Skip to content

ZZP of Loondienst: wat is slimmer? Alle 17 voor- en nadelen

John Visser
ZZP of Loondienst

Kun je beter als ZZP’er door het leven gaan? Of kun je beter voor jouw baan in loondienst kiezen? Dit is een vraag die vrij veel potentiële ondernemers zichzelf stellen. Met dit artikel willen wij je graag helpen om een antwoord op deze vraag te vinden. ZZP of loondienst; beide mogelijkheden brengen in ieder geval de nodige voordelen en mogelijkheden met zich mee.

Ook zetten wij in ieder geval alle voor- en nadelen op een rijtje. Door al deze voor- en nadelen op je gemakje door te nemen, kun je voor jezelf uiteindelijk de juiste keuze gaan maken. Dat is de keuze waar jij je het lekkerste bij voelt en wat voor jou uiteindelijk de meeste voldoening op gaat brengen. 

Wat is het verschil tussen ZZP’er en loondienst?

Wat is het verschil tussen ZZP’er en loondienst?

Het belangrijkste verschil is dat een ZZP’er een zelfstandig ondernemer is en dat je in loondienst voor een baas werkt. Als zelfstandig ondernemer ben je dus baas over jezelf, terwijl je in loondienst verantwoording af moet leggen aan jouw baas of jouw leidinggevende. 

Een ander verschil is dat je in loondienst maandelijks van een vast salaris verzekerd bent. Als ZZP’er ben je afhankelijk van de opdrachten die je binnen weet te hengelen. Heb je in sommige maanden helemaal geen klanten? Dan heb je dus ook geen inkomen.

Als je in loondienst bent, kun je bovendien terugvallen op een fors vangnet. Als ZZP’er is dat anders, maar daarbij geniet je wel weer van mogelijke hogere opbrengsten. Als je een succesvolle ZZP’er bent, kan het geld namelijk binnenstromen. Je kunt dan ook een stuk meer verdienen ten opzichte van dezelfde werkzaamheden uitvoeren in loondienst.

Al met al zijn er flinke en significante verschillen tussen ZZP en loondienst. Het is aan jou dan ook de taak om een goed vergelijk te maken; alleen op die manier kun je de juiste keuze gaan maken. Het is in ieder geval een keuze die levens veranderend kan zijn! 

Waarom worden mensen ZZPer

Waarom worden mensen ZZP’er?

Veel mensen hebben het niet in zich om voor een baas te werken. Zij willen zichzelf ontplooien, zij willen hun talent tot uiting laten komen en zij willen meer en meer geld gaan verdienen. Dit zijn stuk voor stuk voordelen waar je van kunt genieten als je een zelfstandig ondernemer bent.

Daarnaast zijn er ook veel mensen die in loondienst tegen bepaalde grenzen aanlopen. Zo moet je in loondienst altijd verantwoording afleggen en kun je niet altijd zelf de keuzes maken. Bovendien weet je op voorhand zeker dat vooral jouw baas goed weet te verdienen. 

De redenen om ZZP’er te worden, zijn voor veel mensen in ieder geval veelzijdig. Sommige mensen vinden het ook spannend om de uitdaging aan te gaan of zijn van nature een ondernemer in hart en nieren. Tevens zijn er mensen die min of meer gedwongen worden om als ZZP’er door het leven te gaan. Veel grote bedrijven willen namelijk meer met ZZP’ers samenwerken en niet meer veel mensen op de loonlijst hebben staan. 

Wat zijn de voordelen om ZZP’er te zijn?

  • Je bent volledig eigen baas. Je bepaalt dus zelf welke werkzaamheden je uit gaat voeren, tegen welk tarief je dit doet en waar je je precies mee bezig gaat houden.
  • Je geniet van vrijheid. Je kunt zelf bepalen waar en wanneer je werkt. Je bent niet gebonden aan bijvoorbeeld een baas aan wie je verantwoording af moet leggen. Nee, je bent jouw eigen baas en je hoeft dus alleen maar aan jezelf verantwoording af te leggen.
  • Je kunt veel geld verdienen. Als ZZP’er kun je in veel situaties méér geld verdienen dan als je in loondienst zou zijn. Met het oog op financiële vrijheid in de toekomst is het dus ook interessant om ZZP’er te worden.
  • Je geniet van fiscale voordelen. Als ZZP’er kun je ook van meerdere fiscale voordelen genieten. Hierdoor hoef je verhoudingsgewijs – zeker in de eerste jaren – minder belasting te betalen. 
  • Je kunt dingen doen die jij leuk vindt. Je kunt alleen maar klussen aannemen waar je veel plezier uit haalt. Hierdoor weet je niet alleen jouw eigen geld te verdienen, maar je weet dit ook nog op een leuke manier te doen. Je geniet dus van een absolute win-win situatie!

Wat zijn de nadelen om ZZP’er te zijn?

  • Je hebt te maken met onzekerheid. Je weet niet of je de komende maand(en) nog klanten hebt en je weet dus ook niet hoeveel je gaat verdienen. Tijdens het ondernemerschap heb je met weinig zekerheden te maken; houd daar goed rekening mee.
  • Je kunt privé en werk door elkaar gaan halen. Nog even snel ’s avonds werken, nog even in het weekend wat doen en tijdens het avondeten gestoord worden door klanten. Het zijn stuk voor stuk herkenbare gebeurtenissen voor ZZP’ers. De kans is nu eenmaal groot dat je hierdoor privé en werk door elkaar heen gaat halen.
  • Je hebt met tal van randzaken te maken. Als ondernemer zijnde heb je niet alleen maar met jouw eigen werkzaamheden te maken. Je moet je ook bezig houden met bijvoorbeeld marketing, sales, boekhouding en aanverwante ‘saaie’ werkzaamheden. Dit kost dus veel tijd naast jouw reguliere werkzaamheden.
  • Je moet je eigen pensioen opbouwen. Als ondernemer heb je niet hetzelfde vangnet als waar je in loondienst op terug kunt vallen. Zo is het een feit dat je jouw eigen pensioen op moet gaan bouwen. Hiervoor moet je dus maandelijks geld opzij zetten of je moet hier iets anders voor verzinnen.
Waarom gaan mensen in loondienst?

Waarom gaan mensen in loondienst?

Veel jongeren die van school afkomen, kiezen ervoor om in loondienst te gaan. Dat is op zich logisch, aangezien zij nog niet al te veel ervaring hebben. In loondienst kunnen zij ervaring opdoen, kunnen ze hun salaris op gaan bouwen en kunnen ze altijd nog een beroep doen op het sociale vangnet.

Ook bij oudere mensen zijn dit redenen om te kiezen voor een baan in loondienst. Je geniet simpelweg van veel zekerheid, je werkt slechts van bijvoorbeeld 9 tot 5 en je bent verzekerd van werk. Ook als jouw werkgever afscheid van je wil nemen, sta je zeer sterk als je in loondienst werkzaam bent. Als medewerker heb je namelijk héél veel rechten, waardoor jouw baas je niet zomaar kan ontslaan.

Tevens heb je een goede scheiding tussen werk en privé. Je hoeft alleen de uren te maken die in jouw contract staan, waarna je ‘vrij’ bent. Je kunt dus in jouw vrije tijd van veel ontspanning genieten, terwijl veel ondernemers in hun vrije tijd toch nog met hun bedrijf bezig zijn.

Wat zijn de voordelen om in loondienst te zijn?

  • Je krijgt maandelijks een vast salaris. Zolang je op de loonlijst bij jouw werkgever staat, krijg je maandelijks jouw vaste salaris. 
  • Je hebt erg veel rechten. Jouw werkgever mag je niet zomaar ontslaan. Bovendien heb je veel rechten met betrekking tot bijvoorbeeld vakantiedagen, verschillende soorten verlof en aanverwante zaken. Dankzij deze rechten geniet je van veel zekerheid.
  • Duidelijke scheiding tussen werk en privé. Trek je de deur van jouw werkplek in het kantoor van jouw werkgever dicht? Dan heb je ook echt vrij. Bij een ZZP’er zit dit vaak volledig anders; daarbij ben je vaak continu met jouw bedrijf bezig.
  • Je kunt gebruik maken van het sociale vangnet. Kun je niet meer werken? Ben je bijvoorbeeld arbeidsongeschikt verklaard? Dan kun je een beroep doen op het geweldige sociale vangnet in ons land. Voor een ZZP’er zit dit een stuk lastiger in elkaar.

Wat zijn de nadelen om in loondienst te zijn?

  • Je geniet van minder vrijheid. Als je in loondienst bent, ben je echt afhankelijk van jouw werkgever. Je bent afhankelijk van de werkzaamheden die jouw werkgever voor je heeft en je moet veel verantwoording afleggen.
  • Je kunt in een sleur terechtkomen. Elke dag in de file staan, elke dag op hetzelfde moment naar hetzelfde kantoor met dezelfde collega’s toe. Sommige mensen in loondienst gaan dit na verloop van tijd als een sleur ervaren.
  • Je zit vaak financieel tegen grenzen aan. Als je in loondienst bent, heb je te maken met de salarisschalen van jouw werkgever. Zelfs als je super goed werk aflevert, betekent dit dat je op een gegeven moment niet meer qua salaris kan gaan groeien. Als ZZP’er zijnde zou dat wél mogelijk zijn.

Hoeveel moet je verdienen als ZZP’er om hetzelfde inkomen te hebben als iemand in loondienst?

Het antwoord op de hierboven gestelde vraag is helaas niet al te makkelijk om te geven. Zowel als ondernemer als in loondienst heb je namelijk met bepaalde regelgevingen, ZZP aftrekposten en andere fiscale voordelen te maken. Daarbij is het ook zo dat je in jouw eerste jaren als ondernemer van méér fiscale voordelen geniet dan ondernemers die al jarenlang actief zijn.

Wij raden je dan ook aan om voor jezelf een goede berekening te maken. Ga goed na wat je nu in loondienst verdiend en bepaal hoeveel je als ZZP’er zou moeten verdienen om dit te evenaren. Houd hierbij goed rekening met het afstaan van onder meer BTW, met het betalen van bepaalde verzekeringen en met eventuele aftrekposten waar je gebruik van kunt maken.

Bekijk hier hoe ZZP’ers de eerste 3 jaar geen BTW betalen.

Ook moet je heel goed nadenken over het uurtarief dat je gaat hanteren. Via het internet kun je hiervoor meerdere handige tools vinden. Houd tot slot rekening met het aanvragen van een hypotheek; voor een ZZP’er is dit vaak iets lastiger dan voor een werknemer in loondienst.

Wanneer is het slim om van loondienst naar ZZP te gaan?

Werk je op dit moment in loondienst? Trekt het ondernemerschap jou echter aan? Dan is het slim om jouw ondernemerschap langzaam op te bouwen. Tijdens jouw 9 tot 5 baan kun je alvast met jouw onderneming beginnen; hier kun je in de avonduurtjes en in het weekend dan tijd aan besteden.

Vind je het leuk om dat te doen? En merk je ook dat je klanten aan weet te trekken én deze blij weet te maken? Dan kun je bepalen om het jaar erop minder in loondienst te gaan werken. Ga dus niet heel rigoureus van 100% loondienst naar 100% ZZP, maar probeer hier een goede overgang in te vinden!

Bericht delen

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email