Verkoop je boeken? Of koop je juist boeken in? In beide gevallen is het aan te raden om heel scherp te zijn op de BTW die geldt. De hoeveelheid BTW op boeken is namelijk van meerdere factoren afhankelijk. Over deze factoren lees je in dit artikel meer, zodat je altijd de juiste hoeveelheid BTW terug kunt vragen.
De overheid heeft voor alle producten in ons land een vast BTW percentage vastgesteld. Zo betaal je bijvoorbeeld voor veel artikelen 21%, terwijl je voor bijvoorbeeld de taxi, de trein en voedingsmiddelen slechts 9% hoeft te betalen. Dit is niet alleen van belang voor een consument, maar ook zeker voor een ondernemer. Als ondernemer zijnde moet je immers altijd de juiste hoeveelheid BTW afdragen. Zeker als je boeken verkoopt, is dit iets waar je heel scherp op moet zijn.
Hoeveel BTW zit er op boeken?
De hoeveelheid BTW op boeken kan 9% zijn of kan 21% zijn. Het BTW percentage is afhankelijk over wat voor soort boek je uiteindelijk aanschaft.
Feit is dat de volgende boeken onder het 9% BTW tarief vallen:
- Stripboeken
- Kinderboeken
- Kleurboeken
- Losbladige boeken (en losse banden voor boeken)
- Digitale fotoboeken, bijvoorbeeld fotoboeken met een fotoreportage
- Biografieën
- Leesboeken, bijvoorbeeld romans en thrillers
- Catalogi voor boekhandelaren en bibliotheken
- Supplementen op boeken
De volgende boeken vallen echter onder het 21% BTW tarief:
- Agenda’s, bijvoorbeeld kantooragenda’s, zakagenda’s en schoolagenda’s
- Schetsboeken
- Plakboeken
- Lege fotoalbums
- Poëziealbums
- Notitieboekjes
- Blocnotes
- Dagscheurkalenders
Bron: Belastingdienst – btw-tarief boeken
Het mag duidelijk zijn: de verschillen tussen het 9% BTW tarief en het 21% BTW tarief zijn fors te noemen. Indien je in een boekhandel voor een normaal leesboek kiest, kun je er van uitgaan dat het BTW tarief 9% is. Als je echter voor één van de hierboven genoemde boeksoorten kiest, moet je rekening houden met het BTW tarief van 21%.
Waarom de overheid onderscheid gemaakt heeft tussen deze soorten boeken? Hoogstwaarschijnlijk heeft dit te maken met het bevorderen van lezen. Voor zowel jong als oud is het immers gezond en leerzaam om veel boeken te lezen. Door het BTW tarief zo laag mogelijk te houden, krijgen deze boeken een interessant prijskaartje. Het doel is dan ook om op deze manier de boekverkopen naar een hoger niveau te tillen.
Hoe kan je de BTW terug vragen op boeken?
Heb je boeken met een zakelijk karakter gekocht? Dan ben je in staat om de betaalde BTW terug te vragen bij de Belastingdienst. Dit doe je niet a la minute, maar doe je tijdens de periodieke BTW aangifte. Het bedrag van BTW op de boeken kun je in dat geval aftrekken van de BTW die je hebt ontvangen. Deze BTW ontvang je uiteraard als een klant jouw factuur heeft betaald.
Om deze BTW terug te kunnen vragen, moet je sowieso zorgdragen voor een kloppende administratie. De factuur van het boek (of de meerdere boeken) moet je op de juiste manier in jouw boekhoudprogramma zien te verwerken. Zo moet je er zorg voor dragen dat je in jouw boekhoudprogramma het juiste BTW percentage selecteert. Je hebt hierboven in ieder geval al kunnen lezen wanneer je voor 6% moet kiezen en wanneer je voor 21% moet kiezen.
Het belangrijkste is dus dat je de inkomende facturen de juiste categorie mee weet te geven. In sommige programma’s zoal die bijvoorbeeld van; e-boekhouden.nl, Ficsus, Snelstart of Exact kun je direct kiezen voor de automatisch aangemaakte rubriek ‘Boeken’. Zie je die rubriek in jouw boekhoudprogramma niet naar voren komen? Dan kun je deze rubriek uiteraard zelf nog aanmaken.
Zodra je de factuur aan deze rubriek koppelt, gaat het programma direct voor je aan de slag. Het boekhoudprogramma trekt de BTW van het te betalen BTW bedrag af. Daarnaast zorgt het programma er ook voor dat deze zakelijke kosten afgetrokken worden van de omzet die je hebt gemaakt. Uiteindelijk zorgt de aanschaf van boeken dus ook voor een verlaging van de fiscale winst, waardoor je minder inkomstenbelasting hoeft te betalen.
Maar, let wel op: de boeken die je zakelijk aanschaft, moeten een zakelijk karakter hebben. Je kunt dus niet de nieuwe biografie van een BN’er zakelijk aanschaffen en deze aan iemand cadeau geven. Lees in de volgende link meer over of relatiegeschenken aftrekbaar zijn.