Skip to content

Resultatenrekening – Wat is dat? Maak de berekening in 3 sec

John Visser
Resultatenrekening

Ben je actief als ondernemer? Dan krijg je met bepaalde verplichtingen te maken. Zo is het een verplichting dat jouw administratie zeven jaar lang bewaard moet blijven én dat je moet zorgen voor een sluitende administratie.

Het hebben van een sluitende administratie is niet alleen een verplichting, maar levert voor jezelf ook een hoop duidelijkheid op. Zo krijg je inzicht in de financiële resultaten die je boekt, in de groei die je met jouw bedrijf doormaakt én in de algehele status van jouw onderneming. Op basis van een sluitende administratie kun je ook bijvoorbeeld besluiten om een bepaalde investering te doen.

Om deze financiële administratie te kunnen verkrijgen, is het aan te raden om gebruik te maken van boekhoudprogramma. Met behulp van boekhoudprogramma kun je alle uitgaande en inkomende facturen coderen, waardoor je de sluitende administratie weet te creëren. 

Bijkomend voordeel van boekhoudprogramma: de software maakt ook direct verschillende rapportages aan. Zo is boekhoudprogramma in staat om automatisch een resultatenrekening voor jou te maken. Maar, wat is nou precies een resultatenrekening? Wat heb je precies aan een resultatenrekening? En op welke manier kun je nog meer een resultatenrekening maken? De antwoorden op deze vragen vind je in dit artikel terug!

Wat is een resultatenrekening precies?

Als we op Wikipedia naar de definitie van een resultatenrekening kijken, zien we de volgende definitie naar voren komen: “Resultatenrekening is een periode-overzicht waarin alle opbrengsten en kosten naar voren komen.

Met een resultatenrekening kun je dus direct het behaalde resultaat over een bepaalde periode zien. Dit kan het resultaat over een bepaald kwartaal zijn, maar het kan uiteraard ook het resultaat over een volledig boekjaar of kalenderjaar zijn. Feit is dat het resultaat positief (winst) of negatief (verlies) is. Aan het einde van elk jaar komt al deze resultaten terug op je balans.

Daarbij moet ook nog het volgende opmerkt worden: een resultatenrekening vormt altijd een vast onderdeel van een jaarrekening. Als je bijvoorbeeld een BV hebt, ben je verplicht om een jaarverslag en jaarrekening op te stellen. Binnen dat verslag moet dus ook een complete resultatenrekening naar voren komen.

Let op: een resultatenrekening wordt ook aangeduid met de termen ‘winst- en verliesrekening’ en ‘exploitatierekening’. 

Opbrengsten en kosten

Op een resultatenrekening komen dus de opbrengsten en kosten naar voren. Is dat nou hetzelfde als de inkomen en uitgaven? Nee, dat is zeker niet het geval. 

Het belangrijkste verschil hiertussen is terug te zien bij een afschrijving. Als je bijvoorbeeld een dure machine aangeschaft hebt, kun je deze in een termijn van bijvoorbeeld 10 jaar afschaffen. Deze afschrijven kun je onder de post ‘afschrijving’ meenemen op de resultatenrekening, maar dit zijn uiteraard géén uitgaven. Je geeft immers geen geld aan de afschrijving uit, maar het is puur een boekhoudkundige vermindering van de waarde van de machine.

Wat heb je precies aan een resultatenrekening?

Zoals je hierboven al hebt kunnen lezen, is het maken van een resultatenrekening voor bedrijven een verplichting. Voor niet alle bedrijven is het echter een verplichting om deze rekening met de buitenwereld te tonen. Voor een eenmanszaak is dat bijvoorbeeld niet verplicht, terwijl het voor een BV wel verplicht is.

Maar, wat heb je nou precies aan een resultatenrekening? Nou, je ziet eigenlijk in één oogopslag direct of je een winst geboekt hebt of dat je verlies geleden hebt. Daarbij zie je niet alleen of het een winst of een verlies betreft, maar je ziet ook de daadwerkelijke hoogte van de winst of het verlies. 

Kortom: je ziet in één oogopslag wat jouw financiële resultaten zijn. Bovendien kun je de uitkomst hiervan direct verwerken in jouw balans. Hoe dat precies zit, is op dit moment nog niet heel erg van belang. Zeker niet als je voor de beste boekhoudprogramma kiest; deze software weet immers automatisch de rapportages voor je op te stellen en uit te draaien.

Ben je een ZZP’er? Bekijk hier diverse ZZP boekhoudprogramma’s.

Hoe kun je een resultatenrekening maken?

Zo, het mag duidelijk zijn: een resultatenrekening is niet alleen een verplichting, maar is ook nog eens onwijs handig. Door een resultatenrekening op te stellen, zie je in ieder geval direct wat de behaalde resultaten zijn.

Je kunt deze resultatenrekening op meerdere manieren gaan maken. Eén van de mogelijkheden die je hebt, is om handmatig al jouw opbrengsten en kosten op een rijtje te zetten. Als je alle opbrengsten en kosten handmatig op een rijtje zet, zie je direct wat het uiteindelijke resultaat is.

Heb je echter geen zin om dit allemaal handmatig te doen? Begrijpelijk! In dat geval kun je véél beter gebruik maken van een eenvoudig boekhoudprogramma. Met deze software kun je al jouw inkomende en uitgaande facturen op de juiste kostenplaatsen boeken, waardoor de software exact weet wat de totale opbrengsten en totale kosten zijn.

Lees ook: Zelf boekhouden of uitbesteden

Gedurende het jaar kun je daardoor in één oogopslag inzicht krijgen in jouw resultatenrekening. Je hoeft hier niks bijzonders voor te doen, aangezien je de facturen sowieso in moet boeken. Een handige bijkomstigheid daarbij is dus dat de beste boekhoudprogramma direct de resultatenrekening voor je opstelt. Wat de beste boekhoudprogramma is? Wij kunnen de volgende drie systemen van harte aanraden:

  • e-Boekhouden – Werkt eenvoudig, is uitgebreid en is betaalbaar. Bovendien gratis voor starters in de eerste 15 maanden.
  • Exact – Onwijs uitgebreid, iets duurder, maar wel onwijs slim. Bovendien kun je deze software aan allerlei andere software systemen koppelen.
  • Rompslomp.nl – De beste optie voor mensen zonder boekhoudkundige kennis. Deze software maakt het doen van de boekhouding – en het opstellen van de rapportages – echt súper makkelijk voor je!
  • AFAS software – Met de software van AFAS kan je gemakkelijk je administratie en resultatenrekening genereren in enkele seconden.
  • DigiBTW – Zoals de naam als zegt, je kan digitaal je BTW doen zo dus ook je boekhouding. Met DigiBTW kan je gemakkelijk offertes, factureren en resultatenrekening genereren.

Bericht delen

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email