Skip to content

Beste gratis boekhoudprogramma van 2024 | Maak eigen top 3

John Visser
Dit is het beste gratis boekhoudprogramma van 2020

Wat is de beste gratis boekhoudprogramma? Als ondernemer krijg je onherroepelijk te maken met de financiële administratie. Voor de ene ondernemer geen enkel probleem, voor de ander een noodzakelijk kwaad. Toch is een goede boekhouding bijhouden noodzakelijk en zelfs van levensbelang voor je onderneming. Met een goede boekhouding heb jij inzicht in hoe je bedrijf er voor staat en daarnaast ben je verplicht om aan de belastingdienst een deugdelijke boekhouding aan te leveren. Wat zijn de opties voor het bijhouden van een goede en inzichtelijke administratie?

Wat is het beste gratis boekhoudprogramma?

Grofweg heb je twee opties om je boekhouding bij te houden. Dit kan met boekhoudsoftware en met de Microsoft Office programma’s Word en Excel. Eventueel is er nog een derde optie, maar dit moet je als moderne ondernemer niet willen, namelijk handmatig je facturen en bonnen bijhouden. Hiermee krijg je nooit een goede boekhouding waarin je direct een goed inzicht in de cijfers krijgt.

Boekhoudsoftware

Hoewel je met alle soorten boekhoudsoftware uiteindelijk hetzelfde kunt, verschillen de diverse boekhoudprogramma’s in de wijze van werken en gebruiksvriendelijkheid. Sommige boekhoudprogramma’s mag je voor een bepaalde periode uitproberen en bij weer andere programma’s krijg je gratis toegang tot bepaalde diensten. We zetten enkele populaire boekhoudprogramma’s voor je uiteen:

  • e-Boekhouden (eerste 14 dagen gratis): dit programma is reeds 15 jaar op de markt. De ondernemer mag dit programma 15 maanden gratis onbeperkt gebruiken. Naast de boekhouding die je hier volledig in kunt voeren, heb je ook toegang tot de btw-aangifte en urenregistratie. Wanneer je na 15 maanden nog steeds tevreden bent over het pakket, kost e-Boekhouden je een kleine bijdrage van € 7,95 per maand.
  • Ficsus (eerste 35 dagen gratis): dit boekhoudprogramma is speciaal gericht op ZZP’ers en zeer gemakkelijk in gebruik. Je hebt hiervoor geen boekhoudkennis nodig. Ficsus is een online boekhoudprogramma, dus je doet je boekhouding in de cloud, waarbij jouw gegevens op een beveiligde server worden opgeslagen. Ficsus heeft onder andere een zeer goede koppeling met de Belastingdienst voor het indienen van je aangiftes. Ficsus mag je 35 dagen gratis en onbeperkt gebruiken. Daarna kost het programma € 12,50 per maand.
  • Moneymonk (eerste 30 dagen gratis): Moneymonk is een compleet boekhoudpakket die je de eerste 30 dagen gratis mag gebruiken. Daarbij zit een gratis project management systeem bij die sowieso al gratis kan gebruiken. Denk dan aan: Urenregistratie, Rittenregistratie, Onkosten, Projecten en Offertes. Ideaal voor beginnende ondernemers. Is de proefperiode voorbij, dan heb je bij Moneymonk de keuze uit een boekhoud abonnementen voor €10,- per maand. Voor kleine ondernemers voldoet het goedkoopste abonnement meestal wel.
  • Rompslomp.nl (Gratis optie) : Rompslomp is een handig en gemakkelijk te gebruiken boekhoudprogramma, dat zelfs met een app te bedienen is. Handig is de optie om facturen en bonnen te scannen om zo digitaal in je administratie op te nemen. Rompslomp kent twee soorten abonnementen, namelijk Rompslomp Plus en Rompslomp Premium. Rompslomp Basic is volledig gratis, alleen zijn er wel enkele diensten waar je geen toegang tot hebt. Met Rompslomp Premium heb je volledig toegang tot alle diensten voor een maandelijks abonnement van € 15,-.

Excel en Word

Vrijwel alle ondernemers hebben de beschikking over de programma’s Excel en Word. In Excel kun je je boekhouding doen en Word kan uitstekend dienen als een facturatieprogramma. Je hoeft enkel een standaard template in te voeren voor een factuur. Het nadeel van een boekhouding in Excel invoeren, is dat je geen gebruikmaakt van automatische doorboeking van je financiële gegevens. Dit houdt dus in dat je verstand moet hebben van boekhouden. Je moet zelf een balans en winst- en verliesrekening opmaken. Dit in tegenstelling tot een boekhoudprogramma, die de ingevoerde factuur of financiële boeking direct volledig in de boekhouding integreert.

Voordelen van gratis boekhoudsoftware

Bij het gebruik van een boekhoudsoftware profiteer je als ondernemer van diverse voordelen:

Verwerk en scan facturen en offertes snel in je administratie

Je zult het ongetwijfeld wel kennen als ondernemer, je hebt even geen tijd voor de administratie en ondertussen wordt de stapel facturen steeds hoger. Met een boekhoudprogramma is het heel simpel om je factuur in het programma te boeken en het kost nauwelijks tijd. Eenmaal geboekt wordt je factuur automatisch in de boekhouding geboekt en wordt deze ook zichtbaar op je balans en winst- en verliesrekening.

Elektronisch aangifte doen

Elektronisch belastingaangifte doen is voor ondernemers tegenwoordig verplicht. Stel je voor dat je je boekhouding handmatig doet, dan moet je alle gegevens toch nog in het online aangifteprogramma zetten en je moet alles doorrekenen. Met een boekhoudprogramma is belastingaangifte doen een fluitje van een cent. Met een druk op de knop verstuur jij je aangiftes.

Scheelt veel tijd en geld

Vind je het jammer om een klein bedrag per maand te betalen voor een boekhoudprogramma? Heb je dan wel eens uitgerekend hoeveel het kost als je alles nog handmatig of in Excel doet? Je bent vele malen meer tijd kwijt, met een groot risico op het maken van fouten. Juist een boekhoudprogramma zorgt ervoor dat je nauwelijks tijd aan administratie kwijt bent. Met de tijd die je overhoudt kun je weer geld verdienen.

Amper kennis nodig voor het boekhouden

Met een boekhoudprogramma kan iedereen boekhouden. Het enigste wat jij moet doen is je facturen, bonnen en financiële transacties invoeren. Alle gegevens worden dan door je gehele boekhouding heen verwerkt. Zonder kennis van boekhouden stel jij een balans en winst- en verliesrekening op.

Veelgestelde vragen

Zijn de boekhoudprogramma’s echt gratis?

De meeste boekhoudprogramma’s zijn op onderdelen gratis of voor een bepaalde periode. Wil je toegang tot meer onderdelen of is een proef periode verstreken, dan moet je een abonnement afsluiten. In enkele gevallen is het mogelijk om met een kleine administratie volledig gratis gebruik te blijven maken van een boekhoudprogramma.

Is boekhoudsoftware duur?

Grote bedrijven zullen inderdaad dure softwarepakketten aanschaffen. Kleine ondernemers kunnen goed uit met een boekhoudprogramma van enkele euro’s per maand. Dit is nog steeds niets als je de tijd en het bedrag berekend dat je kwijt bent met handmatig boekhouden.

Wel of geen boekhouder?

Dit is afhankelijk van jezelf. Ben je een ondernemer die zich veel laat adviseren, dan kun je een boekhouder nemen. Regel jij zelf alles wel? Met een boekhoudprogramma neem je in principe alle taken van een boekhouder over. Dit scheelt je behoorlijk in de kosten voor een boekhouder.

Hoe uitgebreid moet boekhoudsoftware zijn?

Kleine ondernemers hebben helemaal geen uitgebreid boekhoudprogramma nodig. Die kunnen met een programma met minimale eisen al een volledige boekhouding opzetten. Wil je later alsnog uitbreiden, dan kan dit bij veel programma’s alsnog.

Boekhoudprogramma installeren of in de cloud?

Veel boekhoudprogramma’s zijn tegenwoordig in de cloud. Het voordeel hiervan is dat je nooit software hoeft te installeren. De software zal ook niet crashen, waardoor je alle gegevens kwijt raakt. Daarnaast worden jouw gegevens in een beveiligde omgeving opgeslagen.

Hoe kom je achter welk gratis boekhoudprogramma bij jou past?

Als je besloten hebt om het jezelf wat gemakkelijker te maken en een boekhoudprogramma te gebruiken, dan komt de vraag aan de orde welk boekhoudprogramma het beste bij jou past. Dit moet je helemaal zelf bepalen en is ook afhankelijk van de grootte van je onderneming. Maak daarom gebruik van onze boekhoudprogramma vergelijker, waarin je gemakkelijk filters kunt instellen die aan jouw wensen voldoen. Omdat je de meeste programma’s gratis mag gebruiken voor een bepaalde periode, is het helemaal niet erg als een programma niet bevalt. Je probeert dan een ander boekhoudprogramma, zonder dat dit je iets kost.

Bericht delen

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email