Skip to content

Kruisposten – Wat zijn dat? Dit helpt bij je administratie

John Visser
kruisposten

Een boekhouding van een onderneming bestaat niet alleen uit omzet, kosten en winst. Nee, je hebt ook met bijvoorbeeld debiteuren, crediteuren, kruisposten en een balans te maken. Allerlei boekhoudkundige zaken komen na verloop van tijd om de hoek kijken, waarbij het van belang is dat je enig weet hebt van deze zaken.

Graag informeren wij je op deze pagina daarom nader over kruisposten. We bespreken hieronder wat kruisposten zijn, we tonen je een voorbeeld van een kruispost, we benoemen wat je aan een kruispost hebt en we geven je nog tips over de beste boekhoudprogramma’s.

Wat zijn kruisposten?

Heb je bijvoorbeeld een winkel en een webshop? Dan heb je met contante geldstromen te maken, maar ook met bank stromen via de bank. Als je geld tussen de kas en de bank wilt wisselen, kun je hiervoor gebruik maken van een kruispost.

Met een kruispost geef je aan dat er geld verschoven is van bijvoorbeeld de bank naar de kas of vice versa. Je kunt een kruispost echter ook gebruiken om aan te geven dat er tussen twee bankrekeningen onderling geld verschoven is. Dit komt bijvoorbeeld van pas als je meerdere zakelijke rekeningen hebt.

Kruisposten voorbeeld

Je hebt hierboven kunnen lezen wat een kruispost is. Om de definitie van een kruispost verder duidelijk te maken, hebben wij een voorbeeld van kruisposten voor je opgesteld.

In dit voorbeeld gaan we uit van een overboeking van 1000 euro van bankrekening A naar bankrekening B. Beide bankrekeningen zijn van jezelf én dus is er sprake van een kruispost. Hoe dit er precies uit ziet, zie je hieronder.

Allereerst krijg je met een boeking te maken van Bankrekening A naar een kruispost:

  • Bankrekening A: 500 euro credit
  • Kruispost: 500 euro debet

Als je die boeking verwerkt heb, krijg je met de volgende boeking te maken. Die boeking heeft betrekking op de boeking van de kruispost naar bankrekening B:

  • Kruispost: 500 euro credit
  • Bankrekening B: 500 euro debet

Onderaan de streep is het saldo van de categorie ‘Kruisposten’ nu 0 euro. Je hebt bankrekening A met 1000 euro verlaagd en je hebt bankrekening B juist met 1000 euro verhoogd. Door op deze manier gebruik van kruisposten te maken, weet je jouw boekhouding volledig in balans te houden. Bovendien weet je op deze manier zeker dat de boeking nauwkeurig verwerkt wordt; als je géén gebruik van kruisposten maakt, kun je in bovengenoemd voorbeeld mogelijk met meerdere boekingen van 1000 euro te maken krijgen.

kruisposten-in-jouw-administratie

Hoe verwerk je kruisposten in jouw administratie?

Wanneer je hebt te maken met boekingen van kas naar de bank. Of wanneer je een boekingen maken tussen twee bankrekeningen onderling wilt verwerken in je administratie is het handig om gebruik te gaan maken van een eenvoudig boekhoudprogramma. Met een boekhoudprogramma behoud je het overzicht in jouw financiële status én weet je 100% zeker dat de boekhouding volledig klopt.

Dat komt omdat wanneer je boekhoudprogramma aan het instellen bent, dat je je zakelijke rekening moet koppelen. Door die te koppelen komen alle transacties in een mooi overzicht. Je moet elke transactie koppelen. Omdat alles in een mooi overzicht staat, kan je geen één transactie missen en weet je dat je administratie perfect loopt.

Op het moment dat je dit gedaan hebt, voert het boekhoudprogramma direct alle wijzigingen door op je balans. Zo weet je elk kwartaal en jaar wat je moet afdragen aan BTW bij je BTW-aangifte. Je hoeft dus deze wijzigingen dus niet zelf door te voeren. Dit wordt allemaal automatisch door het boekhoudprogramma uitgevoerd.

Als je nog nooit eerder je administratie hebt gedaan of een beginner bent in het boekhouden. Dan kan je verder lezen bij onze boekhouden voor beginners stappenplan.

Wat is het beste boekhoudprogramma voor het verwerken van kruisposten?

Weet je niet welk boekhoudprogramma het beste is? De “beste” boekhoudprogramma hangt af van je eigen wensen en van je bedrijfsvorm. 

Via onze website kun je direct een goed vergelijk maken tussen de verschillende boekhoudprogramma’s. Denk dan aan: boekhoudprogramma voor ZZP, Boekhoudprogramma voor stichtingen, of boekhoudprogramma voor meerdere administraties. Met behulp van de filters aan de linkerkant kun je jouw voorkeuren doorgeven, waarna onze vergelijker alleen nog maar de bijpassende programma’s toont.

Je kan in elk boekhoudprogramma kruisposten verwerken, maar hoe je dat doet is bij elk programma verschillend. Daarom is het ook handig om meerdere boekhoudprogramma’s te proberen. Dat kan je doen door gebruik te maken van een gratis proefperiode. Na die proefperiode kan je kijken of het programma je kijken of het programma aan je eisen voldoet. Mocht dat niet zo zijn, dan kan je altijd voor een ander programma kiezen.

Bericht delen

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email