Skip to content

Journaliseren – Wat is dat? Het maken van Journaalposten

John Visser
Journaliseren

Als ondernemer is het van cruciaal belang dat je jouw boekhouding op orde houdt. Indien je hiervoor voor een boekhoudprogramma kiest, krijg je direct met journaliseren en journaalposten te maken. Maar, wat is dat nou precies? En op welke manier kun je zo goed mogelijk gebruik maken van journaalposten? De antwoorden op die vragen geven wij je graag op deze pagina.

Wat is journaliseren?

Journaliseren is het bijwerken van wijzigingen in de grootboekrekeningen. Zodra je een bepaalde factuur in jouw boekhouding verwerkt, ben je dus met journaliseren bezig. Aan de ene kant moet je deze boeking immers aan de creditzijde van de balans boeken, terwijl je aan de andere kant deze boeking ook aan de debetzijde van de balans moet boeken. Als je hiermee bezig bent, ben je aan het journaliseren.

Het journaliseren hoef je hedendaags echter niet meer zelf te doen. Door de komst van online boekhoudprogramma’s verloopt dit namelijk allemaal automatisch, waardoor je geen omkijken meer hebt naar journaliseren. Desalniettemin is het goed om te weten wat deze term inhoudt en wat journaalposten precies zijn.

Wat zijn journaalposten

Wat zijn journaalposten?

Met een journaalpost ben je in staat om elke transactie binnen jouw boekhouding te verwerken. Indien je met journaliseren aan de slag gaat, ben je dus bezig met het maken van journaalposten. Deze journaalposten zijn vervolgens van invloed op de balans én op de winst- en verliesrekening.

Als we het over een journaalpost hebben, hebben we het over een debet- en een creditbedrag. Deze beide bedragen moeten gelijk aan elkaar zijn, zodat de balans volledig gelijk blijft. 

Hoe ziet een journaalpost eruit?

Boekhouding Kundig kunnen we stellen dat een journaalpost altijd uit twee regels bestaat. Hoe dat precies zit, leggen wij je graag uit aan de hand van een voorbeeld.

In het voorbeeld gaan we uit van een openstaande factuur van één van jouw klanten. Op het moment dat deze factuur nog open staat, is er sprake van een debiteur. Indien deze factuur betaald wordt, krijg je met een journaalpost te maken:

  • Debiteuren: credit bedrag van 100 euro. Je ontvangt de betaling, waardoor de openstaande debiteurenpost komt te vervallen
  • Bankrekening: debet bedrag van 100 euro. Je ontvangt de betaling, waardoor het totaal op jouw bankrekening met 100 euro stijgt.

Als je op deze manier van deze journaalposten gebruik maakt, weet je jouw boekhouding altijd perfect in balans te houden. Dat is onderaan de streep het uitgangspunt van het boekhouden, waarvoor je dus perfect journaalposten kunt gebruiken. In bovengenoemd voorbeeld betreft het een journaalpost van 2 regels, maar je kunt uitgebreide administraties hebben met wel 20 regels. Het doel van een journaalpost is om jouw boekhouding dus volledig in balans te brengen en te houden.

Hoe kan je makkelijk iets journaliseren?

Als ondernemer zijnde heb je continu met transacties te maken. Je ontvangt geld en je betaalt geld aan bijvoorbeeld jouw leveranciers. Om dit boekhouding kundig allemaal snel en juist te laten verlopen, is het aan te raden om te journaliseren. Indien je het helemaal makkelijk voor jezelf wilt maken, kies je hierbij voor een eenvoudig boekhoudprogramma.

In dit programma hoef je namelijk maar één ding te doen: alle ingaande en uitgaande facturen te verwerken. Je kunt deze facturen vervolgens aan rubrieken koppelen, waarna het boekhoudprogramma automatisch gaat journaliseren. Dit betekent dat je zelf geen omkijken meer naar het journaliseren hebt; gemak dient de ondernemer dus.

Stap 1: plaats de inkomende of uitgaande factuur in jouw boekhoudprogramma.

Stap 2: koppel de juiste rubriek aan deze factuur, bijvoorbeeld ‘huisvesting’, ‘algemene kosten’ of ‘omzet’

Stap 3: laat de rest aan het boekhoudprogramma over. Het programma gaat nu automatisch met journaalposten aan de slag, zodat de gehele boeking aan de debet- en creditzijde volledig in balans blijft!

Mocht dit onderwerp nog niet duidelijk zijn, bekijk dan hieronder deze video:

Bericht delen

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email