Bespaar tijd met een boekhouder

Houd je financiën in de gaten en zorg ervoor dat jouw bedrijf goed loopt met een boekhouder. Wij helpen je bij het vinden van de perfecte boekhoudoplossing voor jouw bedrijf.

Vergelijk software pakketten voor jouw bedrijf

Wat is een boekhouder?

Een boekhouder is een persoon die de financiële transacties van een bedrijf of persoon bijhoudt. Met andere woorden, hij zorgt ervoor dat al het geld dat binnenkomt en uitgaat, wordt verantwoord. Dit is een belangrijke rol in elke organisatie, omdat het helpt ervoor te zorgen dat het bedrijf financieel stabiel is en goed loopt.

De boekhouder is een belangrijk lid van het boekhoudteam van de onderneming en speelt een vitale rol bij het accuraat en actueel houden van de financiële administratie. Zonder een boekhouder zou het erg moeilijk zijn voor het bedrijf om de financiën bij te houden en goede zakelijke beslissingen te nemen.

Boekhouder werken met contant geld

Wat doet een boekhouder

De boekhouder heeft tot taak de financiële administratie van de onderneming bij te houden. Dit houdt in dat hij alle transacties in de boeken van het bedrijf registreert, financiële overzichten opstelt en rekeningen met elkaar in overeenstemming brengt. De boekhouder zorgt er ook voor dat alle facturen op tijd worden betaald en dat werknemers nauwkeurig en tijdig worden betaald.

1. Facturen opstellen

Als eigenaar of verkoper wil je vooral bezig zijn met de taken waar jij goed in bent. Daarom is het soms wenselijk om je boekhouder de facturen aan je klanten te laten opmaken, zij kan jij je blijven focussen op jouw taken.

2. Administratie bijhouden

Je ontvangt inkoopfacturen die je op tijd moet betalen, je verwacht geld te ontvangen van jouw debiteuren en je moet aanmanen of een herinnering sturen voor vervallen facturen. Dit kost nogal wat tijd die je kan uitbesteden aan je boekhouder. De boekhouder houdt de bankmutaties bij en verzorgt voor jou het debiteuren- en crediteurenbeheer.

3. BTW-aangifte

De belastingdienst vereist, afhankelijk van de grootte van je bedrijf, dat je maandelijks of per kwartaal BTW-aangifte doet. Deze moet op tijd ingediend en betaalt zijn, anders is de kans groot dat je een boete moet betalen.

4. Salarisadministratie

De loonadministratie is de administratie van de personeelskosten binnen een onderneming en de uitbetaling van de lonen aan het personeel. Maar ook het salaris voor jou, als eigenaar van het bedrijf. De boekhouder kan dit voor je regelen, of je kan hier een gespecialiseerd salarisadministratiekantoor voor inschakelen.

5. Jaarrekening

Een jaarrekening is een overzicht van de financiële situatie van een onderneming in het afgelopen boekjaar. Elke onderneming stelt zo’n jaarrekening op, mede omdat je elk jaar je jaarrekening naar de Kamer van Koophandel moet sturen. Een jaarrekening bestaat uit een balans, een winst- en verliesrekening en een toelichting op beide.

De voordelen van een boekhouder

De boekhouding is de sleutel tot het behoud van de financiële stabiliteit van een onderneming. Zonder een nauwkeurige boekhouding zou het voor een onderneming zeer moeilijk zijn om haar inkomsten en uitgaven te volgen. Dit zou het moeilijk maken om gezonde financiële beslissingen te nemen en zou uiteindelijk tot de ondergang van de onderneming kunnen leiden.

Een ander voordeel van een boekhouder is dat hij kan helpen bij het opsporen van fouten of frauduleuze activiteiten. Als de boekhouding discrepanties vertoont, kan de boekhouder deze opsporen en corrigerende maatregelen nemen. Dit is belangrijk om geldverlies te voorkomen of verwikkeld raken in juridische problemen.

Nog een voordeel van het hebben van een boekhouder is dat hij advies kan geven over financiële zaken. Hij kan je helpen geld te besparen door tips te geven over hoe je jouw uitgaven kunt beperken of je winst kunt maximaliseren. Hij kan je ook helpen goede investeringsbeslissingen te nemen. Kortom, een boekhouder kan van onschatbare waarde zijn voor elk bedrijf, groot of klein.

Bespaar tijd met een boekhouder 1

Er zijn veel voordelen verbonden aan het hebben van een boekhouder, waaronder hier nog enkele:

  1. Nauwkeurigere financiële gegevens – Boekhouders zijn opgeleid om nauwkeurige gegevens bij te houden van alle transacties, wat betekent dat de financiële gegevens van je onderneming nauwkeuriger zullen zijn. Dit is belangrijk bij het nemen van belangrijke beslissingen over de toekomst van jouw bedrijf.
  2. Beter georganiseerde financiën – Boekhouders kunnen je helpen jouw financiën op orde te krijgen en bij te houden waar al jouw geld naartoe gaat. Dit kan nuttig zijn bij het budgetteren en ervoor zorgen dat je niet te veel uitgeeft op een bepaald gebied.
  3. Meer tijd om je te richten op andere aspecten van het bedrijf – Als je jouw tijd besteedt aan het opsporen van bonnetjes en het invoeren van gegevens in spreadsheets, kan je concentreren op andere aspecten van de zaak. Dit kan vooral nuttig zijn voor kleine bedrijven die niet over veel extra mankracht beschikken.
  4. Gemoedsrust – De wetenschap dat jouw financiën in goede handen zijn, kan je gemoedsrust geven en je in staat stellen zich op andere aspecten van je leven te concentreren.

Hoe vind je een goede boekhouder?

Er zijn een paar dingen waar je op moet letten bij het vinden van een accountant:
  1. Zorg ervoor dat ze ervaring hebben met bedrijven – Je wilt er zeker van zijn dat jouw boekhouder bekend is met het type bedrijf dat je hebt. Hij of zij moet op de hoogte zijn van alle speciale regels of belastingwetten die op jouw bedrijf van toepassing zijn.
  2. Vraag om verwijzingen van andere ondernemers – Praat met andere ondernemers in je omgeving en kijk wie zij gebruiken voor hun boekhoudkundige behoeften. Zij kunnen je uit de eerste hand kennis van hoe het is om met een bepaalde accountant te werken.
  3. Zorg ervoor dat ze op de hoogte zijn van de laatste wijzigingen in de belastingwetgeving – De belastingwetgeving verandert altijd, dus je wilt er zeker van zijn dat jouw boekhouder op de hoogte is van de laatste wijzigingen. Op die manier kan je erop vertrouwen dat hij of zij je het meest accurate advies geeft dat mogelijk is.
Als het gaat om het vinden van een accountant, zijn ervaring en verwijzingen de sleutel. Je wilt er zeker van zijn dat jouw boekhouder bekend is met het soort bedrijf dat je hebt en dat hij of zij op de hoogte is van de laatste wijzigingen in de belastingwetgeving. Door te vragen naar referenties van andere bedrijfseigenaren kunt u een goed inzicht krijgen in welke accountant het beste bij jouw behoeften past.

Hoe haal je het meeste uit jouw boekhouder

Bij het vinden van een boekhouder zijn ervaring en verwijzingen van groot belang. Je wilt er zeker van zijn dat jouw boekhouder bekend is met het soort bedrijf dat je hebt en dat hij of zij op de hoogte is van de laatste wijzigingen in de belastingwetgeving. Door referenties van andere ondernemers te vragen, weet je welke boekhouder het beste bij jouw behoeften past.
 
Er zijn een paar dingen die je kan doen om het meeste uit jouw relatie met je boekhouder te halen:
 
  1. Wees voorbereid. Zorg dat je al je financiële documenten op een rijtje hebt en klaarzet voor je gesprek met jouw accountant. Dit zal tijd besparen en ervoor zorgen dat niets over het hoofd wordt gezien.
  1. Stel vragen. Als je iets niet begrijpt, vraag dan om opheldering. Het is beter om dingen nu te regelen dan later problemen te krijgen.
  2. Wees eerlijk. Je boekhouder kan je niet helpen als hij of zij niet weet wat er echt aan de hand is met jouw financiën. Dus wees openhartig over je situatie, zowel de goede als de slechte.
  3. Houd de communicatielijnen open. Als je een vraag of zorg hebt, aarzel dan niet om contact op te nemen met jouw accountant. Hoe sneller je dat doet, hoe sneller eventuele problemen kunnen worden opgelost.

Een boekhouder voor webshops

In de afgelopen jaren is de populariteit van webshops enorm gegroeid, mede dankzij de snelle ontwikkeling van de e-commerce-industrie. Als eigenaar van een webshop weet je dat er veel zaken zijn om rekening mee te houden, waaronder het bijhouden van de financiën. Het kan soms overweldigend zijn om al deze financiële transacties bij te houden en op een juiste manier te verwerken.

Een boekhouder kan hierbij helpen en zorgt ervoor dat alle financiële transacties van jouw webshop correct worden bijgehouden en verwerkt. Dit geeft je niet alleen gemoedsrust, maar het kan ook waardevolle tijd besparen die je anders zou besteden aan het handmatig invoeren van gegevens en het verwerken van transacties.

Een boekhouder kan ook helpen bij het opzetten van een effectief systeem voor het bijhouden van de financiën van jouw webshop. Er zijn verschillende software-opties beschikbaar die kunnen worden gebruikt om de financiële transacties van jouw webshop te registreren en te analyseren. Een boekhouder kan deze software vergelijken en aanbevelen welke het beste past bij jouw specifieke behoeften.

Een goede boekhouder kan ook helpen bij het identificeren van mogelijke financiële risico’s en kansen voor jouw webshop. Dit kan bijvoorbeeld betrekking hebben op belastingkwesties, verzekeringen of investeringen. Door de financiële situatie van jouw webshop goed in kaart te brengen, kan een boekhouder helpen bij het nemen van de juiste zakelijke beslissingen.

Conclusie

Een boekhouder is een belangrijk onderdeel van elke onderneming. Hij kan u helpen tijd en geld te besparen en uw financiën in de gaten te houden. Hij kan u ook helpen met uw belastingen.