Skip to content

Debiteur – Wat is dat? Verschil tussen Debiteur/Crediteur

John Visser
debiteur

Ben je van plan om met jouw eigen onderneming te starten? Of ben je recent met jouw eigen onderneming gestart? In beide gevallen is het wenselijk dat je enige boekhoudkundige kennis hebt. Waarom dit wenselijk is? Omdat je in dat geval zelf jouw boekhouding bij kunt gaan houden met behulp van het beste boekhoudprogramma.

Hierbij gaat het er niet om dat je zelf een balans kunt maken of dat je zelf een complete resultatenrekening op kunt stellen. Nee, als je gebruik van een boekhoudprogramma maakt, wordt dit allemaal automatisch voor je gedaan. Wat wel van belang is, is dat je begrijpt wat verschillende termen betekenen.

Als je dit artikel nu aan het lezen bent, is de kans groot dat je nog niet weet wat de term ‘debiteur’ inhoudt. Na het lezen van dit artikel weet je gelukkig wél wat deze term inhoudt en weet je ook het verschil tussen een debiteur en een crediteur. Deze kennis ga je de rest van jouw leven nooit meer vergeten en kun je ook tijdens jouw gehele ondernemerschap goed gebruiken.

Wat is een debiteur precies?

Wanneer je een factuur aan het maken bent, is het moment waarop een debiteur ontstaat. Een debiteur is namelijk een partij van wij jij nog geld tegoed hebt. Zodra je een factuur naar jouw klant verstuurt, is deze klant dus een debiteur. Heeft deze klant de betreffende factuur betaald? Dan is de klant géén debiteur meer.

Een debiteur is dus een partij van wie jij nog geld moet ontvangen. Met het oog op de cashflow van jouw onderneming is het wenselijk dat je zo weinig mogelijk debiteuren hebt. Ook is het wenselijk dat je geen langdurende debiteuren hebt, aangezien je in dat geval lang op jouw geld moet wachten.

Wat is het verschil tussen debiteur en crediteur?

Je weet nu precies wat een debiteur is, maar wat is dan een crediteur? Nou, een crediteur is eigenlijk het tegenovergestelde. 
Een crediteur zijn namelijk jouw leveranciers aan wie jij nog geld schuldig bent.

Jij hebt nog een openstaande factuur van jouw leverancier, waardoor jouw leverancier op dat moment een crediteur is.

Dus in het kort:
Een debiteur is een partij waar jij nog geld te van hebt.
Een crediteur is een partij waar zij nog geld van jou krijgen.

Heb je de factuur van jouw leverancier voldaan? Dan is deze leverancier in jouw administratie géén crediteur meer.

Weet je nog niet heel veel over administratie en dus boekhouden? Lees meer over boekhouden voor beginners.

manage debiteuren administratie

Hoe manage je je debiteuren in je administratie?

Zoals hierboven al aangegeven, is het wenselijk dat je zo weinig mogelijk debiteuren hebt. Waarom? Omdat je in dat geval nog geld van klanten moet ontvangen, waardoor je enig risico loopt. Om dit risico zoveel mogelijk te verkleinen, is het van belang om jouw debiteuren goed te managen in jouw administratie. Hierdoor behoud je ook het gewenste overzicht en kun je dus sturen op klanten die langdurig wachten met het betalen van jouw factuur.

Met behulp van het beste boekhoudprogramma kun je heel makkelijk jouw debiteuren managen. Je ziet namelijk dankzij dit programma in één oogopslag welke facturen nog openstaan en wie op dit moment dus debiteuren zijn. Door gebruik te maken van een boekhoudprogramma kan je makkelijk e-factureren.

Daarnaast, een boekhoudprogramma stuurt automatische herinneringen wanneer je debiteur nog niet de factuur heeft voldaan.
Heb je meerdere bedrijven? Bekijk dan boekhoudprogramma’s voor meerdere administraties.

Wil je direct het beste boekhoudprogramma uitkiezen? Check dan onze vergelijker en vind razendsnel het beste (gratis) boekhoudprogramma waarmee je jouw debiteuren kunt gaan managen! 

Twijfel je om zelf je administratie te doen? Overweeg dan om een boekhouder aan te schaffen. Lees meer over zelf boekhouden of uitbesteden.

 

Bericht delen

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email