Planning software vergelijken 2024
Maak het als ondernemer makkelijk met planning software. Vergelijk alle systemen en test gratis.
Wat is planning software?
Planning software is voor het maken van planningen om bedrijfsprocessen te vergemakkelijken. Planning software zijn gemaakt voor scholen, zzp bedrijven, mkb bedrijven enzovoorts. De software staat ook wel bekend als enterprise resource planning (ERP). Dat omdat beide programma’s zijn gemaakt om bedrijven te ondersteunen in processen.
Wat is het doel van planning software?
Nu je weet wat planning software is, hebben planning programma’s naast het ondersteunen van bedrijven hun bedrijfsprocessen nog meer doelen. Hier onder kan je enkele doelen van de planning systemen lezen.
1. Een goede planning geeft rust
Belangrijkste doel van planningssystemen zijn dat het je rust geeft. Het geeft je rust omdat je makkelijk het beeld kan houden. Zo kom je niet voor onverwachte nare situaties te staan en voorkom je miscommunicaties. Heb je een groot bedrijf? Of heb je meerdere bedrijven? Dan kan je ook in het platform meerdere omgevingen maken waarbij je voor alle afdelingen een eigen omgeving kan aanmaken. Zo kan jij alle omgevingen in het platform makkelijk bijhouden.
2. Voorkom dure fouten
Zonder een goed dashboard van je projecten en je roosters, verlies je al snel het overzicht. Dit is niet alleen heel lastig voor jezelf om inzicht te krijgen, het kan grote dure missers veroorzaken. Met een planning applicatie heb je per project inzicht in je uitgaven en dus uren. Daarnaast kan je een begroting opstellen en kijken of elke taak in de pas loopt met je begroting. Dit is dé methode voor een perfect projectbeheer. Wanneer kosten te hoog dreigen op te lopen of er worden teveel uren aan gespendeerd, kun je op tijd ingrijpen, helpen en bijsturen. Ook dit soort systemen zijn te koppelen met een urenregistratie systeem. Zo kunnen je je werknemers die bijvoorbeeld op locatie werken en wordt het gelijk weergeven in jouw online planning.
3. Projecten naar het volgende level brengen
Door opdrachten voor jezelf en voor je klant(en) beter in kaart te brengen straal je meer professionaliteit uit. Zo opent dat ook weer nieuwe duren voor jou als werknemer of ondernemer. Sommige programma’s bieden zelfs dat je je klanten, werknemers en of freelancers kan toevoegen aan sommige projecten. Zo kunnen ze allemaal een goed beeld krijgen wat er precies gedaan moet worden. Dat kan handig zijn als je veel maatwerk levert. Om het goede beeld voor iedereen te vormen, kan je tickets aanmaken. Tickets zijn kaartjes op je bord waarbij je een titel, omschrijving, benodigde bestanden kan toevoegen. Dat maakt het overzichtelijk en makkelijk voor iedereen.
4. Goede communicatie
Voor het beheren van je projecten is goede communicatie onontbeerlijk. De meeste communicatie gaat tegenwoordig via de e-mail. Zo kan je planning applicatie bijvoorbeeld een koppeling maken met Gmail. De e-mails die je verstuurt en ontvangt met betrekking tot een bepaald taak, worden via Gmail automatisch in de planner software gezet. Zo heb je per taak een goed beeld wat er allemaal gecommuniceerd is.
Hoe kies je planning software die aan jouw wensen voldoet?
Wanneer je aan het zoeken bent naar planning software, dan heb je ongetwijfeld enkele eisen waaraan de software moet voldoen. Vind hier de beste planning software voor jouw situatie. Dit doe je heel eenvoudig door enkele stappen te doorlopen:
- 1. Filter of je een planning programma zoekt voor roosters of projecten.
- 2. Kies de bedrijfsvorm, branche en aantal medewerkers wat voor jou van toepassing is.
- 3. Eventueel kun je nog een selectie maken op aanvullingen en extra opties.
- 4. Je krijgt nu een overzicht van alle planning aanbieders o.b.v. jouw selecties.
- 5. Klik op een softwarepakket voor meer informatie.
- 6. Wil je de software proberen? Klik op de link en meld je aan voor een gratis proefperiode.
Gratis planning software
Het lijkt misschien te mooi om waar te zijn: gratis planningsprogramma. Het kan tijdens een proefperiode. Juist deze periode is belangrijk, omdat het een tijd is van uitproberen of het platform je bevalt. Wanneer je direct overgaat tot aankoop van planning applicatie en je komt erachter dat de applicatie niet aan je wensen voldoet, dan kan je niet meer terug. Daarom vergelijk je hier enkel gratis systemen. Bevalt de tool, dan kan je alsnog een abonnement afsluiten en als de tool niet bevalt, probeer je gratis weer een ander programma. Mocht je nog niet veel geld willen uitgeven? Dan kan dat ook, want sommige hebben ook een gratis functie. De gratis functie pakketten zijn wel vaak heel minimaal. Denk dan aan: Maximaal 1 omgeving kan aanmaken of niemand extra’s kunnen toevoegen. Wel ideaal als je in je eentje werkt.
Wat kan je met planning software?
Geen enkel softwarepakket voor planning software werkt op dezelfde wijze. Wel is het uiteindelijke doel van de pakketten om je planning georganiseerd in te richten, wat jou tijd zal besparen en waarmee je effectief aan de slag kunt. Goede planning software dat op jouw situatie is ingericht kan ervoor zorgen dat je geld bespaart en je houdt je ingeroosterde uren en taken nauwgezet in het oog. Wat kan je met plannings applicatie?
✔ 1. Plannen van uren in een overzichtelijke rooster.
✔ 2. Goed overzicht van al je lopende projecten.
✔ 3. Facturatie op basis van werkelijke uren en het juiste tarief.
✔ 4. Koppel uurloon aan de roosteruren en draai loonstroken uit.
✔ 5. Koppeling met andere systemen, zoals HRM, CRM, boekhouding en agenda.
✔ 6. Tools om overzichten uit te draaien om je projecten en roosters te analyseren
Beheer en krijg inzicht over je voortgang
Ben je bezig met veel verschillende soorten opdrachten, dan kan het lastig zijn om het overzicht te bewaren. Wie doet tijdens het project welke werkzaamheden? Welke facturen moeten aan een opdracht toegekend worden en overschrijden de werkelijke uren niet de ingecalculeerde uren? Met planningsapplicatie kan je alles op een eenvoudige manier beheren. In een dashboard houd jij het overzicht en volg je al je opdrachten nauwkeurig op. Je krijgt een goed overzicht waar iedereen mee bezig is en je kunt gemakkelijk de voortgang bewaken. Tenslotte kan je na het beëindigen van de opdracht met een druk op de knop een totaaloverzicht krijgen en zien wat een opdracht heeft opgebracht. Niet onbelangrijk als je ook de nodige nazorg wilt leveren.
Automatiseer taken
Met goede planning applicaties kan je al je taken volledig automatiseren. Dit voorkomt omdat je data dubbel moet invoeren. Bij de invoer kunnen fouten gemaakt worden of gegevens kunnen dubbel in het systeem terecht komen. Dit wil je uiteraard voorkomen. Let bij het uittesten van planning applicaties dus goed op wat de mogelijkheden van automatiseren zijn. Het automatiseren van taken kan je soms ook handmatig instellen. Je kan het dan vergelijken met Zapier of IFTTT (If This Then That). Dit soort externe systemen kunnen ook de oplossing voor jezelf en bedrijf kunnen zijn.
Beheer je agenda
Heb je een volle agenda en raak je het overzicht soms een beetje kwijt? Met planner applicaties die een directe koppeling heeft met je agenda, komen al je afspraken netjes in je agenda terecht met ook nog eens een duidelijke omschrijving voor welk project of aan welke roosteruren dit gekoppeld moet worden. Dat kan je doen om je agenda te koppelen met de het systeem. Zo komen alle nieuw komende afspraken gelijk in je agenda. De meeste programma’s ondersteunen de agenda’s zoals Apple agenda als Gmail agenda.
Vaak is het ook zo dat je toegang kan geven tot bepaalde mensen aan het programma om bepaalde tijden en of dagen openbaar te stellen. Dit kan je boekhouder zijn, PA of Manager. Ook dat kan je compleet zelf bepalen. Zo hoef je niet meer aan te geven welke dagen wel beschikbaar bent en welke niet bent aan je management. Dit scheelt je enorm veel tijd om elke keer je beschikbaarheid te communiceren. Mocht de koppeling niet lukken, dan kan je vragen om ondersteuning bij waar je het programma hebt aangeschaft.
Koppeling met de administratie
Uiteraard moet de financiële informatie over je projecten ook in de boekhouding terecht komen. Zo kan de balans en winst & verliesrekening opgemaakt worden en heb je een totaalinzicht hoe je onderneming draait. Met goede planning tools is het niet nodig om de informatie opnieuw in je boekhoudpakket in te voeren. Met een druk op de knop koppel je de gegevens direct door naar de boekhouding. Je kan zelfs een rapportage laten exporteren. Dit scheelt veel tijd voor jezelf en of je boekhouder. Daarnaast is het ook minder foutgevoelig. Er kunnen geen dubbele facturen ingeboekt worden aangezien dit allemaal automatisch gaat. Op deze manier kan je ook niet twee keer dingen factureren.
Laat je bedrijf groeien met een goede planning
Met een goed overzicht van al je opdrachten en roosters, houd je goed overzicht en creëer je tijd over voor jezelf. Je maakt geen dure missers meer en de tijd die je over hebt kan je besteden aan het binnenhalen van nieuwe opdrachten. Planner applicaties is de oplossing die ervoor zorgt dat jij kunt groeien met je bedrijf(en).
Zodra je gaat groeien geeft planner programma’s ook structuur in je bedrijf. Op deze manier heb jij als ondernemer of leidinggevende overzicht of alles goed verloopt. Mocht dat niet zo zijn, dan kan je daar mee sturen.
Voordelen van planning software
Aangezien je nu weet wat planning software is, wat het doel daarvan is en wat je er mee kan, brengt het ook veel voordelen met zich mee. Hieronder zie je enkele voordelen van planning applicaties.
Voorkom onnodige stress
Wanneer je geen overzicht hebt in je bedrijf, veroorzaakt dit alleen maar onnodige stress. Al die stress kan je gemakkelijk voorkomen met planner software. Jij beheert je project(en) professioneel en ontspannen. Zo is dat beter voor jezelf, omgeving en het belangrijkste gezondheid. Wellicht opent het zelf nieuwe deuren voor jou als werknemer of ondernemer.
Krijg inzicht over alle afdelingen
Mocht je een groot bedrijf hebben of in een groot bedrijf werken, dan kan je door middel van deze software inzicht krijgen over alle afdelingen. In de software kan je namelijk meerdere omgevingen maken. Zo kan je een omgeving maken voor sales, marketing, HR enzovoorts. Zo kan je makkelijk met elkaar samenwerken en voorkom je miscommunicaties. Wellicht dat je daardoor klant contact daardoor nog meer kan verbeteren.
Gangbaar op elke plek met internet
Aangezien we steeds meer thuis moeten gaan en gaan werken heeft een whiteboard met daar de planning op niet zo veel zin meer. Met een online planning helpt je met dat probleem. Zo kun je niet alleen op je laptop of desktop werken, maar ook nog eens op je mobiel. De programma’s zijn namelijk mobiel vriendelijk. Dus mocht je een keer op een terras willen werken (als dat kan met je functie) dan kan heel makkelijk vanaf je telefoon of vanaf je tablet!
Enige nadeel is wel dat je internet nodig hebt omdat het een online planning is. Maar voor enkele tientjes per maand heb je genoeg data om je werk te kunnen voorzetten.
Hoe weet je welke planning software bij je past?
Op zoek gaan naar nieuwe planning programma kan lastig zijn. Je weet namelijk niet of bepaalde applicatie aan jouw eisen en wensen voldoet. Hierboven kun planning applicaties vergelijken waarbij je heel makkelijk alles in kaart krijgt. Je selecteert namelijk planning applicaties op basis van de door jouw ingevoerde filters. Zo filter je of je planning applicaties zoekt voor rooster of uren, de branche waar je werkzaam in bent en uit hoeveel medewerkers je bedrijf bestaat. Daarnaast kan je extra filters gebruiken, zoals een koppeling met facturatie of boekhoudsoftware. Wanneer je de filters hebt ingevoerd, zal de vergelijker de beste software tonen die aan jouw filters voldoen. Door deze stappen te volgen kan je voor jezelf selecteren welke het beste voor je is.
Wat zijn de nadelen van planning software?
Eigenlijk is er maar een nadeel aan online planningen. Aangezien je al je planningen bij een aanbieder aan het creëren bent, leg je wel al je eieren in een mandje. Daarmee proberen we mee te zeggen van, mocht er iets fout gaan bij de planning applicatie aanbieder dan ben jij de dupe van. Maar gelukkig hebben de meeste daar goede backup servers voor. Het is in ieder geval in de jaren nog geen een keer voorgekomen.
Veel gestelde vragen
Heb je een vraag? Kijk hieronder of jouw vraag ertussen staat.
De planner software vergelijker geeft alleen een selectie van software die je voor een bepaalde periode mag uitproberen. Wanneer de gratis periode is verstreken kun je kiezen om een abonnement te nemen of om andere plannings computerprogramma’s gratis uit te proberen. Het kan ook zijn dat ze een gratis account hebben. Vaak heb je dan maar beperkte aantal functies, maar als dat genoeg voor je is dan kan je ook de gratis versie kiezen. Uit ervaring zijn dat soort gratis accounts heel minimaal en dus ook niet heel handig in gebruik.
Ieder softwarepakket werkt natuurlijk anders, dit is ook de reden waarom je gebruik moet maken van een gratis proefperiode. Zo leer je de gebruiksvriendelijkheid van de applicaties kennen. Sommige softwarepakketten maken het je heel gemakkelijk met een app op je smartphone of tablet. Uiteraard zijn de systemen zo ontworpen dat jij als gebruiker het makkelijk kan gebruiken. Meestal heb je in het begin een kleine onboarding waarbij alles stap voor stap wordt uitgelegd. Mocht je het dan nog steeds niet begrijpen, dan kan je altijd contact opnemen met de support.
Het installeren van planner computerprogramma is helemaal niet moeilijk. Bij de meeste programma’s doorloop je een aantal stappen. Er is ook planner systeem waar je helemaal niets hoeft te installeren. Je werkt dan in de cloud. Het systeem en je informatie is opgeslagen op een beveiligde server van de leverancier, die je met een inlog gemakkelijk en overal kunt benaderen. Sommige heb je je planning in de browser en sommige hebben ze daar een (native) app voor.
Planner programma’s van goede kwaliteit stelt je in staat om medewerkers bepaalde rechten te geven. Zo kun je een medewerker toegang geven tot bepaalde functies of functies juist blokkeren als het niet nodig is dat bepaalde medewerkers dit gebruiken. Dat is erg handig als je in een groot bedrijf werkt of een groot bedrijf hebt. Zo kan je afdelingen gemakkelijk met elkaar laten communiceren. Hierdoor maak je het voor je zelf erg gemakkelijk.
Omdat de meeste planner systemen gratis uit te proberen is, kan je ook meerdere programma’s tegelijkertijd of na elkaar uittesten. Zo ontvang je een breed overzicht hoe de tool werkt en of het aan jouw wensen voldoet. Wij adviseren wel om veel programma’s uit te proberen. Als je namelijk eenmaal een programma intensief gebruikt, kan het veel werk zijn om overstappen naar een ander programma. Kijk en test dus goed welk systeem bij jou en het bedrijf past.
Ja zeker! Je kan het programma zowel online als offline gebruiken. Alleen wanneer je het offline gebruikt dan worden de aanpassingen die jij doet in bepaalde omgevingen niet gelijk doorgevoerd. Daarnaast kan je ook geen bestanden inzien mocht dat nodig zijn. Wanneer je dan weer online gaat, dan zullen alle aanpassingen die je offline had gedaan doorgevoerd worden. Mocht je collega hetzelfde aanpast hebben, dan krijg je daar een melding voor. Dit verschilt wel per aanbieder.
Dit soort programma’s zijn ook gemaakt voor scrummen. Dat kan zelfs met ERP applicaties. Je kan namelijk in elk soort van teams gebruik maken van dit soort systemen. De slimme ERP en planning platformen die zijn zo ontworpen zodat het scrummen voor elke business het makkelijk verloopt.
Dit soort applicaties zijn zeker gemaakt en dus ook geschikt voor een personeelsplanning. Heb je meerdere afdelingen? Dan kan je voor elke afdeling met personeelsplanning software een aparte planning maken.
Daarbij is het ook mogelijk om je personeel toe te voegen aan je programma. Zo kunnen ze allemaal individueel kijken wanneer hij/zij aan het werk moeten. Stop met alles communiceren via Whatsapp voor een personeelsplanning want dat beïnvloedt ook je privéleven.
Niet alleen je personeel word blij van een goede planning, maar ook andere mensen die zijn betrokken binnen de organisatie met het begeleiden van je personeel. Dit werkt ook als je meerdere organisaties hebt.
Ja, urenregistratie is te koppelen met planning applicaties. Je het diverse urenregistratie saas aanbieders op de markt, denk dan aan: e-Boekhouden urenregistratie, Monday urenregistratie, Rompslomp online urenregistratie, TimeChimp urenregistratie, Exact urenregistratie, Rodeo urenregistratie, Teamleader urenregistratie, Fleet Complete online urenregistratie, Visma urenregistratie, YVI urenregistratie enzovoorts. Door deze time tracking systemen samen met elkaar te laten koppelen, krijg je alles mooi in overzicht hoeveel uur aan bepaalde taken zijn besteed. Hierdoor maak je het voor je zelf erg gemakkelijk.