Skip to content

Privé opname in je administratie – Alles over boekhouden

John Visser
Privé opname

Privé opname doen? Laten we eerste beginnen met welke rechtsvorm je hebt gekozen. Heb je voor de rechtsvorm eenmanszaak gekozen? Of ben je samen met een vennoot gegaan voor de rechtsvorm VOF? Ongeacht voor welke rechtsvorm je gekozen hebt, is het onwijs belangrijk om jouw administratie sluitend te krijgen én te houden.

Binnen de administratie gaat de aandacht ongetwijfeld uit naar de inkomende- en uitgaande facturen. De inkomende facturen moet je netjes betalen, terwijl je de uitgaande facturen moet koppelen aan binnenkomende betalingen. Ondertussen wil je jezelf ook nog van salaris voorzien: dat is mogelijk door gebruik te maken van een privé opname.

In dit artikel willen we jou graag kennis laten maken met een privé opname. Zo bespreken we wat een privé opname precies is, hoe je deze privé opname in jouw administratie kunt verwerken en wat je hier nodig voor hebt. Na het lezen van dit artikel ben je in ieder geval in staat om direct de privé opnames binnen jouw onderneming op de juiste manier te verwerken!

Wat is een privé opname?

Als je werkzaam in loondienst bent, krijg je maandelijks jouw loon uitbetaald. Indien je een eigen onderneming hebt, gaat dat echter op een andere manier. In dat geval kun je zelf bepalen hoeveel geld je aan jezelf gaat betalen. Bovendien hoeft het salaris bij een eenmanszaak of een VOF ook niet altijd in geld uitgedrukt te worden.

Indien we het over een privé opname hebben, hebben we het over onttrekken van geld of middelen uit jouw onderneming. Dit geld of deze middelen haal je dus uit jouw bedrijf en neem je dus in privé gebruik. Dat is bijvoorbeeld het geval als je een bepaalde voorraad uit jouw onderneming haalt en privé gaat gebruiken óf als je geld naar je zelf overmaakt als salaris.

Hoe kun je de privé opname in jouw administratie verwerken?

Wil je een privé opname in jouw administratie verwerken? Dan is het aan te raden om hierbij gebruik te maken van een geschikt boekhoudprogramma. In een eenvoudig boekhoudprogramma kun je een privé rekening toevoegen, waarna je direct de privé opname kunt koppelen.

rompslomp privé opname
Privé opname doen in Rompslomp.nl

Zo ziet het er uit in het boekhoudprogramma van Rompslomp wanneer je een banktransactie wilt onderboeken als privé opname. Op deze manier kan je makkelijk je administratie bijhouden

Het boekhoudprogramma zorgt ervoor dat de privé opname op de juiste manier uit jouw bedrijf onttrokken wordt. Het is hierbij in ieder geval van belang dat dit bedrag van het eigen vermogen afgetrokken wordt. Elke privé opname die je doet, gaat dus ‘ten koste’ van het eigen vermogen van jouw onderneming.

Lees hier meer voor boekhouden voor beginners.

Wat is het beste boekhoudprogramma om privé opnamens te verwerken?

Het mag duidelijk zijn; voor het verwerken van een privé opname is het aan te raden om gebruik te maken van een boekhoudprogramma. Maar, wat is nou een geschikt boekhoudprogramma? Wij hebben de drie beste boekhoudprogramma’s hieronder op een rijtje gezet:

e-Boekhouden – het perfecte boekhoudprogramma ZZP’ers en voor de startende ondernemer. Werkt zeer makkelijk, verwerkt de privé opname perfect en is ook nog eens betaalbaar.

Fiscus.nl – ook zeer geschikt voor het bijhouden van de volledige boekhouding. Ook dit programma is in staat om de privé opname perfect te verwerken in jouw administratie.

Rompslomp.nl – tot slot kunnen wij ook dit boekhoudprogramma nog aanraden. Werkt onwijs makkelijk, zorgt voor een automatische verwerking van de privé opname en is ook betaalbaar!

Wil je niet bezig zijn met cijfers, overweeg dan om een boekhouder aan te schaffen. Bekijk alle voor- en nadelen over de boekhouding zelf doen of uitbesteden aan een boekhouder.

Bericht delen

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email