fbpx Skip to content

Gratis urenregistratie? De 6 mogelijkheden naast elkaar

John Visser
John Visser

Boekhouder

Gratis urenregistratie? De 6 mogelijkheden naast elkaar

Veel ondernemers werken op basis van het ‘uurtje factuurtje’ principe. Wat dit betekent? Dat de uren bijgehouden worden, dat er een uurtarief afgesproken is en dat er zodoende een totaalbedrag voor een gehele klus ontstaat. Het is daarbij uiteraard wel van belang dat alle uren op de juiste manier geregistreerd worden. Dit is ook van belang om te kunnen voldoen aan het urencriterium. Als je aan dit urencriterium voldoet, kan je gebruik maken van enkele belastingtechnische voordelen!

Voor het bijhouden van de uren heb je enkele mogelijkheden. Welke mogelijkheden dit zijn? En wat de beste manier voor jou is? Op die vragen geven wij in dit artikel antwoord. Daarnaast bespreken we ook of het de moeite waard is om enkele euro’s aan een betaald urenregistratie programma uit te geven of dat je beter voor een gratis urenregistratie programma kunt kiezen. 

Om jouw uren te registreren, kun je gebruik maken van meerdere mogelijkheden. Wij hebben de 3 meest voorkomende manieren op een rijtje gezet en geven je daar graag iets meer informatie over.

Gratis stopwatch app op je telefoon

1. Gratis stopwatch app op je telefoon

Eén van de makkelijkste opties die je hebt, is om alle uren met een gratis stopwatch app op jouw telefoon bij te houden. Dit werkt op zich prima, maar brengt wél één nadeel met zich mee; je kunt geen beschrijvingen van je gemaakte uren bijhouden. Hierdoor loop je al snel het risico dat je het overzicht verliest en dat je mogelijk ook te weinig uren gaat factureren. Bij het registreren van de uren draait het met name om het overzicht; dat ontbreekt helaas bij deze gratis vorm van urenregistratie.

Gratis Excel sheet bijhouden

2. Gratis Excel sheet bijhouden

Het is mogelijk om jouw uren te registreren in Excel. Is dit aan te raden? Nou, dat ligt er maar net aan. Als je Excel opent, kan je meerdere kolommen aanmaken, waarin je aangeeft wat de datum is, hoeveel uur je gewerkt hebt, voor welke opdrachtgever je gewerkt hebt en wat je gedaan hebt. Het bijhouden van de uren in Excel is prima te doen, maar je moet hier wel veel tijd voor uittrekken. Bovendien loop je het risico dat je jouw urenregistratie per ongeluk verwijderd, waardoor je jouw gehele registratie kwijt bent. Zorg dus altijd voor een back-up

3. Gratis urenregistratie app (aanbevolen)

Het registreren van uren met behulp van software geniet eigenlijk de voorkeur. In deze software kan je op een gemakkelijke manier alle uren bijhouden, waarbij de software direct verschillende zaken voor je uitrekent. Je hebt daardoor altijd perfect overzicht over de projecten die lopen en de uren die je in de afgelopen weken/maanden gemaakt hebt. Je hebt hierbij de keus uit meerdere apps, waarbij we graag enkele van deze apps in het kort bespreken.

E-boekhouden.nl

Naar eigen zeggen is E-boekhouden het meest gebruikte boekhoudpakket van Nederland. Ruim 80.000 mensen maken momenteel van deze gratis urenregistratie app gebruik en dat is niet zonder reden. Belangrijk voordeel is dat je niet alleen de uren bij kunt houden, maar ook je complete boekhouding/administratie met dit programma bij kunt houden.

 • Gratis voor startende ondernemers
 • Veel mogelijkheden
 • Eenvoudig in gebruik voor urenregistratie
 • Goede klantenservice
Rompslomp urenregistratie

Rompslomp

Ook met het eenvoudige boekhoudprogramma Rompslomp kan je jouw uren op een makkelijke manier bijhouden. Dit programma stelt je niet alleen in staat om alle uren per project bij te houden, maar ook om facturen te versturen, rapportages uit te draaien en hiermee altijd overzicht over jouw financiële status te hebben. 

 • Uitgebreide mogelijkheden
 • Perfect werkende app voor telefoon en tablet
 • Gratis uit te proberen

Exact

Het grote bedrijf Exact heeft ook een zeer geschikte gratis urenregistratie app op de markt gebracht. Met deze app kan je makkelijk al jouw uren bijhouden, terwijl je ook nog van allerlei andere functies gebruik kunt maken. De app is zeer overzichtelijk, is snel en kan op veel positieve beoordelingen rekenen.

 • Veel functies
 • Overzichtelijk dashboard
 • Deskundige helpdesk bij mogelijke vragen

Timemate

Tot slot is ook de gratis urenregistratie app Timemate aan te raden. Deze handige app stelt je in staat om al jouw uren bij te houden en biedt ook nog de mogelijkheden voor bijvoorbeeld een kilometerregistratie en een werkbon applicatie.

 • Gratis uit te proberen
 • Zeer overzichtelijk
 • Directe koppeling met boekhoudprogramma mogelijk

Hoe weet je welke urenregistratie app bij jou past?

Het mag duidelijk zijn; voor de urenregistratie kan je het beste gebruik maken van speciale software. Dankzij die software is het bijzonder eenvoudig om al jouw uren bij te houden. Je hebt er zelf weinig omkijken naar en dat is erg prettig voor een drukbezette ondernemer.

Wellicht is het voor jou lastig om het juiste urenregistratie programma te vinden. Wij willen je graag aanraden om gebruik van onze vergelijker te maken en vervolgens ook gebruik te maken van de gratis proefperiode. Bij de meerdere urenregistratie programma’s kan je van een gratis proefperiode gebruik maken, waardoor je het programma alvast uit kunt testen. Door meerdere programma’s te testen, krijg je een duidelijk beeld van de functies en dergelijke. Op basis van deze bevindingen kan je vervolgens direct bepalen wat voor jou het beste urenregistratie programma is.

Goedkoop is duurkoop

Is het altijd verstandig om voor een gratis urenregistratie programma te gaan? Nee, dat niet. Wij kunnen je zeker aanraden om enkele euro’s per maand in een betaald urenregistratie programma te steken. Waarom we dat aanraden? Nou, het draait uiteindelijk om het totaalplaatje. Als je jouw uren wilt registreren, wil je daar zo min mogelijk tijd aan kwijt zijn. Als je bereid bent om enkele euro’s in een professioneel urenregistratie programma te steken, bespaar je onwijs veel tijd uit. Die tijd kan je vervolgens weer in jouw business steken en zodoende uiteindelijk meer geld verdienen.

Een abonnement van bijvoorbeeld 5 euro per maand scheelt onwijs veel tijd. In deze bespaarde tijd kan je verder bouwen aan jouw onderneming, klanten tevreden stellen en zodoende meer en meer geld verdienen. Al met al heb je door een betaald urenregistratie programma meer tijd om te ondernemen!

Bericht delen

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email

Apply for this Job

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit voluptatem.