboeking te boeken.
Hoe maak je een memoriaalboeking?
Wanneer je graag gebruik wilt maken van een memoriaalboeking, dan is het goed om te weten dat je hier meerdere dingen voor nodig hebt. Zo heb je onder meer een tegenrekening nodig; je kunt een journaalpost namelijk alleen maar boeken als je deze post in balans kan brengen. Dat is alleen mogelijk als je een extra tegenrekening weet te creëren. Met bijvoorbeeld een geschikt boekhoudprogramma kun je deze tegenrekening automatisch creëren, waardoor je snel een juiste boeking kunt maken.
Hoe deze memoriaalboeking eruit ziet? Nou, dat is eigenlijk vrij makkelijk. Stel je voor dat je in dit jaar een afschrijving doet van 2000 euro op jouw nieuwe machine. Je krijgt dan met twee journaalposten te maken:
Debet: kosten van de machine = + 2000 euro
Credit: daling van de waarde van de machine = – 2000
Aangezien deze afschrijving géén uitgaven is, had je deze afschrijving niet in bijvoorbeeld jouw kasboek of bankboek kunnen boeken. Je kunt echter wel de bovengenoemde boeking aanmaken, waardoor je de afschrijving boekhoudkundig correct weet te verwerken.
Om een memoriaalboeking te maken, is het essentieel dat je de rest van je administratie goed op orde hebt. Twijfel je of je je administratie goed hebt gedaan? Wij hebben een gids voor boekhouden voor beginners gemaakt.
Hoe verwerk je een memoriaalboeking in je administratie?
Heb je op dit moment te maken met afschrijvingen? Of wil je graag jouw voorgaande boekjaar af gaan sluiten? In beide gevallen is het aan te raden om met een memoriaalboeking te werken; hiermee kun je jouw administratie weer kloppend en correct krijgen.
Je hebt hierboven al kunnen lezen hoe een memoriaalboeking eruit ziet. Een volgende logische vraag is hoe je deze boeking in jouw administratie kunt verwerken. Nou, voor het verwerken van deze boeking heb je eigenlijk alleen maar een goed eenvoudig boekhoudprogramma nodig.
In een goed boekhoudprogramma kun je namelijk een journaalpost memoriaalboeking aanmaken. Deze boeking kun je vervolgens aan bijvoorbeeld een jaarafsluiting of een afschrijving gaan koppelen. De bovengenoemde boeking wordt vervolgens door het boekhoudprogramma volledig automatisch verwerkt, waarbij ook direct de balans aangepast wordt. Dankzij een goed boekhoudprogramma hoef je de verwerking van de memoriaalboeking dus niet zelf te doen.
Hoe je deze memoriaalboeking in jouw boekhoudprogramma kunt koppelen? Dat is afhankelijk van het boekhoudprogramma waar je gebruik van maakt. Nagenoeg alle boekhoudprogramma’s hebben tegenwoordig in ieder geval de optie om een memoriaalboeking in de administratie te verwerken. Dat is zeker het geval als je voor één van de onderstaande boekhoudprogramma’s kiest:
- e-Boekhouden – ben je een startende ondernemer? Dan is een boeking ook voor jou belangrijk. Met e-Boekhouden.nl kun je deze (memoriaal)boeking automatisch laten verwerken én je geniet ook nog eens van een kosteloos gebruik voor de eerste 15 maanden!
- Fiscus.nl – wil je de boekhouding graag zo makkelijk mogelijk voor jezelf houden? Dan kun je ook kiezen voor het programma van Fiscus.nl. Ook dit programma is makkelijk in gebruik, is betaalbaar en biedt alle nodige functies.
- Exact – heb je een vrij complexe boekhouding? Dan is het aan te raden om voor Exact te kiezen. Met dit programma kun je zelfs de meest complexe boekhoudingen op de juiste manier verwerken. Ook geniet je hierbij van de nodige automatiseringsmogelijkheden!
We kunnen ons zich best voorstellen dat dit ingewikkeld kan klinken. Als ondernemer wil je het liefst bezig zijn met je onderneming en niet met je administratie. Mocht dat zo zijn, overweeg dan om een boekhouder aan te schaffen. Lees hier meer over zelf boekhouden of uitbesteden aan boekhouder?