Skip to content

Financieel Management – Wat is dat? Functie | Opleiding

John Visser

Geld, geld en nog eens geld. In de afgelopen jaren lijkt het nergens anders meer om te draaien. Geld is steeds belangrijker aan het worden; als je geld hebt, heb je eigenlijk macht. Dit is niet alleen zo in het dagelijkse leven, maar ook in het bedrijfsleven. Mede daardoor is financieel management binnen elke onderneming ongekend belangrijk.

Gevolg hiervan: er is meer en meer vraag naar goede financiële managers. Managers die weten wat financiën inhouden, die weten hoe er gestuurd kan worden en die weten wat het belang van goede financiën is. Heb jij zelf ook al enige affiniteit met financiën, met cijfers en met het verbeteren van de financiën van een bedrijf? Dan is het mogelijk interessant om jouw pijlen te richten op een carrière als financieel manager. In dit artikel vind je daar alle informatie over!

Wat is financieel management?

Financieel management heeft betrekking op alles wat met de financiën van een bedrijf te maken heeft. Dit varieert van het berekenen van actuele vermogensposities tot en met het budgetteren. Echt alles wat met financiën te maken heeft, heeft betrekking op financieel management.

Daarmee hebben we direct de eerste uitdaging te pakken. Als je als financieel manager actief bent, heb je ongekend veel kennis nodig. Niet alleen over de financiën van het bedrijf zelf, maar ook over allerlei externe factoren. Zoals je wellicht al weet, zijn veel externe factoren van invloed op de financiële positie van een bedrijf. 

In de afgelopen jaren zijn de financiën voor elk bedrijf ongekend belangrijk geworden. Dit heeft niet alleen met de financiële posities van een bedrijf te maken, maar ook met verschillende reguleringen. Zo is het bijvoorbeeld niet meer altijd even makkelijk om veel geld bij een bank of kredietverstrekker te verlenen. Dit krijg je als bedrijf zijnde alleen voor elkaar als je de gewenste financiële middelen bezit. Met geld kun je eigenlijk nog meer geld maken.

Voordat het zover is, moet alleen omtrent de financiën op de juiste manager gemanaged worden. Juist daarvoor is financieel management én een goede financiële manager van cruciaal belang. Al met al kunnen we het volgende stellen: financieel management speelt in elk bedrijf een cruciale rol. Ongeacht wat voor bedrijf het is. Ongeacht of het bedrijf een winstoogmerk heeft of niet. En ongeacht hoe groot of hoe klein het bedrijf is. Alles in een bedrijf valt of staat met de financiën.

Wat doet een financieel management/financieel manager?

Wat doet een financieel management/financieel manager?

Zo, je weet nu precies wat financieel management inhoudt. Binnen de wereld van financieel management is een belangrijke rol weggelegd voor twee functies:

Financieel manager: de financieel manager is degene die verantwoording draagt over alle financiën. Een dergelijke manager heeft vaak een flink takenpakket, waarover je hieronder meer kunt lezen.

Financiële medewerkers: binnen elk bedrijf tref je ook één of meerdere financiële medewerkers aan. Dit zijn medewerkers die facturen aanmaken, facturen verwerken, facturen betalen, zorgdragen voor de interne administratie en aanverwante taken.

Het is hoe dan ook van cruciaal belang dat de financieel manager en –medewerkers perfect met elkaar samenwerken. Uiteindelijk is het de wens dat er een geoliede machine ontstaat, waarin de financieel manager bedrijfstechnisch een cruciale rol speelt.

Het is namelijk een feit dat een financieel manager behoorlijk veel taken uit moet voeren. De meest voorkomende taken hebben wij hieronder op een rijtje gezet en lichten we in het kort toe:

  • Je bent eindverantwoordelijke voor de gehele financiën en boekhouding. Als financieel manager draag je ongekend veel verantwoording. Je bent verantwoordelijk voor alles wat met de financiën te maken heeft, met de boekhouding en voor de financiële medewerkers. 
  • Je moet rapporteren aan het managementteam. Binnen elk bedrijf spelen de financiën een cruciale rol; het is dan ook logisch dat je hierover moet rapporteren aan het managementteam. In welke mate en op welke manier je dit moet doen, verschilt van bedrijf tot bedrijf. Belangrijk is in ieder geval dat je op een volledige wijze rapporteert. Mocht je dit niet doen, kun je klachten krijgen vanuit het managementteam.
  • Je onderhoudt contacten met banken en kredietverstrekkers. Ben je de financieel manager van een relatief groot bedrijf? Dan heb je ongetwijfeld hechte banden met banken en kredietverstrekkers opgebouwd. Als financieel manager is het van belang dat je deze contacten onderhoudt, aangezien je de banken/kredietverstrekkers in de toekomst mogelijk weer nodig hebt.
  • Je onderhoudt contact met verschillende afdelingen. Tevens ben je als financieel manager een schakel tussen verschillende afdelingen. Eigenlijk alle afdelingen hebben wel iets van doen met financiën: je moet dan ook contact houden met alle leidinggevenden van alle afdelingen. 
  • Je bereidt- en stelt financiële overzichten en rapportages voor/op. Als financieel manager ben je ook veelvuldig met financiële overzichten en rapportages bezig. Je bereidt deze volledig voor, je stelt deze op en je presenteert deze mogelijk ook nog aan alle belanghebbenden. Met name als je de financieel manager van een beursgenoteerd bedrijf bent, is dat laatste van cruciaal belang.
  • Je berekent alle financiële vermogensposities. Als financieel manager is het cruciaal dat je het overzicht over de financiën van het bedrijf behoudt. Dit kun je doen door alle financiële vermogensposities te berekenen. Niet alleen vandaag, maar ook volgende week, volgende maand en volgend jaar. Eigenlijk is dit een doorlopend proces voor elke financiële manager.
  • Je evalueert de behaalde resultaten. Het succes van een bedrijf valt of staat met de gemaakte winst of het gemaakte verlies. Het is dan ook aan jou – als financieel manager – om de behaalde resultaten te analyseren. Waar is veel geld aan verdiend? En waar kan nog winst op behaald worden? Dit zijn belangrijke vragen waar jij het antwoord op moet zien te vinden.
  • Je bent verantwoordelijk voor de jaarrekening. Met name als je aan het roer van een groter bedrijf staat, is de jaarrekening van groot belang. Als financieel manager moet jij zorgdragen voor deze jaarrekening én ben je hier ook verantwoordelijk voor. Met name als er meerdere stakeholders zijn, is het ongekend belangrijk dat deze jaarrekening kloppend en volledig is.
  • Je stuurt jouw eigen afdeling aan. Alle hierboven genoemde taken kun je niet uitvoeren zonder financiële medewerkers. Als financieel manager moet je daarom ook nog jouw eigen afdeling aansturen. Je moet jouw medewerkers vertrouwen geven, je moet voor hen klaar staan en je moet hen helpen. 
  • Je voert voortdurend analyses uit. Gedurende een jaar ben je voortdurend bezig met het uitvoeren van analyses. Je kijkt naar de behaalde omzet, je kijkt naar de gemaakte kosten en je voert op basis daarvan analyses uit.
  • Je stelt budgetten op. Voorafgaand aan elk jaar ben jij ook degene die de budgetten op stelt. Jij bepaalt welk bedrag naar welke afdeling gaat in het komende jaar. Heeft een bepaalde afdeling een extra medewerker nodig? Dan ben jij degene die de knoop uiteindelijk doorhakt. Het opstellen van dergelijke budgetten duurt lang is en vrij complex.
  • Je bent verantwoordelijk voor de systemen die gebruikt worden. Kun je nog de financiën bijhouden zonder systemen te gebruiken? Nee, allerminst. Deze systemen heeft elke financiële afdeling nodig; ook voor deze systemen ben jij verantwoordelijk. Jij moet de juiste systemen uitkiezen, de systemen op de juiste manier implementeren en de systemen op de juiste manier onderhouden.

Al met al kunnen we stellen dat een financieel manager een druk bezet man/vrouw is. Je bent voor veel zaken verantwoordelijk, je moet over veel kennis beschikken en je moet knopen door kunnen hakken. Al met al rust er veel druk op de schouders van een financieel manager.

Wat voor tools gebruiken financieel managers?

Wil je de financiën van een bedrijf perfect op orde krijgen? Dan heb je hier meerdere dingen voor nodig, waaronder de juiste systemen en tools. Zonder de juiste systemen en tools is het gewoonweg niet mogelijk om alle financiële taken uit te voeren.

Maar, om welke tools gaat dit dan precies? Nou, wij hebben de belangrijkste tools voor je op een rijtje gezet:

  • Boekhoudprogramma: voor elk bedrijf is het cruciaal om een goed boekhoudprogramma te gebruiken. Met een goed online boekhoudprogramma kun je facturen aanmaken, facturen versturen, financiële rapportages uitdraaien en alle transacties koppelen aan de betreffende facturen.
  • Planning software: ook is het voor de financiële afdeling van belang om een planning software systeem te gebruiken. Gedurende het jaar moeten er aan verschillende verplichtingen voldaan worden, waarvoor een goede planning noodzakelijk is. Met behulp van de planning software kan alles in goede banen geleid worden.

Met name het online boekhoudprogramma is hierbij cruciaal. Eigenlijk is het boekhoudprogramma de spin in het web. Als je géén goed boekhoudprogramma tot je beschikking hebt, kun je de fundering van de financiën niet leggen. 

Hoe je het beste eenvoudige boekhoudprogramma voor jouw onderneming uit kunt kiezen? Het is vooral van belang dat je eerst jouw wensen op een rijtje zet. Waar wil je het boekhoudprogramma precies voor gebruiken? Over welke functies moet het programma beschikken? Hoeveel mensen moeten met het programma werken? En hoeveel geld wil je aan het programma uitgeven? Op dergelijke vragen moet je voor jezelf en jouw onderneming een duidelijk antwoord formuleren.

Vervolgens kun je met behulp van onze vergelijker op zoek gaan naar het beste boekhoudprogramma. Geef jouw voorkeuren door en onze vergelijker toont de geschikte programma’s. Dankzij de gratis proefperiode kun je de beste boekhoudprogramma’s uitproberen, zodat je een duidelijk beeld van de programma’s krijgt. In onze vergelijker zal je programma’s terug vinden zoals e-Boekhouden.nl, Ficsus, Rompslomp en Snelstart.

Financieel Management - Wat is dat? Functie | Opleiding 1

Financieel management opleidingen

Spreekt dit gehele verhaal jou aan? Droom jij over cijfers, over financiële rapporten en over de verantwoordelijkheid die je moet dragen? En vind je het leuk om jezelf uit te dagen? Dan is het zéker interessant om een opleiding tot financieel manager te volgen.

Voor welke opleiding je het beste kunt kiezen? Dat hangt enigszins van jouw opleidingsniveau en jouw voorkeuren af. De verschillende mogelijkheden vind je hieronder:

  • HBO opleidingen: allereerst kun je kiezen uit meerdere HBO opleidingen. Met deze financieel management opleidingen leer je alles wat met financiën te maken heeft, waarna je met een financiële baan kunt starten. Je start hierbij hoogstwaarschijnlijk niet direct als financiële manager, maar je kunt je wel prima opwerken. Met het afronden van de HBO opleiding heb je in ieder geval laten blijken dat je over het gewenste kennisniveau beschikt. 
  • MBO opleidingen: je kunt ook een MBO opleiding financieel management volgen om financieel medewerker te worden. Nadat je die studie afgerond hebt, kun je bijvoorbeeld als financieel administrateur starten. Op de werkvloer kun je ongekend veel kennis op gaan doen, waarmee je je gaandeweg op kunt werken. De kans bestaat dat je op deze manier uit kunt groeien tot een financieel manager. Ja, dat kan zelfs met een MBO opleiding.
  • Vaardigheidstrainingen volgen: ook kun je er voor kiezen om speciale vaardigheidstrainingen te volgen. Dit zijn trainingen waarmee je jezelf eigenlijk kunt ontplooien tot een financieel manager. Bij deze trainingen staat vaak het complete onderwerp ‘financieel management’ centraal, waardoor je alle benodigde kennis op kunt doen.
  • Online opleiding volgen: in de afgelopen jaren zijn ook de online opleidingen erg populair geworden. Met dank aan een online opleiding, bijvoorbeeld via LOI, kun je ook alle benodigde kennis op doen. Belangrijk voordeel is hierbij dat je veelal jouw eigen tijd kunt bepalen; je kunt een dergelijke online opleiding mogelijk dus ook naast jouw fulltime baan volgen.
  • Masterclass volgen: ook is het mogelijk om een zogeheten masterclass te volgen. Dit is een meerdaags durend event waarin je alle kennis op kunt gaan doen. Onder meer TIAS organiseert een dergelijke masterclass, waarbij je ook nog eens inspirerende mensen kunt ontmoeten. 

Voor welke opleiding je het beste kunt kiezen? Dat hangt volledig van jouw eigen voorkeuren af. Wij raden je in ieder geval aan om een goede vergelijking tussen de verschillende mogelijkheden te maken; het is in ieder geval super dat je überhaupt de keus uit meerdere soorten opleidingen hebt. 

Nadat je één van deze opleidingen gevolgd hebt, kun je gericht toewerken naar jouw hoofddoel: financieel manager worden. Wij wensen je hier veel succes (en plezier) mee. Als financieel manager sta je onder een flinke druk, maar juist dat zorgt er ook voor dat je elke dag met een voldaan gevoel naar huis toe gaat. Zéker als je alle zaken prima op orde hebt!

Bericht delen

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email