Skip to content

Wat is voorbelasting?

Peter Jansen
Wat is voorbelasting

Als ondernemer heb je te maken met verschillende belastingregels, waaronder de btw. Btw staat voor ‘Belasting over de Toegevoegde Waarde’ en moet je als ondernemer afdragen over de omzet die je maakt. Maar wist je dat je ook btw kunt terugvragen? Dit wordt voorbelasting genoemd en kan een behoorlijk bedrag zijn als je veel inkopen doet. In dit artikel leggen we uit wat voorbelasting is, hoe je het kunt verwerken in je boekhoudprogramma en hoe je online btw-aangifte doet.

Wat is voorbelasting?

Voorbelasting is de btw die je betaalt over de inkopen die je doet voor je bedrijf. Deze btw kun je terugvragen bij de Belastingdienst als je een btw-nummer hebt en de inkopen zijn gedaan voor belaste activiteiten. Belaste activiteiten zijn alle activiteiten waarover je btw moet betalen, zoals het leveren van goederen of diensten aan klanten.

Hoe bereken je voorbelasting?

Om voorbelasting te kunnen terugvragen bij de Belastingdienst, moet je weten hoeveel btw er over je inkopen is betaald. Dit kun je berekenen door het btw-bedrag te vermenigvuldigen met het btw-tarief. Het totale btw-bedrag dat je hebt betaald over je inkopen is de voorbelasting die je kunt terugvragen. In je boekhoudprogramma kun je vervolgens aangeven welke facturen belast zijn met btw en welke bedragen je als voorbelasting wilt terugvragen bij de Belastingdienst.

Hoe vraag ik btw terug?

Als je voorbelasting hebt betaald over inkopen die je hebt gedaan voor belaste activiteiten, kun je deze btw terugvragen bij de Belastingdienst. Dit kun je doen via de btw-aangifte. In het aangifteprogramma geef je aan hoeveel btw je hebt ontvangen en hoeveel btw je hebt betaald. Het verschil tussen deze bedragen is het bedrag dat je moet afdragen aan de Belastingdienst of terugkrijgt als teruggave. Let er wel op dat je de juiste btw-regels en factuureisen naleeft, anders kun je geen btw terugvragen.

Btw-regels voor voorbelasting

Er zijn verschillende btw-regels waar je rekening mee moet houden als het gaat om voorbelasting. Zo moet je bijvoorbeeld een factuur hebben waarop duidelijk staat vermeld hoeveel btw er is betaald. Ook moet de factuur op naam staan van je bedrijf en moet het btw-nummer van de leverancier erop staan. Daarnaast moet de factuur voldoen aan de eisen die de Belastingdienst stelt aan facturen.

Voorbelasting verwerken in je boekhoudprogramma

Het is belangrijk om de voorbelasting goed te verwerken in je boekhoudprogramma, zodat je bij de btw-aangifte het juiste bedrag kunt terugvragen. In de meeste boekhoudprogramma’s kun je aangeven of een factuur belast is met btw en of het bedrag mag worden teruggevraagd als voorbelasting. Het boekhoudprogramma rekent dan automatisch uit hoeveel btw je terug kunt vragen.

Online btw-aangifte doen

Als je de voorbelasting hebt verwerkt in je boekhoudprogramma, kun je online btw-aangifte doen bij de Belastingdienst. In het aangifteprogramma geef je aan hoeveel btw je hebt ontvangen en hoeveel btw je hebt betaald. Het verschil tussen deze bedragen is het bedrag dat je moet afdragen aan de Belastingdienst of terugkrijgt als teruggave.

Bericht delen

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email