Skip to content

Privé Onttrekking – Wat is dat? Geld uitkeren naar Privé

John Visser
privé onttrekking

Maak je binnen jouw onderneming gebruik van privé goederen? Of gebruik je als privé persoon ook gebruik van bepaalde zakelijke diensten? In beide gevallen is er sprake van privé onttrekking

Voor elke ondernemer is het van belang dat alle onttrekkingen strikt bijgehouden worden. Waarom? Omdat dit de grote wens van de Belastingdienst in. Indien je dit niet netjes bijhoudt, krijg je hier geheid vragen over vanuit de Belastingdienst. Voldoende reden dus om je direct te verdiepen in de term ‘privé onttrekking’.

Wat is een privé onttrekking?

Een privé onttrekking is een uitgave die je uit jouw ondernemingsvermogen voor jezelf hebt betaald.Je kunt hierbij denken aan het uitkeren van een salaris aan jezelf, maar je kunt ook denken aan het gebruik privé gebruik van een zakelijke auto.

Dit is niet altijd contant geld dat je daadwerkelijk kunt zien. Ook als je voor privé doeleinden van zakelijke objecten gebruikt maakt, moet je hier belasting over gaan betalen. Opvallend hierbij is dat privé onttrekkingen absoluut niet aftrekbaar zijn van de ondernemingswinst. Je kunt met de privé onttrekkingen jouw fiscale winst niet drukken, maar je kunt wel het totale vermogen van jouw onderneming hiermee verlagen.

Bron: Belastingdienst

Voorbeelden van privé onttrekkingen

Voorbeelden van privé onttrekkingen

We hebben enkele voorbeelden voor je op een rijtje gezet:

Zakendiner: volgens de regels van de Belastingdienst mag je een zakendiner niet voor 100% op de zaak zetten. Het gaat hierbij om zogeheten gemengde kosten, waarbij je bij het doen van de BTW aangifte een deel als privé onttrekking op moet nemen.

Privé gebruik maken van de zakelijke auto. Heb je een zakelijke auto waar je ook privé kilometers mee maakt? Dan moet je dit netjes bijhouden. Als je deze privé gereden kilometers niet bijhoudt, bepaalt de Belastingdienst voor je welk bedrag je als privé onttrekking op moet geven. Het gaat hierbij om een bedrag van 2,7 procent van de cataloguswaarde van de auto.

Privé gebruik van een zakelijke laptop. Ook het privé gebruik maken van zakelijke apparatuur moet je zien als een privé onttrekking. In tegenstelling tot het gebruik maken van een zakelijke auto is het echter lastig om dit aan te tonen.

Een opname uit jouw onderneming: bij bepaalde rechtsvormen heb je ook nog te maken met een opname uit jouw onderneming. Indien je als eenmanszaak maandelijks een xxxx bedrag uit jouw bedrijf als ‘salaris’ naar jezelf stort, moet je dit ook opgeven als een privé onttrekking.

Betaling in natura: heb je een betaling in natura gedaan? Of heb je mogelijk een betaling in natura ontvangen? In beide gevallen kan de Belastingdienst dit ook als een privé onttrekking zien. Het is echter een feit dat dit punt aan interpretatie onderhevig is.

Moet je een privé onttrekking bijhouden?

Is het zo dat je alle privé onttrekkingen bij moet houden? Nou, dat ligt maar net aan de rechtsvorm. Als jouw onderneming bijvoorbeeld een holding (bv) is, ben je verplicht om alle (privé) onttrekkingen netjes bij te houden. Bij een dergelijke rechtsvorm kijkt de Belastingdienst namelijk concreet naar het bedrag dat je op de bankrekening hebt staan.

Bij een eenmanszaak of een Vof is dit anders. Hierbij kijkt de Belastingdienst eigenlijk hoofdzakelijk naar jouw inkomstenbelasting en niet naar het bedrag op jouw rekening. Voor een eenmanszaak is het dan ook niet per sé nodig om alle privé onttrekkingen bij te houden.

Is het toch aan te raden om dit te doen? Ja, dat is zeker het geval. Voor een eenmanszaak is het wenselijk dat de financiële situatie altijd inzichtelijk is. Dat is alleen het geval als je ook alle privé onttrekkingen netjes bijhoudt. 

Kortom: je zou eigenlijk jouw complete boekhouding heel strikt bij moet houden. Alleen dan ben je in staat om de juiste keuzes te maken met betrekking tot bijvoorbeeld een investering.

Hoe kun je privé onttrekkingen bijhouden?

Heb jij een privé onttrekking gedaan? En wil je deze onttrekking graag op de juiste manier in jouw boekhouding bijhouden? Dan is het aan te raden om hiervoor gebruik te maken van een goed boekhoudprogramma. Met een boekhoudprogramma heb je zelf eigenlijk geen omkijken naar het bijhouden c.q. verwerken van de privé onttrekkingen.

Stap 1: Voeg alle transacties consequent toe aan jouw boekhouding

Stap 2: Koppel alle transacties aan een specifieke rubriek. Als het hierbij om een onttrekking gaat, dien je hiervoor de rubriek ‘privé onttrekkingen’ te selecteren.

Stap 3: Het eenvoudige boekhoudprogramma verwerkt nu deze privé onttrekking in jouw administratie. Zo gaat het vermogen van jouw onderneming omlaag, aangezien je geld uit jouw onderneming getrokken hebt.

Met behulp van een boekhoudprogramma kun je dus op een gemakkelijke en snelle wijze jouw privé onttrekkingen bijhouden!

Bericht delen

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email