Skip to content

Peppol: de toekomst van e-facturering

Peter Jansen
Wat is Peppol?

Wat is Peppol?

Peppol (Pan-European Public Procurement Online) is een nieuw, pan-Europees netwerk voor elektronische facturering. Het zal het voor bedrijven gemakkelijker en goedkoper maken om elektronisch met elkaar handel te drijven, ongeacht waar zij gevestigd zijn of welke software zij gebruiken.

Peppol is gebaseerd op bestaande normen en technologieën, maar brengt deze samen in één enkel, interoperabel systeem. Dit zal het voor bedrijven veel eenvoudiger en kosteneffectiever maken om elektronisch handel te gaan drijven.

Hoe werkt Peppol?

Peppol werkt door een centrale directory van “Service Metadata Publishers” (SMP’s) ter beschikking te stellen. SMP’s zijn bedrijven die informatie verstrekken over de elektronische factureringsdiensten die zij aanbieden. Dit maakt het voor bedrijven veel gemakkelijker om elkaar te vinden en met elkaar in contact te komen, ongeacht waar ze gevestigd zijn of welke software ze gebruiken.

Peppol voorziet ook in een reeks gemeenschappelijke normen en protocollen waaraan alle SMP’s zich moeten houden. Dit zorgt ervoor dat alle deelnemers aan het Peppol-netwerk die compatibele systemen gebruiken.

De voordelen van het gebruik van Peppol

Er zijn veel voordelen aan het gebruik van Peppol, waaronder:

  • Lagere kosten: doordat bedrijven elkaar gemakkelijker elektronisch kunnen vinden en met elkaar in contact kunnen komen, kan Peppol helpen de kosten die gepaard gaan met facturering op papier te verlagen.
  • Verbeterde efficiëntie: elektronisch factureren is veel sneller en efficiënter dan traditionele methoden op papier.
  • Meer veiligheid: digitale handtekeningen en encryptie kunnen bescherming bieden tegen fraude en inbreuken op gegevens.
  • Grotere transparantie: alle transacties die via Peppol worden gelogd en kunnen gemakkelijk worden getraceerd.

In het algemeen kan Peppol bedrijven helpen tijd en geld te besparen en tegelijkertijd de efficiëntie en veiligheid verbeteren.

Hoe te beginnen met Peppol

Als je Peppol wilt gaan gebruiken, moet je een paar dingen doen om te beginnen:

  • Zoek een serviceprovider: eerst moet je een serviceprovider vinden die compatibel is met het Peppol-netwerk. Dit kun je doen via de officiële Peppol website.
  • Een identificatienummer aanvragen: alle bedrijven op het Peppol-netwerk moeten een identificatienummer hebben, een zogenaamde Access Point Identifier (API).

Peppol gebruiken is een geweldige manier om de efficiëntie en veiligheid van uw bedrijf te verbeteren. Om te beginnen, zoek een dienstverlener en vraag een identificatienummer aan.

Integraties

Er zijn verschillende manieren om Peppol te integreren in je bestaande systemen. De meest gebruikelijke manier is het inschakelen van een Application Service Provider (ASP), die alle benodigde technische details voor je afhandelt. Je kunt ook gebruik maken van een Enterprise Resource Planning (ERP)-systeem of e-facturatiesoftware die compatibel is met Peppol.

Conclusie

Peppol is de toekomst van e-facturering en wordt nu al gebruikt door bedrijven en overheden in heel Europa.

Bericht delen

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email