Skip to content

Gratis Voorraadbeheer overzicht 2023 | Vergelijk & bespaar

John Visser
Voorraadbeheer gratis

Moet jij wel eens ‘nee’ verkopen aan jouw klanten? Het is niet alleen vervelend om dit te doen, maar met het oog op de financiën is het ook niet wenselijk. Je wijst hiermee immers eigenlijk geld af, terwijl een rasechte ondernemer dat nooit zou doen.

Het is desalniettemin goed mogelijk dat je geen andere keus hebt. De oorzaak hiervoor kan bijvoorbeeld in onderbezetting te vinden zijn, maar ook in een gebrek aan voorraad. Ben jij bijvoorbeeld de manager of eigenaar van een bedrijf dat allerlei producten levert? Dan is het voor jou onwijs belangrijk om met voorraadbeheer aan de slag te gaan. In onze ogen is voorraadbeheer voor elk (productie- of leverings)bedrijf van cruciaal belang.

Waarom voorraadbeheer voor elke onderneming zo belangrijk is? Dat bespreken we graag in dit artikel. In dit artikel vind je ook informatie over wat voorraadbeheer is én wat je nodig hebt voor voorraadbeheer. Wij kunnen alvast een tip van de sluier oplichten: voor voorraadbeheer is het aan te raden om gebruik te maken van voorraadbeheer software!

Wat is voorraadbeheer precies?

Is het handig om té veel voorraad in jouw magazijn te hebben liggen? Nee, zeker niet. Dat brengt in de basis twee risico’s met zich mee: je loopt het risico dat van sommige producten simpelweg te veel voorraad in jouw magazijn blijft liggen. Daarnaast loop je ook het risico dat er iets met deze voorraad gaat gebeuren: een brand in jouw magazijn of een diefstal zijn daar voorbeelden van.

Des te groter je voorraad is, des te groter de kostenpost kan zijn. Zorg er daarom voor dat je zeker niet té veel voorraad in jouw magazijn hebt liggen.

Kun je er dan beter voor kiezen om zo min mogelijk voorraad te houden? Nee, ook dat is niet handig. Mocht je hiervoor kiezen, is de kans groot dat je nee moet gaan verkopen aan klanten. Jouw klanten willen bijvoorbeeld dat ene product aanschaffen, terwijl jij juist dat ene product niet op voorraad hebt. Wat gebeurt er dan? De kans is aanwezig dat jouw klant dan maar bij jouw concurrenten gaat shoppen.

Moraal van het belang: het is van ongekend belang om continue de juiste voorraad van producten in jouw magazijn te hebben. Daarmee weet je het hoogst mogelijke rendement te behalen, terwijl je ook niet onnodig veel risico hoeft te lopen. 

Wat zijn de voordelen van voorraadbeheer?

Dankzij voorraadbeheer weet je dus precies de juiste hoeveelheid voorraad aan te houden. Is dat het enige voordeel van voorraadbeheer? Nee, zeker niet. Een ander voordeel is namelijk terug te vinden in het overzicht. Als je met bijvoorbeeld voorraadbeheer apps aan de slag gaat, weet je continue hoeveel producten je nog in jouw magazijn hebt liggen.

Als je bijvoorbeeld een grote order binnen krijgt, kun je direct zien of je voldoende producten in jouw magazijn hebt. Is dat het geval? Dan kun je direct starten met levering. Is dat niet het geval? Dan kun je direct extra voorraad bestellen of zelf aan de slag gaan met de productie.

Onderaan de streep geniet je met voorraadbeheer dus van meer overzicht. Dat is zeker het geval als je kiest voor voorraadbeheer software. Als je op een serieuze wijze met voorraadbeheer aan de slag wilt gaan, kun je simpelweg niet om voorraadbeheer software heen. Hieronder vertellen we je graag meer over deze specifieke software!

Wat kun je precies met voorraadbeheer software?

Als productie- of leveringsbedrijf leef je in een dynamische wereld. Je bent afhankelijk van de bestellingen van jouw klanten, terwijl je ook afhankelijk bent van toeleveranciers. Aangezien meerdere externe factoren roet in het eten kunnen gooien, kiezen redelijk wat bedrijven voor de veilige weg.

Zij nemen een grote voorraad aan, waardoor zij zo min mogelijk risico lopen. Zoals je hierboven hebt kunnen lezen, lees je dan juist wel véél risico. Om uiteindelijk voor de beste (midden)weg te kunnen gaan, is het gebruik van voorraadbeheer software aan te raden.

Met voorraadbeheer software kun je te allen tijde zien wat jouw voorraad op dit moment is. Je kunt daardoor snel analyses uitvoeren, je kunt tijdig producten bijbestellen en je kunt ook inspelen met bijvoorbeeld kortingsacties. Dat laatste is aan te raden als je bijvoorbeeld van product A nog een onwijs grote voorraad hebt.

Voorraadbeheer software brengt echter nog een andere functie met zich mee. Het is namelijk zo dat in dit systeem al jouw voorraad bijgehouden wordt. Je hoeft dus zelf niet meer langs alle schappen in jouw magazijn te lopen om jouw producten te gaan tellen. Nee, in plaats daarvan hoef je je alleen te focussen op de oorspronkelijke invoer in het voorraadbeheer software. Als je vervolgens continue alleen leveringen en verkopen netjes bijhoudt, klopt jouw voorraad altijd.

Bijkomend voordeel is dat je voorraadbeheer software aan kunt koppelen aan bijvoorbeeld de kassa. Zodra je een product bij de artikel scant, wordt deze direct uit het voorraadbeheer systeem gehaald. Ook hierdoor weet je altijd dat jouw voorraad kloppend is. Daar kun je vervolgens prima op in gaan spelen.

Dankzij de voorraadbeheer software kun je ook jouw inkoopproces gaan optimaliseren. Je gaat niet meer lukraak producten bestellen, maar je gaat dit écht doen op basis van jouw verkoopaantallen. Hierdoor weet je altijd de perfecte voorraad aan te houden, waardoor je zo min mogelijk kosten hoeft te maken. Ondertussen loop je ook nog zo min mogelijk risico’s!

Tussen welke voorraadbeheer software systemen kun je kiezen?

Lijkt het jou wel iets om met een voorraadbeheer software systeem aan de slag te gaan? Dan is het goed om te weten dat je uit vrij veel systemen kunt kiezen. Sommige van deze systemen worden echt ter plekke in jouw onderneming geïnstalleerd: je kunt daardoor alleen met de computers op locatie gebruik maken van dit softwaresysteem.

Je kunt echter ook kiezen voor SaaS voorraadbeheer software. Bij een dergelijk systeem hoef je het systeem zelf niet aan te schaffen, maar betaal je puur een maandelijks abonnement. Door dit maandelijkse abonnement weet je jouw uitgaven te verdelen, terwijl je ook nog jouw uitgaven perfect weet te budgetteren.

Verder kun je ook nog kiezen tussen betaalde voorraadbeheer software systemen en gratis voorraadbeheer software systemen. Wat de beste optie is? In de basis hangt dat volledig van jouw eigen voorkeuren af.

Gratis voorraadbeheer software

Kosten besparen: dat is voor elke ondernemer een wens. Desalniettemin kun je je vraagtekens stellen bij een gratis voorraadbeheer software systeem. Je kunt er inderdaad veel geld mee besparen, maar je ervaart wel een gebrek aan functies. Het is namelijk een geval dat in 9 van de 10 gevallen een gratis software systeem een stuk minder uitgebreid is dan een betaald softwaresysteem.

Als je het écht goed aan wilt pakken, kun je dus beter kijken naar de betaalde software systemen. Daar moet je een bepaalde investering voor doen, maar je kunt jouw voorraadbeheer dan wel direct perfect aan gaan pakken!

Wat zijn de beste voorraadbeheer software systemen?

Vanuit desoftware-vergelijker.nl vergelijken wij allerlei verschillende soorten softwaresystemen. Wij hebben dus ook een uitgebreid vergelijk gemaakt tussen de verschillende voorraadbeheer software systeem. Tijdens het maken van dit vergelijk kwamen wij al snel bij de onderstaande drie softwaresystemen uit.

Dit zijn één van de beste voorraadbeheer systemen waar je voor kunt kiezen:

Lightspeed: met dit systeem geniet je niet alleen van voorraadbeheer, maar je kunt ook direct verkooprapportages uit laten draaien. Bovendien kun je Lightspeed direct aan bijvoorbeeld jouw webshop of kassa koppelen. Ook geniet je van een 14 dagen gratis proefperiode. 
AFAS: wil je voor een uitgebreid systeem gaan? Dan kun je niet om het systeem van AFAS heen. Binnen het systeem van AFAS vind je niet alleen een voorraadbeheer module, maar ook een financiële module, een verkoop module, een boekhouding module en een CRM module.
Exact: ook over de voorraadbeheer software van Exact zijn wij te spreken. Dit programma werkt prettig, is vrij uitgebreid en je geniet van een gratis proefperiode van 30 dagen!

Bericht delen

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email