Skip to content

Hèt ERP module overzicht 2024 | Uitleg van ERP Pakketten

John Visser
ERP module

Maak jij op dit moment gebruik van een ERP systeem?

Maar, voor welke modules kun je nou het beste kiezen? En tussen welke modules kun je überhaupt kiezen? Op onder meer deze twee vragen ga je in dit artikel een passend antwoord vinden. Daarnaast laten we jou ook nog kennis maken met de beste ERP pakketten; dit zijn de beste combinaties van ERP systemen met ERP modules. 

Wat is een ERP module precies?

Als we een ERP module volledig uit willen leggen, moeten we eerst kijken naar de samenstelling van een ERP systeem. Een ERP systeem is een systeem waarmee je allerlei bedrijfsprocessen binnen een onderneming kunt sturen. Je kunt deze processen analyseren, je kunt deze processen aanvullen en je kunt deze processen optimaliseren.

Door met een ERP pakket aan de slag te gaan, tracht je dus om alle processen in jouw onderneming zo vlekkeloos mogelijk te laten verlopen. Het lastige hierbij is echter dat jouw onderneming ongetwijfeld uit meerdere afdelingen bestaat, waarbij elke afdeling ook haar eigen belangen heeft. Bovendien hebben de afdelingen ook nog specifieke wensen met betrekking tot het ERP systeem.

Mede daarom is het mogelijk om een modern ERP pakket aan te vullen met verschillende ERP modules. Als we het over een ERP module hebben, spreken we onder meer over de volgende modules:

• Financiële ERP module
• Inventarisatie ERP module
• Inkoop ERP module
• CRM module (Customer Relationship Management)
HRM module (Human Resource Management)
• Productie module

Al deze modules tezamen zorgen voor een uitgebreid ERP pakket. Een ERP module zijn dus allemaal kleine onderdelen binnen een groot ERP pakket. Maar, heb jij met jouw bedrijf wel behoefte aan al deze modules? Of is het voor jou niet nodig om bijvoorbeeld over een productie module te beschikken? Een absoluut voordeel van de moderne ERP systemen is dat je deze systemen naar wens aan kunt vullen met verschillende ERP modules.

Welke modules dan voor jouw bedrijf wél van belang zijn? Ja, dat hangt echt van jouw voorkeuren af, maar ook zeker van jouw bedrijf. Graag willen we jou daarom ook op het restant van dit artikel wijzen. In het restant van dit artikel laten we je graag kennis maken met de bovengenoemde ERP modules, waardoor je voor jezelf de juiste keuze kunt maken. Mogelijk is het juist voor jouw onderneming aan te raden om één van deze ERP modules aan jouw ERP systeem toe te voegen!

Financiële ERP module

Wil jij graag dat jouw financiële afdeling op een zo’n efficiënt mogelijke manier kan werken? Wil je bijvoorbeeld het betalen van facturen, het bijhouden van budgetteringen, het verwerken van bankafschriften en het beheer van alle fiscale zaken gaan optimaliseren? Dan is het aan te raden om de Financiële ERP module aan jouw ERP systeem toe te voegen.

Als we naar de Financiële ERP module kijken, zien we dat veel bedrijven voor deze module kiezen. Dat is op zich niet heel verwonderlijk, aangezien financiën voor elk bedrijf onwijs belangrijk zijn. Met deze aanvullende ERP module kun je er in ieder geval voor zorgen dat alle processen met betrekking tot de financiën geoptimaliseerd kunnen worden!

Inventarisatie ERP module

Ben je met jouw bedrijf nadrukkelijk bezig met voorraadbeheer? Wil je te allen tijde inzicht in jouw voorraad hebben? En wil je ook de voorraad zo goed mogelijk aan kunnen sturen? Dan is het aan te raden om te kiezen voor de Inventarisatie ERP module. Met deze module ben je namelijk in staat om de voorraad van allerlei artikelen te volgen.

Het volgen hiervan gaat bijzonder makkelijk: op basis van unieke serienummers kun je de producten moeiteloos gaan volgen. Hierdoor weet je te allen tijde waar de producten zich bevinden, hoeveel voorraad je nog hebt en wanneer je dus weer nieuwe voorraad in moet gaan kopen. Deze module zorgt er al met al voor dat je jouw voorraadbeheer weet te optimaliseren. 

Lees ook: de 10 voordelen van een ERP systeem.

Inkoop ERP module

Maak je gebruik van de Inventarisatie ERP module? Dan is het ook interessant om gebruik te maken van de Inkoop ERP module. Met deze module kun je de inkoop gaan optimaliseren, waarbij je onder meer van de volgende functies gebruikt kunt maken:

  • Het ontvangen & automatisch registreren van offertes
    • Het direct vergelijken van deze offertes
  • Een compleet overzicht van alle leveranciers
  • Inkooporders voorbereiden en de inkoop van artikelen nauwlettend volgen

Ook met deze module ben je in staat om jouw bedrijfsprocessen te optimaliseren. Dat wordt ook wel Business Process Management genoemd. Zoals je wellicht al verwacht had, ligt de focus daarbij volledig op de inkoop! 

CRM module

Voor elk bedrijf zijn de klanten onmisbaar. Maar, hoe kun je deze klanten nou behouden? En hoe kun je te allen tijde de juiste informatie van jouw klanten beschikbaar hebben? Dat is mogelijk dankzij de CRM module. Deze module kun je eigenlijk vergelijken met een compleet CRM systeem: je kunt hierdoor jouw klanten op de gewenste manier gaan beheren. 

Met het oog op de continuïteit van jouw onderneming is deze module van cruciaal belang. Met deze module kun je jouw klanten tevreden houden, blijf je continu op hoogte van de gang van zaken en kun je ook tijdig aansturen. Dit alles met maar één doel: jouw klanten zo tevreden mogelijk houden!

HRM module

Het is niet alleen van belang om jouw klanten te behouden, maar je wilt ook jouw personeel graag behouden. Dankzij de HRM module kun je jouw HR-afdeling zo efficiënt mogelijk laten werken. Deze module zorgt onder meer voor optimalisatie van de personeelsadministratie, van de payroll verwerking en van de interne trainings- en opleidingstrajecten.

Productie module

Met de productie module ben je in staat om jouw ERP systeem op het gebied van productie te optimaliseren. Hierbij kun je de focus op onder meer de inkoop van grondstoffen leggen, maar ook op alle interne processen die betrekking hebben op de productie. Zo kun je verschillende processen op elkaar aan laten sluiten, kun je deze processen optimaliseren en kun je de productie dus zo voordelig én snel mogelijk laten verlopen!

Hoe kun je deze ERP modules toevoegen?

Wil jij graag één of meerdere modules aan jouw ERP pakket toevoegen? Dan moet je eerst nagaan of jouw ERP pakket hiervoor geschikt is. Indien je voor een modern ERP pakket van een gerenommeerd merk gekozen hebt, kun je ervan uitgaan dat het mogelijk is om de extra modules toe te voegen. Op onze andere pagina kan je vinden over hoeveel kost een ERP systeem.

ERP modules

Wat is de beste ERP software voor elke module?

Ben je op dit moment nog op zoek naar een geschikt ERP systeem? Dan kunnen wij je één van onderstaande ERP pakketten van harte aanraden:

AFAS Software – dit is zonder twijfel één van de beste en meest complete ERP systemen. Werkt feilloos en voldoet aan alle verwachtingen.

Exact – met dit systeem kun je écht grip op al jouw interne processen krijgen. Ook dit ERP systeem is bijzonder uitgebreid te noemen.

KING software – tot slot kun je ook nog tal van processen gaan automatiseren met dit ERP pakket. Interessant en uitgebreid systeem!

Bericht delen

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email