Skip to content

De 5 beste boekhoudprogramma’s voor schoonheidssalons

John Visser
5 beste Boekhoudprogramma voor schoonheidssalons

Wanneer je eigenaar bent van een eigen schoonheidssalon, heb je naast je werk als schoonheidsspecialist(e) ook de boekhouding te doen. Dat moet je doen naast het ontvangen van klanten, goed behandelen en dat misschien wel helemaal nog in je één’tje.  Toch ben je wettelijk verplicht om een goede boekhouding aan te leveren als de belastingdienst hierom vraagt. Een boekhouding bijhouden voor je salon kan op verschillende wijzes. Bonnetjes en facturen in een schoenendoos bijhouden is niet meer van deze tijd en geeft ook nauwelijks een overzicht. Heb je weinig tijd voor boekhouding of je hebt hier weinig kennis van, dan is één boekhoudprogramma het beste alternatief.

De 5 beste boekhoudprogramma’s voor schoonheidssalons

Een eenvoudig boekhoudprogramma voor salon kan je veel tijd besparen, tijd dat je weer kunt besteden om klanten te ontvangen in je salon. Heb je geen idee hoe je moet boekhouden, dan kun je je boekhouding zelfs zonder kennis in een boekhoudprogramma voeren. Door een goed boekhoudprogramma heb je veel meer tijd voor afspraken, de salon, klanten, mensen die vragen hebben en hoef je dus minder tijd te besten aan je administratie. Wij hebben Hieronder een lijstje gemaakt van de beste boekhoudprogramma’s op apps voor jouw schoonheidssalon. Op deze manier kan je heel snel achter komen welk boekhoudprogramma je moet hebben voor jouw salon.

Logo e-boekhouden
Logo Moneymonk
ficsus.nl
Logo Rompslomp
Logo exact

Gratis boekhoudsoftware voor schoonheidssalons

Gratis boekhoudsoftware is een mooie manier om eenvoudig boekhoudsoftware te leren kennen. Voor hele kleine schoonheidssalons is het zelfs mogelijk om definitief met gratis boekhoudsoftware te werken op het internet. Voor de meeste schoonheidssalons geldt dat het om één beperkte proefperiode gaat. De proefperiode is de belangrijkste periode, waardoor je de werking en alle functies van boekhoudsoftware leert kennen. Wanneer de boekhoudsoftware direct is aangekocht en blijkt niet te bevallen, dan is het lastig om er weer vanaf te geraken. Daarom kun je met de vergelijker boekhoudsoftware vergelijken die een gratis proefperiode aanbieden. Gebruik is dan geheel gratis. Wanneer de software bevalt, dan kun je alsnog overgaan tot het afsluiten van een abonnement of aankoop van het pakket. Blijkt de boekhoudsoftware tegen te vallen, dan hoef je hier niet mee verder en je betaalt ook niets. Probeer dan andere boekhoudsoftware die misschien wel bevalt. Daarnaast kan je ook bij sommige boekhoudprogramma’s je agenda en voorraad koppelen. Zo kan je zien of er nieuwe producten besteld moeten worden of dat je een dag vrij kan nemen omdat je kan zien of je afspraken hebt staan vanuit je boekhoudprogramma.

Wat kan je met boekhoudsoftware voor je schoonheidssalon?

In schoonheidssalons vinden diverse financiële transacties plaats en op diverse wijzes. Zo kan een klant contant betalen, maar ook per factuur. Daarnaast heb je van doen met de inkoop van materialen en hulpmiddelen en de nodige kosten om de schoonheidssalon draaiende te houden. Heb je ook nog personeel in dienst, dan is het bijhouden van de uren ook van belang, zowel voor het factureren als het uitbetalen van salaris. Boekhoudsoftware voor een schoonheidssalon heeft dus wel enkele specifieke functies nodig. Wanneer je al deze functies bezit, dan zal je ook veel meer tijd hebben voor je salon.

1. Koppel je kassa software aan boekhoudsoftware

Veel klanten zullen contant betalen. Hiervoor zul je een kassa hebben, waar ook de nodige kassa software op is geïnstalleerd. Als je op zoek bent naar kassa software, bekijk dan eens onze kassa software vergelijker. Alles transacties die je met je kassa doet, hoef je met een koppeling naar een boekhoudprogramma niet opnieuw in het boekhoudprogramma in te voeren. Dit voorkomt fouten en scheelt veel tijd. Daarbij kan je ook zien hoeveel producten besteld worden vanuit de salon. Aangezien die gekoppeld is, houd je boekhoudsoftware ook bij of je nog genoeg producten hebt in je voorraad. 

2. Verwerking offertes en facturen

Een goed boekhoudprogramma heeft ook een offerte- en facturatie module. Hierdoor kun je direct vanuit het boekhoudprogramma offertes opstellen en factureren. Binnen het aanmaken van facturen kan je categorieën maken. Stel dat je een aantal producten verkoopt. Dan kan je die onderboeken in categorie: producten. Zo kan je zien hoeveel omzet je hebt gemaakt op een snelle manier.

De gegevens worden vervolgens in de boekhouding doorgevoerd en zul je op je balans en winst & verliesrekening terugzien. Gebruik je een apart facturatie programma, dan moet je kijken of het boekhoudprogramma een koppeling kan maken, zodat je dubbel invoer van gegevens kunt voorkomen.

3. Btw-aangifte doen in een paar seconde door enkele clicks

Als ondernemer ben je verplicht om per kwartaal of per maand btw-aangifte te doen. De btw-aangifte wordt opgesteld aan de hand van de door jou ingevoerde gegevens in het boekhoudpakket. Wanneer je alle gegevens goed invoert, dan wordt al omzet word onder allerlei verdeeld in kolommen zodat de belastingdienst goed kan zien hoeveel omzet hebt gedraaid en of je bepaalde aftrekposten nog kan krijgen. Misschien kan je wel geld terug van de belasting. Als je dat gedaan hebt, dan is het een kwestie van een druk op de knop om de btw-aangifte kant en klaar op het scherm te krijgen. Veel boekhoudprogramma’s hebben ook een automatische koppeling met de belastingdienst, zodat je de btw-aangifte direct en veilig naar de belastingdienst kunt verzenden. Voortaan hoef dan dus ook niet meer daarvoor een dag voor in te plannen in je agenda. Dit kost jou niet alleen heel veel tijd, maar ook je boekhouder als je die hebt.

Reviews

Om je te oriënteren op boekhoudsoftware, is het handig om de verschillende reviews van het pakket na te lezen. Zo lees je hoe ondernemers in de praktijk het programma ervaren. Daarom voor diverse boekhoudsoftware een kleine review over de gebruiksvriendelijkheid en de functies. Hieronder kan je van vier boekhoudprogramma aanbieders de ervaringen lezen wat het voor jou makkelijk maakt om een keuze te maken.

e-Boekhouden review

e-Boekhouden is een makkelijk boekhoudprogramma die voor iedere ondernemer (dus ook jouw salon) die zo weinig mogelijk tijd kwijt wil zijn met boekhouden of die geen verstand van boekhouden hebben. Het programma is gemaakt door ondernemers voor ondernemers. Hiermee wordt gezegd dat het programma is gemaakt vanuit de visie van de ondernemer. Dit maakt het voor ondernemers in het gebruik erg simpel en makkelijk. Het boekhoudprogramma ken vele functies, waaronder facturatie, relatiebeheer, urenregistratie en een scan & herken module. Een belangrijk kenmerk van e-boekhouden zijn de vele koppelingen met externe programma’s en apps die mogelijk zijn. Er zijn standaard koppelingen mogelijk met de bank en belastingdienst, maar ook met een webshop, kassasystemen of salaris administratie. Dit scheelt veel tijd en voorkomt een dubbele invoer van gegevens. 

MoneyMonk review

MoneyMonk biedt een tweetal administratie pakketten aan. Een pakket voor project management en een pakket voor boekhouding.  Het boekhoudpakket is zeer makkelijk in gebruik en bestaat standaard uit de volgende onderdelen: facturatie, btw-aangifte, koppelingen met de bank en het opstellen van een balans en winst & verliesrekening. Dit maakt het voor jou als ondernemer erg makkelijk om je administratie te doen. Afschrijvingen op bijvoorbeeld bedrijfspand of bedrijfsauto worden automatisch berekend en in de boekhouding verwerkt. Met handige overzichten kun je cijfers voer bepaalde periodes met elkaar vergelijken. Deze overzichten zijn ook handig als je gegevens aan moet leveren aan de belastingdienst. Daarbij is het koppelen van je agenda niet mogelijk.

Ficsus review

Je mag Ficsus 35 dagen gratis en volledig uitproberen. Dus je kan elke dag het programma proberen zonder dat je het geld kost proberen. Hierna kost het programma € 12,50 per maand. Met Ficsus werk je heel makkelijk in de cloud. Dit houdt in dat je helemaal geen software meer hoeft te installeren. Je opent Ficsus in de webbrowser met een inlogcode. Het programma en alle gegevens worden op een beveiligde server bij Ficsus opgeslagen. Onderdeel van het programma is een rechtstreeks koppeling met de belastingdienst voor de btw-aangifte, relatie- en klantenbeheer, facturatie, ritten- en kilometer administratie en het opstellen van de balans en winst & verliesrekening. Dit maakt het zoals bij bijna elk boekhoudprogramma makkelijker in gebruik voor jou als ondernemer. 

Rompslomp.nl review

Ook Rompslomp.nl is een online boekhoudprogramma, die je opent in de browser. Het grote voordeel hiermee, is dat je het programma ook via een app op je smartphone en tablet kunt openen. Dus sta je in de salon, dan kan je vanuit de app kijken hoe je salon ervoor staat. Je hebt je boekhouding dus altijd bij je, waar je ook bent. Rompslomp.nl heeft een facturatie onderdeel, je kunt losse kosten in het boekhoudprogramma inboeken en ook de uren- en ritten administratie bijhouden. Wil je enkel kunnen factureren en offertes opmaken, dan is het mogelijk om na de proefperiode gratis gebruik van Rompslomp.nl te kunnen blijven maken. 

Exact review

Exact is een zeer professioneel boekhoudprogramma, dat door vele grote en kleine bedrijven wordt gebruikt. Exact heeft dure pakketten maar ook goedkope pakketen. Zo kan je voor jezelf bepalen hoeveel geld je uitgeeft aan een boekhoudprogramma. Met Exact kun je kiezen om de software op je eigen pc of laptop te installeren of voor de online versie. Exact is erg gebruiksvriendelijk en zeer professioneel. Door middel van modules kun je zelf kiezen hoe compleet jij je boekhoudpakket wilt. Verder mag je als klant gebruikmaken van de helpdesk als je problemen ondervindt. Wel kan een abonnement op Exact voor vooral de beginnende en kleine ondernemer erg duur zijn.

Hoe kom je erachter welk boekhoudprogramma bij jou past?

De boekhouding voeren in Excel is uiteraard mogelijk, maar Excel kent wel ingewikkelde formules en je moet ook verstand hebben van boekhouden. Excel werkt namelijk pas goed als jijzelf de boekhoudregels goed toepast. Het grote voordeel van boekhoudsoftware is dat je nagenoeg geen kennis nodig hebt en makkelijk bruikbaar is. Dat wilt dus zeggen dat je niet meer een dag op de zondag hoeft in te plannen in je agenda om ale je administratie te gaan doen. Alle administratie en financiële gegevens en facturen voer je in het boekhoudpakket en dit wordt automatisch doorgevoerd naar de boekhouding en in je btw-aangifte. Helemaal handig is het als je gratis gebruik kunt maken van een gratis proefperiode. Met onze boekhoudsoftware vergelijker vergelijk je diverse boekhoudsoftware die je gratis mag uitproberen. Zo zul je altijd het meest geschikte boekhoudprogramma voor jouw schoonheidssalon vinden.

Bericht delen

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email