Skip to content

Beste voorraadbeheersystemen overzicht 2024 | Vergelijk & bespaar

John Visser
voorraadbeheersysteem

Verkoop je producten? Heb je daardoor altijd de nodige voorraad in jouw magazijn liggen? Merk je echter dat je het overzicht kwijt begint te raken? Dan heb je een voorraadbeheersysteem nodig. Je voorraad consequent bijhouden en beheren van de voorraad is een arbeidsintensieve, uitdagende en dynamische bezigheid.

Met name als je het super druk hebt, is de kans groot dat je jouw voorraad niet perfect bij weet te houden. Zo kan je bijvoorbeeld iets verkeerd tellen, kun je vergeten om een product af te strepen of kun je vergeten om nieuwe producten te bestellen. Juist door de drukte is het echter onwijs belangrijk om continu dit overzicht te behouden, aangezien je alleen op die manier de beste diensten aan jouw klanten kunt leveren.

Daarnaast kun je ook flink wat kosten besparen, indien je jouw voorraad op de juiste manier weet te beheren. Maar, hoe kun je deze voorraad nou beheren? Kun je dat het beste handmatig gaan doen? Kun je hier het beste een Excel lijst voor bijhouden? Of kun je hier het beste een voorraadbeheersysteem voor gebruiken? Het antwoord is uiteraard niet al te moeilijk: je kunt hier het beste voorraadbeheer software voor gaan gebruiken.

Welke voorraadbeheersystemen kunnen wij aanraden?

Via onze website ben je in staat om alle voorraadbeheersystemen met elkaar te vergelijken. Door een dergelijk vergelijk te maken, kun je altijd de beste keuze gaan maken. Maar, wij willen je daarbij sowieso wijzen op de onderstaande voorraadbeheersystemen. Dit zijn in onze ogen de meest interessante voorraadbeheersystemen van dit moment:

1. AFAS Software
2. Lightspeed
3. Exact

AFAS Software

AFAS Software – met dit systeem kun je jouw voorraad perfect gaan beheren. Voordeel is dat dit systeem nog veel meer functies biedt op het gebied van inkoop, verkoop, boekhouding, CRM en HRM. Ideaal dus!

lightspeed

Lightspeed –  dit systeem is met name geschikt als je een online webshop hebt. Dankzij dit systeem kun je de voorraad koppelen aan jouw webshop én ook nog eens aan jouw fysieke winkel. Je weet met dit systeem dus perfect te genieten van een ideale koppeling tussen verschillende kassasystemen

exact

Exact – ook met het systeem van Exact kun je jouw voorraad perfect gaan beheren. Een belangrijk voordeel is dat je dit systeem moeiteloos aan andere systemen kunt koppelen én dat dit systeem van origine al de nodige functies en mogelijkheden biedt.

Wil je bovengenoemde voorraadbeheersystemen uitproberen? Maak dan direct gebruik van de gratis proefperiode! 

voorraadbeheersysteem

Wat is een voorraadbeheersysteem precies?

Voorraadbeheersysteem is wanneer je producten verkoopt, continu met ingaande- en uitgaande processen met een systeem aan het maken bent. Je bent producten aan het inkopen (ingaand proces), waarna je deze producten ook weer gaat verkopen (uitgaand proces). Tussen die twee processen in ligt echter nog een belangrijke taak met het oog op het beheer. Je moet namelijk alle producten ook in jouw magazijn bewaren, waardoor je met de nodige extra taken te maken krijgt.
Met dank een voorraadbeheersysteem kun je deze drie processen optimaliseren:

Ingaand: je kunt op de juiste manier alle producten bestellen. Dankzij het voorraadbeheersysteem weet je jouw inkoopproces te optimaliseren.
Uitgaand: je kunt ook op de juiste manier jouw producten verkopen. Met dank aan het voorraadbeheersysteem houd je perfect overzicht over de huidige voorraad van producten in jouw magazijn.

Beheer: tussendoor kun je met voorraadbeheersysteem ook perfect overzicht behouden over jouw huidige voorraad.

Dankzij het voorraadbeheersysteem weet je dus van de nodige voordelen te profiteren, waarover later meer op deze pagina. Graag willen wij je nu ook nog wijzen op de mogelijkheden qua koppelingen. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om een voorraadbeheersysteem aan jouw boekhoudprogramma te koppelen, waardoor je ook direct facturen aan weet te maken en weet te verwerken. Gemak dient de mens! Maar zo kan je ook je voorraadbeheer koppelen aan een kassasysteem zoals Lightspeed of een ERP systeem van AFAS Software.

Wat zijn de voordelen van een voorraadbeheersysteem?

Je hebt hierboven kunnen lezen wat een voorraadbeheersysteem precies is. Daarbij hebben we ook al in het kort enkele voordelen van een dergelijk systeem benoemd. Graag laten we je hieronder uitgebreider kennis maken met de voordelen van een voorraadbeheersysteem!

Allereerst is het een voordeel dat je het volledige inkoopproces kunt optimaliseren. Je weet hierdoor de juiste voorraad aan producten in jouw magazijn te houden, waardoor je een stuk minder risico loopt. Bovendien kun je mogelijk jouw verzekering omlaag gaan schroeven, aangezien je de waarde van de voorraad op deze manier ook kunt verlagen.

Verder voorkom je ook dat je met te veel voorraad blijft zitten. Juist door jouw inkoopproces te optimaliseren, weet je continu de juiste voorraad in huis te halen. Dit brengt dus een flinke kostenbesparing én een flinke vermindering van risico’s met zich mee.

Ondertussen weet je ook het volledige overzicht te behouden. Je kunt continu inzien hoeveel producten je in jouw voorraad hebt liggen, hoeveel producten je verkocht hebt en welke producten je weer in moet gaan kopen. Ook op dit vlak weet je dus jouw inkoopproces te optimaliseren.  

Bovendien voorkom je hiermee dat je ‘nee’ moet gaan verkopen. Je kunt hierdoor jouw klanten altijd tevreden stellen en kunt hiermee gaan werken aan duurzame relaties. Bovendien weet je hierdoor het maximale bedrijfsresultaat te behalen; met het beste voorraadbeheersysteem weet je dus ook de groei van jouw onderneming te stimuleren.

Tot slot willen we ook nog benoemen dat je een stuk minder tijd aan jouw voorraadbeheer hoeft te besteden. Je hoeft niet meer de voorraad meerdere keren per jaar handmatig te tellen, aangezien het voorraadbeheer software systeem dit volledig automatisch bijhoudt. Al met al geniet je met het beste voorraadbeheersysteem dus van de nodige voordelen!

Waar moet je rekening mee houden met een voorraadbeheersysteem?

Wil je graag gebruik maken van het beste voorraadbeheersysteem? Dan is het aan te raden om wel rekening te houden met enkele aandachtspunten. Zo moet je bijvoorbeeld jouw voorraadbeheersysteem aan andere systemen gaan koppelen. In onze ogen is het onder meer interessant om het voorraadbeheersysteem te koppelen aan jouw kassa, aan jouw webshop en aan jouw boekhoudprogramma.

Verder is het ook goed om te weten dat je met een nulpunt moet gaan beginnen. Voordat je het voorraadbeheersysteem kunt integreren, moet je dus al jouw voorraad even handmatig gaan tellen. De voorraad die je op dat moment in jouw magazijn hebt liggen, is dus je startpunt. Hier moet je dus de nodige tijd aan besteden, maar daarna ga je alleen maar tijd besparen dankzij het beste voorraadbeheersysteem!

Lees ook: Hoe kan je makkelijk voorraad bijhouden.

Hoe kun je het beste voorraadbeheersysteem vinden?

Heb je interesse om van bovengenoemde voordelen te gaan profiteren? Wil jij simpelweg jouw huidige onderneming naar een hoger niveau tillen? Dan is het aan te raden om op zoek te gaan naar het beste voorraadbeheersysteem. Voordat je dit kunt doen, is het wel aan te raden om jouw wensen op een rijtje te zetten.

Bepaal bijvoorbeeld hoeveel geld je aan het systeem uit wilt gaan geven. Denk ook goed na over het exacte gebruik van het systeem: wil je bijvoorbeeld jouw fysieke winkel én jouw webshop aan het systeem koppelen? Of is het voor jou alleen voldoende om jouw fysieke winkel aan het systeem te koppelen?

Bekijk ook: 5 beste kassasystemen voor Retail

En hoeveel mensen moeten gebruik kunnen maken van het voorraadbeheersysteem? Op dergelijke vragen moet je voor jezelf een passend antwoord zien te vinden, zodat je uiteindelijk het beste voorraadbeheersysteem kunt vinden. Graag helpen we jou daar ook nog een handje bij; aan het begin van het artikel kan je 3 voorraadbeheersystemen vinden.

Bericht delen

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email