Ben je met jouw onderneming internationaal opererend? Dan krijg je op den duur te maken met een ICP aangifte. Wat is een ICP aangifte precies? Wat kun je met deze aangifte? Hoe moet je deze aangifte in gang zetten? En in welke situaties ben je verplicht om gebruik te maken van een ICP aangifte? Op al deze vragen vind je hieronder een passend antwoord.
Wat is een ICP aangifte?
De afkorting ICP staat voor intracommunautaire prestaties. Dit is een hele mond vol, maar het betekent eigenlijk dat je zaken doet met het buitenland. Als je zaken met bijvoorbeeld een buitenlands bedrijf doet, moet je hier gewoon BTW over afdragen. Verder is het dus ook nog zaak dat je de ICP aangifte in gaat vullen.
Wat vul je in deze aangifte in? In deze aangifte geef je eigenlijk aan welke producten je hebt geleverd en/of welke diensten je hebt aangeboden. Het gaat hierbij niet om alle producten of diensten, maar om de producten of diensten voor een bedrijf uit een Europees land. Dit bedrijf is namelijk verplicht om in dat land btw-aangifte te doen.
Tip! Door gebruik te maken van een boekhoudprogramma kan je binnen enkele seconden aangifte doen.
Verder ben je ook verplicht om de waarde van de goederen op de aangifte te vermelden. Je geeft dus niet alleen wat je geleverd hebt, maar ook wat de waarde hiervan is geweest.
De komst van het ICP aangifte is puur te danken aan de komst van de Europese Unie. Dankzij de Europese Unie hebben we met vrij handelsverkeer in Europa te maken, maar daar komen wel enkele administratieve handelingen uit voort. Het invullen van de ICP aangifte is daar één van de voorbeelden van.
Wanneer doe je een ICP aangifte?
Lever jij diensten of producten aan buitenlandse bedrijven? Bevinden deze bedrijven zich binnen de Europese Unie? Dan ben je verplicht om de ICP aangifte in te vullen. Op de website van de Belastingdienst valt hier het volgende over te lezen:
• Je bent verplicht om een ICP aangifte te doen bij intracommunautaire leveringen, bij intracommunautaire diensten, bij het overbrengen van eigen goederen naar een ander land binnen de Europese Unie én bij het overbrengen van voorraad of afroep.
Voldoe je aan één van deze situaties? Dan ben je dus verplicht om een ICP aangifte in te vullen. Let wel op: er bestaan namelijk een belangrijke uitzondering. Deze uitzondering luidt als volgt:
• Diensten die in het land van de afnemer belast zijn met 0% btw, hoef je niet te vermelden in de aangifte. Dat geldt dus ook voor producten of diensten die in het land van de afnemer van BTW vrijgesteld zijn.
Bron: Belastingdienst
Twijfel je om met dit soort zaken bezig te houden? Lees dan meer over: Zelf boekhouden of uitbesteden?
Hoe weet je wat je moet invullen bij een ICP aangifte?
Heb je nooit eerder een ICP aangifte in hoeven te vullen? Dan is het ongetwijfeld een lastige zaak om deze aangifte snel en kloppend in te vullen. Gelukkig hebben wij een handige tip voor jou, waarmee je de ICP aangifte razendsnel in kunt gaan vullen.
Je kunt hier het beste een boekhoudprogramma voor gaan gebruiken. Daarbij heb je allerlei boekhoudprogramma’s voor verschillende bedrijfsvormen zoals: boekhoudprogramma voor ZZP, boekhoudprogramma voor MKB enzovoorts.
Wanneer je bijvoorbeeld gebruik maakt van het boekhoudprogramma van e-boekhouden.nl, Ficsus of Exact vult het boekhoudprogramma grotendeels automatisch de ICP aangifte in. Het enige wat jij goed moet doen, is het invoeren van de facturen. Als je eenmaal weet hoe dit moet, is het echt een fluitje van cent.
Onze tip is dan ook om direct op zoek te gaan naar een geschikt boekhoudprogramma. Met een boekhoudprogramma…:
- weet je veel geld te besparen
- weet je veel tijd te besparen
- weet je jouw administratie 100% kloppend te krijgen
- weet je veel processen te automatiseren
- weet je de ICP aangifte super makkelijk in te vullen