Wil je de eerste facturen naar jouw klant(en) gaan sturen? Dan is het goed om te weten dat jouw factuur aan enkele eisen moet voldoen. Denk dan aan: KVK nummer, factuurdatum, betalingstermijn, jouw adres enzovoorts. Misschien vraag je jezelf af: moet er ook een VAT en of BTW nummer op de factuur?
In dit artikel vertellen we of er een BTW nummer op de factuur moet, welke andere eisen de overheid stelt voor een factuur en hoe je binnen 3 seconden een factuur kunt gaan maken.
Pagina-inhoud
ToggleMoet er een BTW nummer op mijn factuur?
Ja, je moet een BTW nummer op jouw factuur vermelden. Wanneer je geen BTW nummer vermeldt, ben je eigenlijk strafbaar bezig. Zorg er dus voor dat je te allen tijde het BTW nummer op jouw facturen plaatst.
Waar moet een factuur aan voldoen?
Overigens moet je niet alleen jouw BTW nummer op jouw factuur plaatsen. Nee, als je een factuur op gaat stellen, moeten ook de volgende aspecten op de factuur benoemd worden:
- Jouw BTW nummer én het BTW bedrag; benoem hierbij ook nog het BTW percentage. Let op: Wanneer je zaken doet met het buitenland wordt vaak de BTW verlegd.
- Jouw KVK nummer; dit nummer heb je gekregen na jouw inschrijving bij de Kamer van Koophandel.
- De factuurdatum en het factuurnummer; hierbij is het ook nog een eis dat alle facturen doorlopend genummerd zijn. Je kunt hierbij dus niet van hak op de tak gaan
- De datum van levering; benoem op welke datum of in welke periode je bepaalde diensten of producten geleverd hebt
- De hoeveelheid goederen of diensten; je moet op de factuur zeer concreet aangeven wat je precies geleverd of gedaan hebt. Indien je diensten levert, kun je dit doen aan de hand van een xx aantal uren bijvoorbeeld
- Jouw volledig adres; op jouw factuur moet je te allen tijde jouw complete adres vermelden
- Het volledige adres van de afnemer; ook moet je het volledige adres van de afnemer vermelden. Alleen het benoemen van een postnummer is hierbij zeker niet voldoende
- Jouw volledige naam; ook is het zaak om de juridische naam van jouw onderneming op de factuur te vermelden
- Volledige naam van de afnemer; vermeld tevens de juridische naam van de afnemer op de factuur
Behalve deze verplichtingen kun je de factuur naar wens met andere aspecten aanvullen. Overigens hoef je niet altijd de hierboven genoemde gegevens op een factuur te vermelden. Als je voor minder dan 100 euro een factuur stuurt, hoeft de factuur niet zo uitgebreid te zijn. Indien je een factuur aan een buitenlands bedrijf stuurt, moet de factuur echter weer over meer andere gegevens beschikken.
Voorbeeld factuur met BTW nummer
Waar je het BTW nummer op jouw factuur het beste kunt vermelden? Veel bedrijven kiezen ervoor om dit rechtsboven te doen of helemaal onderaan. In onderstaand voorbeeld zie je de factuur waarbij het BTW nummer rechtsboven vermeld staat:
Hoe kan je binnen 3 seconde een factuur maken?
Wil je zo snel en makkelijk mogelijk een factuur maken? Dan kun je niet om een boekhoudprogramma of een facturatieprogramma heen. Je hoeft namelijk maar
één keer alle gegevens in te vullen, waarna je nergens meer omkijken naar hebt.
Hieronder kun je in een video zien hoe je een factuur kunt maken in het facturatieprogramma van e-boekhouden.nl.
En zo zijn er tientallen andere programma’s, denk dan aan: Ficsus, Exact, Kleinsteen, Reeleezee, Rompslomp en Teamleader.
Naast dat je heel snel facturen kunt maken met zulke programma’s kun je er ook nog voor kiezen om automatisch facturen te laten maken door een urenregistratieprogramma eraan te koppelen. Let hierbij wel op dat je een programma kiest die aan die functie voldoet. Door onze facturatieprogramma vergelijker gebruiken kun je door deze filter zien welke programma’s daaraan voldoen.