Skip to content

Vennootschapsbelasting – Wat is dat? Tarieven | Regels

John Visser
Vennootschapsbelasting

Wil je met jouw eigen onderneming gaan starten? Dan is het belangrijk om een goed vergelijk te maken tussen de verschillende rechtsvormen. Zo kun je kiezen voor een eenmanszaak, maar ook voor een besloten vennootschap (BV) of een naamloze vennootschap (NV). Als je voor een BV of een NV kiest, krijg je met vennootschapsbelasting te maken.

Wat is vennootschapsbelasting precies? Hoe wordt dat berekend? En aan wie moet je deze belasting precies betalen? Op al die vragen ga je in dit artikel een compleet antwoord vinden. Een antwoord waarmee je direct uit de voeten kunt, zodat je alles met betrekking tot de vennootschapsbelasting voor jouw BV of NV op de juiste manier kunt regelen.

Wat is vennootschapsbelasting?

Vennootschapsbelasting is een speciale belasting voor een besloten vennootschap (BV) en een naamloze vennootschap (NV). Deze belasting wordt berekend over de winst van het bedrijf en gaat gepaard met de nodige aftrekposten.

Zijn de vennootschapsbelasting en de inkomsten belasting vergelijkbaar met elkaar? Nee, allerminst. De vennootschapsbelasting heeft namelijk betrekking op de winst van een bedrijf, terwijl de inkomstenbelasting betrekking heeft op het salaris van een individueel persoon. Je kunt hiervoor onderstaand ezelsbruggetje voor onthouden:

  • Eenmanszaak = inkomstenbelasting
  • BV of NV = vennootschapsbelasting

Wanneer betaal je vennootschapsbelasting?
Je betaalt vennootschapsbelasting als je een BV of een NV hebt. Deze belasting betaal je over de winst die je met jouw bedrijf in een boekjaar behaald hebt. Deze belasting hoef je echter pas het boekjaar daaropvolgend te betalen; in het jaar 2022 betaal je bijvoorbeeld de (venootschaps)belasting voor het jaar 2021.

Maak je met jouw NV of BV verlies? Dan hoef je geen vennootschapsbelasting te betalen. Deze belasting wordt namelijk alleen geheven over het bedrag dat als winst aangemerkt wordt binnen jouw onderneming. Door zakelijke kosten te maken, kun je de fiscale winst van jouw BV of NV verlagen. Op die manier weet je dus ook de belastingdruk te verlagen.

Daarnaast is het in sommige gevallen ook noodzakelijk dat een vereniging of een stichting vennootschapsbelasting moet betalen. Dit zijn echter zeer specifieke situaties; daar wijden wij verder niet over uit in dit artikel.

Hoe hoog is de vennootschapsbelasting?

Hoe hoog is de vennootschapsbelasting?

Als eigenaar van een BV of NV heb je dus jaarlijks met de vennootschapsbelasting te maken. Dat is althans het geval als je winst met jouw bedrijf weet te maken. Hoeveel je precies moet betalen, is van meerdere factoren afhankelijk.

Daarnaast heeft de overheid ook aangekondigd dat de lasten voor de BV’s en NV’s verlicht worden. Om dat te bewerkstelligen, heeft de overheid de percentages voor de vennootschapsbelasting verlaagd. De actuele percentages voor de vennootschapsbelasting zijn in 2021 als volgt:

2021
Tot 245.000 euro winst15%
Boven 245.000 euro winst25%

In de afgelopen jaren is de vennootschapsbelasting door de overheid steeds verder verlaagd. Als BV of NV betekent dit dat je minder belasting hoeft te betalen over de winst die je weet te maken. 

Maar, stel nou dat je in het boekjaar 2021 een fiscale winst van 350.000 euro weet te behalen. Hoeveel vennootschapsbelasting moet je dan precies betalen? Wij hebben een berekening voor je op een rijtje gezet:

  • Over de eerste 250.000 euro betaal je 15% aan vennootschapsbelasting; dit komt neer op 37.500 euro
  • Over de resterende 100.000 euro betaal je 25% aan vennootschapsbelasting; dit komt neer op 25.000 euro
  • In totaal moet je dus 62.500 euro aan vennootschapsbelasting betalen over een winst van 350.000 euro. Dit komt neer op een belastingdruk van 17,85%. 

Wat bovenstaande berekening laat zien? Onder meer dat het bedrag boven de 250.000 euro aan winst zwaarder belast wordt. Daarnaast blijkt dat de belastingdruk van 17,85% (in dit voorbeeld) vrij gunstig te noemen is. 

Maar, let wel op: deze vennootschapsbelasting is alleen de belasting die je over jouw winst betaald. Als je als DGA werkzaam in het bedrijf bent, moet je uiteraard zelf ook nog inkomstenbelasting betalen. Dit doe je puur over het salaris dat je ontvangen hebt vanuit jouw BV of NV.

Bron: Belastingdienst

Hoe bereken je vennootschapsbelasting?

Ben je heel benieuwd hoeveel vennootschapsbelasting jij moet gaan betalen? Dan is het raadzaam om onderstaand stappenplan op te volgen. Met dit stappenplan weet je niet alleen jouw belasting te berekenen, maar je weet ook continu het gewenste financiële overzicht te behouden.

Stap 1: kies een goed boekhoudprogramma uit

Is het mogelijk om leiding aan een BV of een NV te geven zonder een boekhoudprogramma? Nee, dat is onmogelijk. Met het oog op de financiële status van jouw NV of BV is het uitkiezen van een goed boekhoudprogramma essentieel. Dat is ook het geval als je de vennootschapsbelasting wilt berekenen.

Stap 2: plaats alle facturen in het boekhoudprogramma

Als je het juiste programma gevonden hebt, kun je in dit programma alle facturen plaatsen. Dit heeft betrekking op alle inkomende facturen én op alle uitgaande facturen.

Stap 3: verwerk de facturen in het boekhoudprogramma

Het is nu zaak om alle facturen te koppelen in het boekhoudprogramma. Je kunt hiervoor gebruik maken van rubrieken en grootboekrekeningen, zodat je alle facturen aan een specifieke kostenpost kunt koppelen. Dit werkt uiteraard ook zo bij uitgaande facturen (=omzet).

Stap 4: laat het boekhoudprogramma zijn werk doen

Nu is het de hoogste tijd om het eenvoudige boekhoudprogramma zijn werk te laten doen. Als jij alle facturen op de juiste manier verwerkt hebt, stelt het boekhoudprogramma tal van rapportages op. Aan de hand van de opgestelde winst- en verliesrekening kun je direct de te betalen vennootschapsbelasting berekenen.

Geeft de winst en verliesrekening aan dat je een winst van 80.000 euro hebt behaald in het afgelopen boekjaar? Dan betaal je over dit bedrag 15% aan vennootschapsbelasting; dat komt neer op een bedrag van 12.000 euro. Met dank aan het programma kun je deze rekensom bijzonder makkelijk voor jezelf maken.

Bericht delen

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email