Skip to content

Zijn parkeerkosten aftrekbaar? Ja, alleen op deze voorwaarde

John Visser
Parkeerkosten aftrekbaar

Even in de buurt van het kantoor van een klant parkeren. Even parkeren in de buurt van de fabrikant die jouw producten fabriceert. Of even parkeren in de stad voor een zakendiner met één van jouw belangrijkste klanten. Zonder dat je het mogelijk door hebt, kun je vrij veel geld kwijt zijn aan parkeerkosten. Een terechte vraag is dan ook of parkeerkosten aftrekbaar zijn; het antwoord op die vraag ga je in dit artikel vinden.

Op voorhand kunnen we één ding verklappen; er is geen eenvoudig antwoord op deze vraag te geven. Het klopt dat je parkeerkosten zakelijk af kunt trekken, maar je moet hierbij wel aan meerdere voorwaarden voldoen. Ook moet je er zorg voor dragen dat je deze kosten, én de BTW, op de juiste manier in jouw boekhouding gaat verwerken. Hoe je dat precies kunt/moet doen, vind je aan het einde van dit artikel!

Zijn parkeerkosten aftrekbaar?

Zijn parkeerkosten aftrekbaar?

Zoals hierboven al gesteld: ja, parkeerkosten zijn aftrekbaar. Het is echter niet zo dat deze kosten te allen tijde aftrekbaar zijn. Alleen als je aan de volgende voorwaarden voldoet, kun je de parkeerkosten zakelijk aftrekken:

  • De auto moet op naam van de zaak staan. Ben je als zzp’er actief en maak je zakelijk gebruik van jouw privéauto? Dan is het in de basis dus sowieso al niet mogelijk om de parkeerkosten af te trekken. De auto staat in dat geval immers op jouw eigen naam in plaats van op de naam van jouw zaak.
  • De parkeerkosten moeten een zakelijk karakter hebben. Ga je naar de stad met jouw gezin om lekker te shoppen? Dan hebben de parkeerkosten geen zakelijk karakter. In dat geval is het dus niet toegestaan om deze kosten zakelijk af te trekken. Controleert de Belastingdienst hier echt op? Ja, mocht de Belastingdienst vermoeden van fraude hebben, moet je allerlei gegevens aan gaan leveren. Door grondig onderzoek kan vervolgens vastgesteld worden of je onterecht parkeerkosten afgetrokken hebt of niet.

Zo, deze twee voorwaarden spreken wat ons betreft tot de verbeelding. Maar, hoe zit het nou met de parkeerkosten als je met jou privéauto zakelijke parkeerkosten moet maken? In dat geval mag je de parkeerkosten niet zakelijk aftrekken.

Nee, in plaats daarvan kun je jezelf €0,21 per kilometer belastingvrij aan jezelf uitkeren. Binnen dit bedrag zijn ook de kosten voor het parkeren opgenomen; deze kosten kun je dus niet nog eventjes zakelijk aftrekken van jouw winst.

Voorbeeld:
Je gaat van Amersfoort Centraal naar De Dam (58 kilometer enkele reis), dan krijg je hiervoor een totale vergoeding van €12,18 over deze enkele reis. Als je vervolgens gaat parkeren tegen het regulier parkeertarief in Amsterdam (~ €7,50 per uur), zitten deze parkeerkosten dus in het totaal bedrag van €12,18 enkele reis verwerkt waardoor je nog €4,68 overhoud voor je brandstof, onderhoud en afschrijving van je privé auto.

Kortom: wil je jouw zakelijke parkeerkosten van jouw fiscale winst aftrekken? Dan moet je per definitie aan bovengenoemde voorwaarden voldoen. Als je aan één van deze voorwaarden niet voldoet, is het niet toegestaan om de parkeerkosten zakelijk af te trekken.

Hoe trek je de BTW van parkeerkosten af?

Heb je zakelijke parkeerkosten gemaakt? En voldoe je aan de hierboven genoemde voorwaarden? Dan kun je de parkeerkosten dus van jouw fiscale winst aftrekken. Ondertussen kun je ook nog de BTW van de parkeerkosten af gaan trekken.

Is het zo dat je te allen tijde de BTW van de parkeerkosten af kunt trekken? Nee, dat is niet het geval. Het ligt er namelijk aan op welke plek je jouw auto parkeert. De Belastingdienst maakt in dit geval namelijk onderscheid tussen twee verschillende locaties:

  • Betaald parkeren op straat: de BTW op deze kosten kun je niet terugvorderen. Er zit namelijk geen BTW op deze parkeerkosten.
  • Betaald parkeren in een parkeergarage: de BTW op deze kosten kun je wel terugvorderen. Deze kosten worden met 21% BTW belast.

Heb jij jouw auto in een parkeergarage geparkeerd? En wil je vervolgens deze kosten én BTW in jouw administratie gaan verwerken? Dan is het zaak om onderstaand stappenplan op te volgen.

Stap 1: kies een goed boekhoudprogramma uit

Wil je zo min mogelijk omkijken naar jouw boekhouding hebben? Dan is het aan te raden om op zoek te gaan naar een goed online boekhoudprogramma. Tijdens jouw zoektocht naar een eenvoudige boekhoudprogramma kom je al snel meerdere varianten tegen. Denk dan aan: E-boekhouden, Ficsus, Rompslomp, Snelstart enzovoorts. Zet daarom jouw wensen op een rijtje en maak vervolgens een uitgebreide vergelijking.

Kun je hier wel wat hulp bij gebruiken? Check dan onze vergelijker; met onze vergelijker vind je razendsnel het beste online boekhoudprogramma voor jouw onderneming.

Stap 2: verwerk de parkeerbonnen in jouw boekhouding

Als je in een parkeergarage geparkeerd hebt, kun je hiervoor een kwitantie opvragen. Aan de hand van deze kwitantie kun je de parkeerbon vervolgens verwerken in jouw boekhouding.

In sommige gevallen kun je met jouw smartphone een foto van deze parkeerbon maken. Als je die foto vervolgens in de app van jouw programma uploadt, wordt de bon direct in jouw boekhouding verwerkt.

Stap 3: koppel de transactie in jouw boekhouding

Vervolgens kun je in jouw boekhoudprogramma de bon aan een specifieke transactie koppelen. Je kunt hierbij de parkeerbon ook direct aan een bepaalde categorie koppelen, bijvoorbeeld autokosten. 

Stap 4: laat de rest over aan het boekhoudprogramma

Tot slot hoef je verder niet naar de BTW om te kijken. Het boekhoudprogramma verwerkt deze BTW namelijk automatisch en trekt dit bedrag af van het te betalen bedrag aan BTW. Met dit korte en handige stappenplan weet je dus direct de zakelijke parkeerkosten én de bijbehorende BTW op de perfecte manier te verwerken! 

Bericht delen

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email